Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 ian 2014 - Anul XIX, nr. 3 (5512)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Câţi ioni de argint are un litru de agheasmă?

De Bobotează apa se sfinţeşte în toată lumea. Da. O afirmă rugăciunea de la sfinţirea Aghesmei Mari, rugăciune alcătuită de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. Dacă se săvârşeşte măcar într-un singur loc de pe pământ, într-o biserică ortodoxă, rânduiala sfinţirii Aghesmei Mari, pentru rugăciunile Sfintei Biserici, se sfinţeşte „firea tuturor apelor“, toată apa din lume devine agheasmă. În această zi, dacă luăm apă din orice izvor, ea este curată, binecuvântată, sfântă. Şi ca toată apa sfinţită, nu se strică timp de mulţi ani.

 Gândurile pe care vi le-am spus astăzi cu greu puteau fi primite de unii sceptici în vremea comunismului. Şi nu e vorbă, chiar şi astăzi destui nu cred în puterea lui Dumnezeu. În Rusia, de pildă, specialiştii în propaganda antireligioasă înainte de 1990 afirmau că agheasma nu se strică cu anii deoarece preoţii introduc pe ascuns în apă bucăţi de argint, monede sau cruci din acelaşi metal. Cunoaşteţi teoriile acestea abracadabrante. De aceea, oamenii Bisericii din Rusia, ageri la minte, au născocit următoarea ghicitoare: „Câţi ioni de argint sunt într-un litru de agheasmă, dacă sfinţirea a avut loc într-o copcă făcută în mijlocul râului Volga, acolo unde lăţimea râului atinge 1 kilometru, adâncimea 7 metri, viteza cursului - 5 kilometri pe oră, iar crucea cu care preotul de ţară a sfinţit apa a fost de lemn?“ 

 

(Augustin PĂUNOIU, adaptare după o pildă din volumul „Nesfinţii sfinţi şi alte povestiri“, Arhimandrit Tihon Şevkunov, Editura Egumeniţa, 2013)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câţi ioni de argint are un litru de agheasmă?.
 Vizualizări articol: 2938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Câţi ioni de argint are un litru de agheasmă?3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Credinta! trimis de
( 8 ian 2014, 13:36:05
Articolul este prost scris si gresit intentionat! Credinta nu-i un obiect de tranzactionat la piata, unde fiecare evalueaza produsul si isi da cu parerea. Ca intelectual si cercetator as putea usor spune ca agheasma nu se strica deoarece se foloseste Ocimum basilicum (busuioc) care este o planta puternic antiseptica si antifungica, dar nu pun astfel problema, si nici nu vreau, ca om si ca membru a unei familii crestin-ortodoxe. Ii pun si eu o intrebare autorului: Sangele si trupul Mantuitorului (impartasania=apa+vin+paine nedospita) se strica mai repede decat agheasma mare sau nu ?!
2.   Cercetas2 trimis de
( 8 ian 2014, 20:14:10
Ca un intelectual si cercetator care esti... oare nu ai cercetat sa aflii si raspunsul la intrebarea care ai pus-o? Hotaraste-te...esti un credincios sau un cercetator... e greu sa fii de ambele parti...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei