Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 ian 2016 - Anul XXI, nr. 2 (6115)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De ce postim în Ajunul Bobotezei?

Bucuria sărbătorilor continuă! Am călătorit duhovniceşte la Betleem şi ne-am închinat Pruncului Sfânt asemenea magilor de la Răsărit. Ba mai mult, ne-am primenit peştera sufletelor noastre şi l-am primit pe Sfântul Copil chiar în taina fiinţei noastre. Am colindat şi am primit colindători, aducând prin colind fior sfânt de cântare cerească; a opta zi am fost martorii când Maria, Maica Sfântă, a plinit rânduiala legii şi a pus numele Iisus odorului ei. Deopotrivă, am asistat la cumpăna dintre ani, cu sufletele pline de emoţie la întâlnirea timpului cu veşnicia, participând la un „revelion„ cu totul excepţional, priveghind cu Dumnezeu, cel ce a făcut vremurile şi stăpâneşte veacurile. Darurile duhovniceşti  şi bucuria nespusă a întâlnirii cu Mântuitorul Hristos continuă şi prin  proslăvirea Botezului Domnului, numită atât de frumos de înaintaşii noştri, Teofania ori Boboteaza.

Boboteaza aduce bucurie în viaţa noastră şi pentru că noi prăznuim arătarea Domnului în lume la vârsta de 30 de ani, după ce în taină, în ascultare şi rugăciune a crescut şi S-a sfinţit în firea Lui pământeană, pregătindu-Se pentru lucrarea mântuitoare. Praznicul Teofaniei, sau arătării Domnului în lume, ne mai bucură şi  prin faptul că odată cu trupurile sfinţim prin aghiazma mare şi casele, fântânile, pământurile, gospodăriile noastre, locurile de muncă, maşinile cu care ne deplasăm, spaţiile în care ne desfăşurăm activităţile cotidiene. Prin aceasta sfinţire se bucură toată făptura, arătând că Dumnezeu nu este doar biserică, ci prezent pretutindeni.  O veche zicală românească spune că „omul sfinţeşte locul”. Cum îl sfinţim, oare? Insul înstrăinat de Dumnezeu nu poate sfinţi nimic. Duhul Domnului prezent în om sfinţeşte şi binecuvântează tot ce-l înconjoară. Numai în măsura în care năzuim să ne sfinţim viaţa noastră prin legătura nezdruncinată pe care trebuie s-o avem cu izvorul vieţii şi al sfinţeniei, cu Dumnezeu, vom reuşi să împlinim vorba din bătrâni.

 

În ajunul Bobotezei se oficiază slujba Agheasmei Mari, cu care preoţii merg pe la casele credincioşilor şi le sfinţesc

Înainte de luminatul praznic al Bobotezei, în ajun, Biserica a rânduit zi de post. Ziua de 5 ianuarie are o semnificaţie aparte căci este premergătoare unei mari minuni pe care Dumnezeu a făcut-o cu omul, după Naşterea Mântuitorului Hristos cu trupul. Este vorba de faptul că mâna omului îşi va pune mâinile pe creştetul Domnului, a Creatorului său. Şi cum să nu postim într-o astfel de zi, pregătindu-ne pentru excepţionala întâlnire dintre Creator şi creatură! Mai postim şi pentru că în ajunul Bobotezei se oficiază slujba Agheasmei Mari, cu care preoţii merg pe la casele credincioşilor şi le sfinţesc. După rânduială trebuie să gustăm din apa cea sfinţită, or acest lucru nu-l putem face decât în stare de post şi rugăciune, de ajunare. Acest post de o zi este rânduit de Biserică şi pentru a ne reculege duhovniceşte ca să înţelegem cât mai deplin iubirea lui Dumnezeu, Cel în Treime închinat, faţă de noi oamenii. Desigur, postul din ziua premergătoare Botezului Domnului are o vechime foarte mare fiind păstrat din secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau să primească botezul. După ce erau botezaţi, puteau să participe pentru prima dată la Liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească cu dumnezeieştile merinde.

 

De ştiut!

Dacă ajunul Bobotezei va cădea de luni până vineri inclusiv pravila bisericească prevede post aspru sau chiar negru. Se ajunează până la ceasul al IX-lea, după care se consumă doar fructe şi legume uscate ori fierte, fără untdelemn. Dacă ajunul va cădea în zi de sâmbătă ori duminică, atunci nu se mai face ajunare totală, ci, după Sfânta Liturghie şi slujba Agheasmei Mari se pot consuma bucate gătite şi cu untdelemn. (Arhim. Mihail Daniliuc, Doxologia.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De ce postim în Ajunul Bobotezei?.
 Vizualizări articol: 1574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De ce postim în Ajunul Bobotezei?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Aripioare acrișoare Pot fi o gustare rapidă, de ronțăit la televizor sau, alături de o garnitură de orez, devin un fel de bază sățios și apetisant.Avem nevoie de:500 garipi de pui, o lingură amidon, o ceapă mică, 3 căței usturoi, o linguriță ghimbir proaspăt ras, 3- 5... Citeşte