Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 115 (5322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Curajul azi

 

Dacă ne uităm în Dicţionarul Limbii Române la explicaţiile care se dau în dreptul cuvântului „curaj“ găsim una care ne atrage atenţia: curajul este „forţa morală de a înfrunta cu îndrăzneală primejdiile şi neajunsurile de orice fel“.

Aristotel aşeza curajul între virtuţile cardinale, acordându-i aşadar o importanţă fundamentală pentru bunul mers al vieţii. În ziua de astăzi, curajul este o virtute pe care nu o posedă mulţi. Ne caracterizează mai degrabă teama, care nu de puţine ori face să ne îngheţe sângele în vine. Frica de a pierde serviciul, care se traduce prin „a muri de foame“, frica de a fi chiar privat de libertate dacă spui adevăruri incomode. Da, îţi asumi un risc serios astăzi dacă îţi propui să spui lucrurilor pe nume până la capăt.

Doar două exemple de curaj, unul din Antichitatea greacă, iar altul din România în care trăim, vă pun acum în faţă pentru a vedea ce înseamnă să fii netemător şi ferm în convingerile tale.

Deşi personajele sunt la distanţă de sute de ani unele de altele, cel contemporan nu este cu nimic mai prejos decât cel antic.

Să începem în ordine cronologică. Cei mai mulţi dintre dumneavoastră vă aduceţi aminte că în Grecia antică au existat cetăţi între care nu au fost dintotdeauna relaţii de prietenie. Dimpotrivă. Atena, Sparta, Corint, Milet erau comunităţi care aveau deseori ceva de împărţit între ele. Episodul de care vreau să vă amintesc a avut loc între atenieni şi spartani şi poartă în istorie numele de războiul peloponesiac. Iscându-se vrajba între ei şi spartani, atenienii au trimis un sol la Sparta, cetate cunoscută pentru poporul ei războinic cu acest mesaj: „Dacă intrăm în cetatea voastră, o s-o ardem din temelii“. Spartanii au trimis şi ei un foarte scurt răspuns atenienilor înfumuraţi. Mesajul lor conţinea un singur cuvânt: „Dacă“. Atena a pierdut războiul.

Dar să revenim în România zilelor noastre. O foarte bună studentă la Medicină în ultimul an lucrează la o revistă cu apariţie online. Nu pot da numele revistei, dar vă pot spune cum o cheamă pe cea care semnează articolele pe teme medicale din revista respectivă. Numele ei este Ioana. Scrie 5 articole pe săptămână, cam de o jumătate de pagină de ziar obişnuit fiecare articol, pentru care primeşte 500 de lei lunar. Are nevoie de aceşti bani fiindcă tatăl ei este şomer şi ea nu poate cere bani de acasă. La un moment dat i s-a cerut din partea revistei să scrie câteva articole cu subiecte indecente. Studenta, deşi i se putea întrerupe imediat contractul în caz de refuz, le-a trimis o scrisoare celor care-i solicitau respectivele articole. A explicat că nu poate da curs unei cereri care-i jigneşte inteligenţa şi sufletul. A cerut alte subiecte, în caz contrar ea renunţând la colaborarea cu revista. 

Cântărind lucrurile şi ştiind bine valoarea intelectuală a autoarei articolelor, conducerea revistei a renunţat la pretenţiile unor materiale care cu siguranţă ar fi făcut multe vizualizări, dar ar fi otrăvit multe suflete. Studenta a riscat să piardă banii cu care plătea căminul, îşi cumpăra o carte şi se îmbrăca, punând mai presus de orice moralitatea ei, a cititorilor revistei, şi a câştigat războiul.

(Sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curajul azi.
 Vizualizări articol: 741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curajul azi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei