Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 apr 2016 - Anul XXI, nr. 100 (6213)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De ce nu se fac parastase în Joia Mare?

Una din preocupările neadecvate şi nepotrivite cu ambientul Săptămânii Patimilor, şi în special cu principala temă din Joia cea Mare, o reprezintă solicitarea unor credincioşi ca preoţii slujitori să săvârşească, pe lângă slujbele rânduite, şi slujba parastasului pentru cei adormiţi. Fie că fac acest lucru moştenind un obicei neconform cu tradiţia ortodoxă autentică, fie că îl împlinesc dintr-un formalism sau automatism liturgic neîntemeiat, strădaniile acestora nu consună cu adevăratul înţeles al zilei de Joi din Săptămâna Patimilor. Amintim, pentru argumentarea celor spuse, că această zi are ca principală temă întemeierea Tainei Sfintei Împărtăşanii, adică momentul Cinei celei de Taină, precum şi unele subteme ce sunt desprinse din acest act şi anume: rugăciunea din grădina Ghetsimani, prinderea şi judecarea Domnului.

Nicidecum această zi, prin textele liturgice rânduite, nu aminteşte nici măcar în treacăt de acest obicei păstrat şi manifestat cu "sfinţenie" şi chiar habotnicie de către unii credincioşi. Grija pentru cei adormiţi trebuie să treacă pe plan secundar, chiar să lipsească, deoarece slujbele pentru pomenirea acestora se încheie în Sâmbăta lui Lazăr, zi care prefigurează învierea "cea de obşte", adică învierea tuturor oamenilor la sfârşitul veacurilor. În Săptămâna Patimilor, accentul liturgic comunitar şi personal al credincioşilor trebuie să cadă pe Mântuitorul Iisus Hristos, şi nu pe milostenia ce trebuie împlinită cu ocazia parastaselor. Cuvintele Mântuitorului în acest caz sunt revelatoare şi lămuritoare: "Pe săraci pururea îi aveţi cu voi şi oricând puteţi să le faceţi bine, dar pe Mine nu mă aveţi totdeauna" (Luca 14, 7). Iată deci cum Însuşi Mântuitorul ne avertizează să nu invocăm manifestarea credinţei în punctele ei care nu rezonează cu planul dumnezeiesc al Întrupării, morţii, Îngropării şi Învierii Sale, atunci când ni se cere să conştientizăm aceste taine.

Pe lângă acestea, nu trebuie uitat faptul că, în cursul anului bisericesc, majoritatea zilelor de sâmbătă sunt ocazii în care ne putem ruga pentru cei răposaţi, prin slujbele tradiţionale ale parastaselor. Cel puţin, în semn de bun-simţ, de respect şi de mulţumire faţă de Dumnezeu, comportamentul unor credincioşi în acest sens trebuie corectat, şi nicidecum încurajat. Pericolul ca adevăratul sens al Patimilor să fie desconsiderat şi lipsit de importanţă este aproape şi astfel contribuim în mod voit la o răstignire perpetuă a Domnului în sufletele noastre, sufocându-L sau, mai grav, excluzându-L prin priorităţile noastre sufleteşti neconforme cu atitudinea cerută de semnificaţia liturgică a acestei zile.

(Drd. Grigore Meşteroaie, sursa: Ziarul Lumina)  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce nu se fac parastase în Joia Mare?.
 Vizualizări articol: 1280 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
De ce nu se fac parastase în Joia Mare?0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Gogoși pufoase (de post) La fel de bune ca și gogoșile obișnuite, dar mai pufoase și mai digeste… Necesită cam 2 ore pentru preparare, dar efortul depus va fi pe deplin recompensat.Avem nevoie de:500 g faină, 250 ml apă călduţă, 75 ml ulei, 25 g drojdie proaspătă,... Citeşte