Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 223 (5430)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Biserica Mănăstirii Gorovei a fost resfinţită

Duminică, 22 septembrie 2013, în istoria Mănăstirii Gorovei din judeţul Botoşani s-a mai scris o filă, una încărcată de frumuseţea şi măreţia slujbei de resfinţire a Bisericii cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“, ce a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un ales sobor de preoţi slujitori, atât din Arhiepiscopia Iaşilor, cât şi din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Slujba arhierească de târnosire, dar şi frumuseţea şi liniştea locurilor protejate de păduri seculare, unde este aşezată venerabila mănăstire botoşăneană, au făcut ca aproape 4.000 de pelerini să-i calce pragul şi să se închine în altarul proaspăt târnosit. La final, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, stareţul Mănăstirii Gorovei, protos. Teofil Timişag, a primit din partea Înaltpreasfinţitului Teofan „Crucea Moldavă“, cea mai mare distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Aşezământul monahal de la Mănăstirea Gorovei, aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu şi ocrotit de icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul, s-a aflat duminică la ceas de mare sărbătoare. În jur de 4.000 de credincioşi au fost prezenţi la slujba de resfinţire a Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ a mănăstirii,  săvârşită de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi slujitori, din care au făcut parte, alături de protos. Teofil Timişag, stareţul Mănăstirii Gorovei, şi arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, arhim. Ioan Harpa, exarh de zonă Botoşani al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, pr. Constantin Muha, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob“ din Dorohoi. La eveniment au fost prezente oficialităţi locale, judeţene şi centrale, precum şi domnul Corneliu Muha, consilierul economic al Arhiepiscopiei Iaşilor.

 

Resfinţirea Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“

Lăcaşul de cult al Mănăstirii Gorovei a fost stropit cu apă sfinţită şi uns cu Sfântul şi Marele Mir, iar în masa sfântului altar au fost aşezate moaşte. După aşezarea moaştelor în masa altarului, a urmat spălarea şi ungerea sfintei mese cu apă sfinţită şi cu mir, iar icoane ale celor patru evanghelişti au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colţ. Slujba a continuat cu punerea unui acoperământ subţire pe sfânta masă, strânsă de altar cu o bandă tricoloră şi pecetluită, după care masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ preţios, precum şi cu celelalte obiecte sfinţite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul şi lumânări.
După sfinţirea altarului şi împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar IPS Teofan a uns cu Sfântul Mir cei patru pereţi ai bisericii şi sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii.

 

Patru căi prin care omul se poate îmbogăţi în Dumnezeu

După slujba de resfinţire, soborul slujitor, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a îndreptat spre altarul de vară din incinta aşezării monahale, unde a debutat Sfânta Liturghie arhierească. După citirea Sfintei Evanghelii, conform tradiţiei, IPS Teofan a rostit un cuvânt de folos, în care a arătat că patru sunt căile prin care omul se poate îmbogăţi în Dumnezeu:  conştiinţa că fără Dumnezeu nu se poate face nimic, adâncirea în sine, conştiinţa propriilor păcate şi mărturisirea cuvântului lui Dumnezeu.

(Sursa: Basilica) 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica Mănăstirii Gorovei a fost resfinţită.
 Vizualizări articol: 851 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biserica Mănăstirii Gorovei a fost resfinţită5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei