Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 dec 2014 - Anul XIX, nr. 288 (5797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Colinde

Corala „Sfântul Ierarh Leontie” a creat o seară cu adevărat specială, la Dom Polski

Continuând tradiţia de a organiza un concert extraordinar de colinde înainte de marea sărbătoare a Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a invitat, luni, 8 decembrie, Corala „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuţi. Cu numeroase premii I naţionale şi internaţionale (ultimul premiu I l-a luat la un concurs coral din Belarus), Corala este formată din slujitori ai Sfintelor Altare, preoţi, care îşi împlinesc vocaţia şi prin cântarea colindelor noastre ortodoxe româneşti.

În cuvântul de deschidere, pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, preşedinte al Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a spus că „ne apropie de Dumnezeu colinda şi prin ea Îi mărturisim Naşterea în Betleem; cu adevărat bucurie mare este atunci când oamenii sunt în armonie unii cu alţii şi cu Dumnezeu!”

Au fost premiaţi câţiva copii deosebiţi la începutul concertului: Iasmina-Maria Răceanu, clasa a X-a la Colegiul Naţionl (CN) „Petru Rareş” (olimpică internaţională la limba română, premiul Google România, medalie de argint şi apoi medalie de aur la concursul Toyota International), Teodora Lungoci şi Mihail-Mihnea Moruz, elevi ai pr. Justinian de la CN „Petru Rareş” (olimpici la Religie, locul I pe judeţ), Andrei Coţofrei şi Adrian Petraş (olimpic, locul I la fizică pe judeţ, artist).

Ca în fiecare an, sala a fost arhiplină. Oamenii au avut prilejul să asculte minunatele colinde cântate de vrednicii preoţi ai Coralei „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuţi. Grupate câte trei, colindele au ajuns la sufletul ascultătorilor. Inimile vibrau la intonările profesioniste şi, în acelaşi timp, calde ale preoţilor. Corala este formată din preoţi din parohiile din jurul oraşului Rădăuţi, parohii care stau la umbra şi ocrotirea mănăstirilor Putna, Arbore, Suceviţa şi Bogdana.

Preoţii Coralei sunt dirijaţi de Ovidiu Foca, absolvent de Teologie. Acesta a obţinut titlul de cel mai bun dirijor la ultimul concurs coral din Belarus. Pe bună dreptate l-a primit pentru că i-a coordonat pe preoţi impecabil. S-au cântat colinde tradiţionale, bizantine-corale, unele din ele de o complexitate muzicală care necesită voci splendide şi curate ca ale acestor mărinimoşi preoţi.

La sfârşit, preoţii au primit din partea pr. Justinian Cojocar câte o carte. Este vorba de cartea pr. Nicolae Pentelescu: „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus” (istoria corurilor bisericeşti şi laice din Bucovina şi Moldova de Nord - 1860-1970). Cartea aflată în manuscris, în 15 volume, a fost descoperită de pr. Justinian Cojocar şi tipărită în 2013, o lansare a ei având loc şi la Cernăuţi, pe 15 noiembrie 2014.

O icoană cu Naşterea Domnului, pusă pe un ştergar bucovinean frumos brodat, era străjuită de o lumânare de ceară curată, care a luminat pe toată durata concertului, fiind parcă o oglindă a ascultătorilor care au venit, timp de un ceas, să sălăşluiască în fiinţa lor bucuria, pacea şi dragostea cea mult biruitoare.

 

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corala „Sfântul Ierarh Leontie” a creat o seară cu adevărat specială, la Dom Polski.
 Vizualizări articol: 1004 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Corala „Sfântul Ierarh Leontie” a creat o seară cu adevărat specială, la Dom Polski5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei