Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 290 (5497)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astăzi este Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei (dezlegare la peşte)

Originar din Insula Cipru, Sfântul Spiridon a trăit în secolul al IV-lea. A fost păstor de oi, apoi s-a însurat, iar după moartea soţiei s-a călugărit şi a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, aproape de Salamina (Grecia). Pentru viaţa sa curată, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul tămăduirii bolilor şi a facerii de minuni. În timpul persecuţiei împotriva creştinilor, Sfântul Spiridon a fost prins, schingiuit şi întemniţat. A luat parte la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325). Moaştele Sfântului Spiridon se găsesc în Insula Corfu.

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfântului Mucenic Sinet; a Sfântului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului, şi a Sfinţilor Cuvioşi Amonata şi Antu.

Mâine: †) Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei (dezlegare la peşte)

Sfântul Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava. Tânărul Dimitrie Barilă a învăţat carte de la cei mai renumiţi dascăli din Moldova şi la şcoala Frăţiei Ortodoxe din Liov, deprinzând limbile greacă, latină, slavonă, polonă şi ucraineană. În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei. În anul 1658 a fost ales şi hirotonit episcop de Huşi, apoi episcop la Roman, iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei. Mitropolitul Dosoftei s-a preocupat de traducerea şi tipărirea de cărţi bisericeşti în limba română. Primele cărţi tipărite au fost „Psaltirea în versuri“ şi „Acatistul Născătoarei de Dumnezeu“ (Uniev, 1673). În anul 1673 a plecat în pribegie în Polonia, din cauza schimbărilor de domni din ţară şi a convingerilor sale antiotomane. În 1674 a fost înlocuit în scaunul mitropolitan de la Iaşi cu Teodosie, însă, în anul următor, Dosoftei a revenit pe scaunul mitropolitan. După refacerea tipografiei de la Iaşi, mitropolitul Dosoftei a tipărit cărţi de slujbă şi de învăţătură în limba română: „Dumnezăiasca Liturghie“ (1679 şi 1683), „Psaltirea de-nţăles“ (1680), „Molitvănic de-nţăles“ (1681). Între 1682-1686 a tradus şi tipărit în limba română „Viaţa şi petrecerea sfinţilor“, în patru volume. În 1686 regele polon Ian Sobieski, în campania sa antiotomană, a trecut prin Moldova şi când s-a retras l-a luat ostatic pe mitropolit împreună cu tezaurul Mitropoliei şi cu moaştele Sf. Ioan cel Nou. Astfel, mitropolitul Dosoftei a trăit ultimii ani ai vieţii departe de ţară. A trecut în viaţa veşnică la 13 decembrie 1693.

Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfinţilor Mari Mucenici Evstratie, Auxenţie, Evghenie, Mardarie şi Orest; a Sfintei Muceniţe Lucia, fecioara; a Sfântului Cuvios Arsenie din Latro; a Sfântului Arie şi a Sfântului Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei (dezlegare la peşte).
 Vizualizări articol: 1355 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astăzi este Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei (dezlegare la peşte)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei