Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 302 (5509)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Retrospectiva anului 2013

Părintele Dumitru Stăniloae, darul lui Dumnezeu pentru întreaga Ortodoxie

Anul comemorativ „Părintele Dumitru Stăniloae“ a fost proclamat în mod solemn de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon“ - Nou din Bucureşti, cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Trei Ierarhi, ocrotitorii spirituali ai şcolilor de teologie ortodoxă, cinstiţi în ziua de 30 ianuarie.

Evenimentul central dedicat anului comemorativ a fost Congresul internaţional de teologie „Receptarea operei părintelui Dumitru Stăniloae astăzi“, organizat la Palatul Patriarhiei în perioada 2-5 octombrie, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor statului, ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, oameni de cultură şi invitaţi din ţară şi străinătate. Lucrările congresului internaţional s-au încheiat la Mănăstirea Cernica, în ziua de 5 octombrie, când a avut loc pomenirea liturgică a părintelui Dumitru Stăniloae. „Despre părintele profesor Dumitru Stăniloae putem vorbi numai la prezent, el fiind o făclie de Înviere pentru teologia şi spiritualitatea Bisericii noastre. Purtător al unei mărturii teologice şi spirituale mature şi rodnice, luminoasă şi plină de speranţă, părintele Dumitru Stăniloae rămâne pentru noi un mare dar pe care Dumnezeu ni l-a făcut, precum şi o frumoasă pildă care trebuie să ne inspire constant. (…) Părintele Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox al secolului al XX-lea, a reuşit să realizeze o amplă sinteză teologică neo-patristică creatoare, dinamică, interdisciplinară: dogmatică, filocalică şi liturgică. Această sinteză neo-patristică a fost realizată nu doar citind, citând şi traducând operele Sfinţilor Părinţi, ci continuând în duhul Sfinţilor Părinţi reflecţia teologică ortodoxă într-un mod creator. El nu se referă doar la teologia Sfinţilor Părinţi, cum fac mai mulţi dintre teologi, ci preia temele majore din literatura patristică, le adânceşte şi le continuă într-o formă creatoare, în dialog cu contextul socio-cultural şi misionar al epocii noastre“, a subliniat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul comunicării „Părintele Stăniloae - creator al unei sinteze neo-patristice în teologia ortodoxă contemporană“, ce a fost susţinută în deschiderea congresului internaţional şi publicată în volumul dedicat acestui eveniment comemorativ.

Un alt eveniment comemorativ important organizat de Patriarhia Română a avut loc în cadrul şedinţei solemne a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 28 octombrie 2013. „Profunzimea sintezei neo-patristice creatoare a părintelui Dumitru Stăniloae este un model care trebuie urmat în toată teologia noastră, pentru a rămâne constant fideli Sfintei Evanghelii a lui Hristos, pentru a ne menţine neîntrerupt în comuniune cu Sfinţii Părinţi ai Bisericii şi pentru a elabora astăzi o teologie misionară, care leagă textul Sfintelor Scripturi de contextul istoric al vieţii creştine“, se arată în Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, adresată cinului monahal, clerului şi credincioşilor din cuprinsul Patriarhiei Române.

 

Concursul naţional „Părintele Dumitru Stăniloae“

Cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena (21 mai), hramul istoric al Catedralei patriarhale, a fost organizat prin Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române Concursul naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice“. Acest concurs de teologie dogmatică a fost adresat elevilor seminarişti (Viaţa şi opera părintelui Dumitru Stăniloae) şi studenţilor (Tradiţie şi originalitate în teologia părintelui Dumitru Stăniloae) de la şcolile de teologie ortodoxă din ţară.

Eparhiile şi şcolile de teologie ortodoxă din Patriarhia Română au marcat anul comemorativ prin conferinţe pastoral-misionare de toamnă, simpozioane, manifestări ştiinţifice şi expoziţii, pentru a reliefa importanţa şi semnificaţia operei părintelui Dumitru Stăniloae în lucrarea de înnoire şi îmbogăţire a teologiei şi spiritualităţii ortodoxe contemporane şi a culturii româneşti. Tot în acest context, au fost organizate mai multe activităţi comemorative şi la casa memorială a părintelui Stăniloae de la Vlădeni, Braşov.

În fiecare număr al săptămânalului „Lumina de Duminică“ al Patriarhiei Române a fost publicat un text, intitulat „Cuvânt teologic al părintelui Dumitru Stăniloae“, pentru a ilustra mesajul Evangheliei fiecărei duminici de peste an, dar şi pentru a contribui la o mai bună cunoaştere şi aprofundare a teologiei „celui mai mare teolog al veacului al XX-lea“, cum l-a considerat teologul francez Olivier Clément. Radio Trinitas şi Trinitas TV ale Patriarhiei Române au realizat de-a lungul anului mai multe emisiuni dedicate personalităţii şi operei părintelui Stăniloae. De asemenea, Trinitas TV a imprimat un DVD cu filmul documentar „Părintele Stăniloae“.

Încă de la începutul anului, editurile Patriarhiei Române şi ale centrelor eparhiale şi mitropolitane au publicat mai multe volume dedicate anului comemorativ, dintre care mai semnificative sunt cele din seria „Opere complete Dumitru Stăniloae“, editate de Editura Basilica a Patriarhiei Române. În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru cei care s-au evidenţiat în promovarea operei şi gândirii marelui teolog român, Patriarhia Română a realizat la începutul anului 2013 Medalia omagială „Părintele Dumitru Stăniloae“.

 

Promovarea personalităţii şi operei părintelui Stăniloae în diaspora română

Opera părintelui profesor Dumitru Stăniloae se bucură şi de recunoaştere internaţională, aceasta fiind din ce în ce mai tradusă în limbi străine şi studiată de teologi romano-catolici şi protestanţi. Promovarea personalităţii şi operei părintelui Stăniloae în diaspora s-a derulat nu numai la nivelul eparhiilor, ci şi prin activităţile desfăşurate de diferite centre culturale şi parohii, precum Centrul Ortodox de Studii şi Cercetări „Dumitru Stăniloae“ din Paris şi Capela „Sfântul Siluan Athonitul“ de la Centrul Bisericesc din München, Germania. O contribuţie însemnată va avea şi Centrul cultural-misionar „Părintele Dumitru Stăniloae“ din Melbourne, Episcopia Australiei şi Noii Zeelande. Piatra de temelie a acestui centru a fost pusă în ziua de 8 noiembrie 2013 de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Mihail, Episcopul Australiei şi Noii Zeelande.

Întreaga activitate derulată de Patriarhia Română cu prilejul Anului comemorativ „Părintele Dumitru Stăniloae“ reprezintă un îndemn pentru valorificarea în viaţa Bisericii a moştenirii pe care ne-a lăsat-o marele teolog român, şi anume, precum a arătat Întâistătătorul Bisericii noastre, nu prin reproducerea unor idei sau pasaje din lucrările sale, ci prin „continuarea lucrării sale de înnoire şi aprofundare duhovnicească a teologiei în viaţa Bisericii“.

(partea a doua, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Părintele Dumitru Stăniloae, darul lui Dumnezeu pentru întreaga Ortodoxie.
 Vizualizări articol: 2555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Părintele Dumitru Stăniloae, darul lui Dumnezeu pentru întreaga Ortodoxie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei