Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 feb 2016 - Anul XXI, nr. 47 (6160)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pildă

Clarvederea vederii clare - cum se vede paiul cu bârna din ochi

„Cum de vezi paiul din ochiul fratelui tău, dar bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum îi vei zice fratelui tău: Lasă-mă să-ți scot paiul din ochi!, și iată că’n ochiul tău este bârna? Fățarnicule, scoate mai întâi bârna din ochiul tău și numai atunci vei vedea să scoți paiul din ochiul fratelui tău” (Sfânta Evanghelie după Matei, 7).

Bârna este o bucată de lemn de calitate, șlefuită, finisată, poate lăcuită și sculptată. Este puternică și are rol de asigurare a rezistenței casei. Ea susține sau consolidează un spațiu construit. Paiul este o tulpină simplă, verde sau uscată, de regulă fără esență, goală pe dinlăuntru. Două lucruri, două definiții, o pildă cu doi ochi afectați de două figuri de stil.

Aspectul important al definițiilor este că această pildă a fost rostită de Domnul Iisus Hristos, Cuvântul întrupat, Domn și peste toată anatomia și fiziologia cuvintelor. Cuvintele rostite din Cuvânt au semnificație și vitalitate în fiecare celulă a lor.

În această pildă, cred că bârna semnifică nu doar greutatea și lungimea unei bucăți de lemn care jenează și provoacă usturime ochiului. Bârna poate fi înțeleasă fie ca o virtute șlefuită, sculptată, fie ca un păcat la fel de șlefuit și poate sculptat. Avem de-a face cu două aspecte antagonice, dar asemănătoare în context, care afectează în aceeași măsură vederea limpede și sănătatea ochiului.

·        Avem de-a face cu o virtute păcătoasă ori cu un păcat virtuos?!

Dacă ar fi fost vorba doar despre păcat, poate s-ar fi găsit o figură de stil sinonimă: gunoi, așchie etc. Virtutea sau păcatul prefigurate de bârnă sunt structuri de rezistență ale ființei.

Bârna poate fi o virtute care-mi acoperă limpezimea sau un păcat care-mi cangrenează ochiul. Partea frumoasă este că bârna reprezintă un corp străin neînsușit, neconsolidat încă în ființa noastră. Apare în ochi printr-o cauză externă, un accident, un vânt puternic, un caz fortuit. Ea poate fi eliminată, dacă se conștientizează influența negativă.

Partea mai puțin frumoasă este aceea că senzația de corp străin nu e simțită, că neclaritatea vederii ochiului afectat nu este sesizată. Deoarece este pătrunsă în ochi, ea poate fi asemănată cu o virtute egolatră, preluată doar prin simțul vederii din lumea sau valorile la care tânjim. Sunt conștient de valoarea și structura de rezistență a bârnei virtute, dar o preiau vizual pentru a da bine vederii în ochii altora.

Dar iată că vederea de bine în ochii altora e vederea rănită în ochii mei. Poate fi o virtute pe care o apreciez, o trăiesc în imaginația ei: Ce om serios, credincios, smerit și înțelept sunt eu, față de tine!

Eu, preaplinul de virtuți până-n ochi vreau să-ți demonstrez abilitatea mea în „oftalmologia” cognitivă și emoțională! Vreau să-ți scot bârna din ochi pentru ca tu să mă vezi cât de deștept sunt eu și, uite, ca o favoare pentru a vedea și tu lumea altfel, adică așa cum o văd eu: o lume fără naivitatea și inocența paiului în ochi, o lume consolidată pe bârna din ochi!

Bârna poate fi o și patimă tentantă, un păcat cizelat al vremurilor civilizate, un păcat virtute. Văd ispita lumii, o văd virtual și-mi place să joc în filmul acesta!

Din acest motiv, vreau să-ți scot paiul din ochi, pentru a te adapta la tendințele noi, pentru a fi în rând cu anturajul și contextul. Un pai în ochi este, totuși, o naivitate conservatoare care te elimină din clasament!

Omul cu bârna în ochi se obișnuiește cu acest tip de vedere bolnavă, deformată, neclară. Trăind cu o bârnă în ochi, eu trăiesc într-un scenariu în care mă văd și mă cred un chirurg binevoitor, specializat în problema ochiului fratelui meu. Văd nefiresc firescul fratelui meu, dar vorba Părintelui Arsenie Boca: „În mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă”.

„Fățarnicule”… însă îmi arată meseria de bază, nu sunt absolvent de medicină, ci de marketingul ipocriziei. Patima de temelie este fățărnicia. Pe această temelie, bârna din ochi consolidează personalitatea mea, un vânător de virtuți sau o victimă a păcatelor.

Bârna virtute urmărește slava deșartă, se aplică proverbului: Îți fac bine, pentru a-ți scoate ochii! Bârna patimă arată paiul unui om considerat ca fiind om de paie: Uite ce naivitate aveai în ochi, privește acum limpede la tentațiile lumii!

Cei doi oameni sunt, totuși, actori într-o pildă cu happy-end. Paiul este scos din ochi în oricare circumstanță, iar bârna odată scoasă nu va mai fi un corp străin în lumina unui ochi, limpede pe cale, al unui bun samarinean. (Sursa: Doxologia.ro )

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clarvederea vederii clare - cum se vede paiul cu bârna din ochi.
 Vizualizări articol: 2001 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Clarvederea vederii clare - cum se vede paiul cu bârna din ochi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mujdei gros Mujdeiul de usturoi gros ca o maioneză, cu aspect sidefat, este de ani bun în topul preferințelor oaspeților de la pensiunile din Bucovina. În ciuda unor opinii larg distribuite pe internet, potrivit cărora preparatul ar fi... Citeşte