Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 ian 2015 - Anul XX, nr. 19 (5831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Au intrat în monahism datorită copiilor

Biserica Ortodoxă îi pomeneşte astăzi pe Sfântul Xenofont († începutul sec. al VI-lea), Sfântul Preacuvios Simeon cel numit Vechiul, Sfânta Preacuvioasă Paula Romana, Sfinţii Mucenici Anania Preotul, Petru Temnicerul şi alţi şapte slujitori († 303 - 305) şi Sfinţii Preacuvioşi Amona şi Gavriil.

Sfântul Xenofont era o persoană din rangul nobiliar înalt al Constantinopolului. Cei doi copii ai săi, Arcadie şi Ioan, au fost trimişi la studii în Berit, Fenicia. Când tatăl lor s-a îmbolnăvit grav, aceştia s-au întors alături de el, mângâindu-l în suferinţă. Însă, datorită credinţei, a fost vindecat de Dumnezeu printr-o minune. Întorcându-se la Berit, din cauza unei furtuni, corabia celor doi copii s-a scufundat; prin rugăciunile înălţate, cei doi au fost salvaţi, astfel Ioan a ajuns în oraşul Melifitan, iar Arcadie în Tetrapirghia. Drept mulţumire adusă lui Dumnezeu, cei doi au intrat în monahism, împreună cu slujitorii lor, fără să ştie unul de celălalt.

După doi ani de la plecarea lor, Sfântul Xenofont a aflat de la unul din slujitorii fiilor lui despre scufundarea corabiei, crezând că aceştia s-au înecat. După alţi doi ani, Sfântul Xenofont a mers la Locurile Sfinte să se roage, şi aici s-a întâlnit cu copiii săi, veniţi şi ei să se închine la Ierusalim. Drept urmare, Sfântul Xenofont şi soţia sa Maria au intrat în monahism, închinându-şi viaţa lui Dumnezeu.

 

Preacuviosul Simeon cel numit Vechiul († 390)

Încă din tinereţe s-a retras în pustiu şi a locuit într-o peşteră din Siria. Dorind mai multă linişte, s-a mutat în muntele Aman, apoi în muntele Sinai. A înfiinţat două mănăstiri în muntele Aman. A trecut la cele veşnice la o vârstă înaintată.

 

Preacuvioasa Paula Romana

S-a născut la Roma, în anul 347, într-o familie bogată. A fost căsătorită şi a avut cinci copii. Soţul ei, pe nume Toxotiu, a trecut la cele veşnice pe când ea avea 22 de ani, apoi rând pe rând i-au murit şi două dintre fiicele sale. Dorind viaţă pustnicească, după mai multe călătorii, s-a aşezat într-o peşteră din Betleem, împreună cu fiica ei Eustohia. A întemeiat o mănăstire de monahi şi trei mănăstiri de maici în Betleem. Aici a intrat în monahism împreună cu fiica sa. La 26 ianuarie 404, Preacuvioasa Paula s-a mutat la Domnul la vârsta de 57 de ani.

 

Sfinţii Mucenici Anania Preotul, Petru Temnicerul şi alţi şapte slujitori († 303 - 305)

Preotul Anania a fost supus supliciilor şi a suferit moarte martirică în timpul împăratului Diocleţian (284-305). Văzând suferinţele preotului Anania, temnicerul Petru împreună cu alţi şapte soldaţi s-au botezat, drept urmare au fost aruncaţi în mare.

(pr. Ciprian APETREI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au intrat în monahism datorită copiilor.
 Vizualizări articol: 1020 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Au intrat în monahism datorită copiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei