Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 sep 2015 - Anul XX, nr. 203 (6015)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

În lipsa răbdării, timpul se comprimă şi suferinţa creşte

Răbdarea face şi ea parte din viaţa noastră creştină de zi cu zi. În ceea ce priveşte suferinţa, ne putem da seama de un lucru: răbdarea comprimă suferinţa de care fiecare dintre noi are parte în această viaţă. Nu doar că ea comprimă suferinţa noastră, dar ea şi dilată timpul. De fapt, constatăm că timpul nu mai are aceeaşi valoare, parcă s‑ar fi micşorat şi n‑ar mai avea douăzeci şi patru de ore o zi. Acest lucru se resimte foarte puternic în zilele noastre. Să fie oare pentru rapiditatea cu care se trăieşte totul?

Şi ne dăm seama că lipsa de răbdare în ceea ce facem, lipsa de răbdare în relaţiile cu oamenii, cu fraţii noştri, lipsa de răbdare în rugăciune, lipsa de răbdare în momentele de reculegere, lipsa de răbdare în general face ca timpul să se comprime pentru noi şi suferinţa să crească, pentru că este şi o suferinţă a timpului care trece şi care ne scapă, viaţa noastră fiind legată şi de timp. Şi astfel ne simţim mereu neîmpliniţi.

 

Ce ne aduce răbdarea în rugăciune?

În răbdare este nevoie să ne exersăm îndelung. Dacă nu suntem răbdători nu vedem schimbările care se petrec în timp, nici la ceilalţi, nici la noi înşine. Suntem noi înşine subiecte ale schimbării, într‑un dialog continuu cu noi înşine şi cu Hristos, aşa cum Îl întâlnim în fiecare zi. Dialogul se manifestă în rugăciune, în Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, însă nu trebuie să pierdem din vedere că rugăciunea este un tot. Ea nu se limitează doar la rugăciunea de dimineaţă, la rugăciunea de seară, la rugăciunea de duminică, la Sfânta Liturghie, la Vecernie, la Utrenie – nu, rugăciunea este un tot unitar, chiar putem spune că rugăciunea este însăşi viaţa noastră, noi înşine. Rugăciunea este şi ea un fel de a trăi şi felul nostru de a trăi se transformă în rugăciune.

Ce ne aduce răbdarea în rugăciune? Răbdarea în rugăciune dilată timpul şi face să intre Nemărginitul în timpul mărginit. Hristos ne umple viaţa, propria noastră istorie, până în veşnicie, pentru că suntem deja în Împărăţie. Simţim că suntem în Împărăţie şi că Împărăţia este în noi, şi timpul, aşa cum îl trăim noi acum, nu mai are sens, pentru că duce la moarte, doar timpul plin de Hristos este viaţă. 

Ce înseamnă răbdarea în smerenie? Înseamnă să avem încredere în Cel care este smerit, Hristos, să avem încredere că smerenia şi răbdarea trăite în Hristos nu sunt în zadar. „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre” (Matei 11, 29). Fără răbdare şi încredere în Hristos totul pare de netrecut, orice încercare cât de mică a vieţii, totul se năruie într‑o lume fără sens. Răbdarea şi smerenia ne vor dezvălui încet‑încet sensul profund a ceea ce noi trăim în această viaţă în, prin şi cu El, după ce am primit jugul Lui. Prin răbdarea noastră vom „dobândi” sufletele noastre (Luca 21, 19).

(Sursa: Apostolia – Revistă de spiritualitate ortodoxă şi informare)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În lipsa răbdării, timpul se comprimă şi suferinţa creşte.
 Vizualizări articol: 1270 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În lipsa răbdării, timpul se comprimă şi suferinţa creşte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei