Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 252 (5459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cântările Ortodoxiei

Chipul femeii sfinte în imnografie

„Odor al fecioriei, rai închis, jertfă sfinţită, locaş dumnezeiesc, mireasă a lui Hristos cu totul nestricată şi chip însufleţit; pildă sihaştrilor, podoabă mucenicilor, fântână ce izvorăşte râuri de tămăduiri, te-ai arătat celor ce săvârşesc pomenirea ta, Anastasia prealăudată.“ (Stihira a 3-a de la „Doamne, strigat-am“)

Stihira pe care am ales-o astăzi ne duce cu mintea la un fapt deosebit, despre care s-a scris prea puţin sau chiar deloc, şi anume: chipul femeii sfinte în imnografie. Când spun că nu s-a scris prea mult despre această temă, mă gândesc, mai întâi de toate, la imensul material imnografic în care ni se prezintă, într-o multitudine de metafore şi comparaţii, chipul preacinstit al Maicii Domnului. Mai mult chiar, putem afirma, fără nici o rezervă, că nu există parte a imnografiei în care să nu găsim imne adresate Maicii Domnului. Este de neînţeles totuşi faptul cum acest tezaur inestimabil al imnografiei bizantine rămâne necercetat. Trebuie să precizăm că, alături de chipul Maicii Domnului, în imnografie mai întâlnim şi chipurile sfintelor femei care au strălucit cu virtutea, cu fapta şi cu viaţa. Muceniţe, mame, văduve sau fecioare, toate au căutat, mai presus de orice, să placă Mirelui lor Hristos. Pentru a ne convinge de măreţia şi frumuşeţea împodobirii, de către imografi, a chipului sfintelor femei creştine, este de ajuns să privim Mineiele. Dintre toate împodobirile imnografilor, acelea a chipului mucenicesc le întrece parcă pe toate: „Mieluşeaua Ta, Iisuse, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez întru Tine; ci ca o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie“. Dacă privim cu atenţie exultanţa sfântă a muceniţelor, vom constata că este vorba, de fapt, doar de o răsturnare a discursului Cântării Cântărilor. În viziunea imnografilor creştini, adevăratul sens al căutării dintre Mire şi mireasă este faptul că mireasa îşi caută Mirele. De altfel, această viziune îşi are obârşia în Sfânta Scriptură, mai precis în „pilda celor zece fecioare“ (Matei 25, 1-12). În ceea ce priveşte chipul muceniţelor femei, acesta străluceşte mai ales atunci când îmbracă haina fecioriei. Pildă a acestei străluciri a fost cea pe care o serbăm astăzi, Sfânta şi Preacuvioasa mare Muceniţă Anastasia Romana.

(Nicolae Preda)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chipul femeii sfinte în imnografie.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chipul femeii sfinte în imnografie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei