Ciorbă de ciuperci
(pleurotus)
Ingrediente: (Cantităţile sunt după gustul fiecăruia şi în funcţie de numărul de persoane pentru care se pregăteşte masa)
Ciuperci pleurotus
Ceapă
Morcov
Păstârnac
Ardei
Se curăţă ceapa, morcovul, păstârnacul, ardeiul, se toacă şi se pun la fiert cu un praf de sare şi puţin ulei. Legumele se lasă la fiert un timp la foc potrivit, apoi se adaugă ciupercile spălate şi tăiate fideluţă. După 30 de minute, se adaugă suc de roşii, apoi borşul după gust. Se sărează după gust, iar la final se adaugă leuşteanul tocat.
Ciocolată de casă
Ingrediente:
500 g lapte de nucă de cocos pudră
1 pachet margarină
1 sticluţă esenţă de rom
500 g zahăr tos
3-4 linguri cacao pulbere
1 pahar cu apă (200 ml)
Se pun într-o crăticioară zahărul şi apa la foc mic. Din momentul în care începe să clocotească se mai lasă 10 minute, apoi se adaugă pachetul de margarină şi se amestecă până la omogenizare. După ce s-a topit margarina, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă laptele pudră cernut, împreună cu esenţa de rom şi cacao. Se amestecă bine cu mixerul până când nu mai sunt cocoloaşe de lapte pudră. Pasta obţinută se pune la răcit într-un vas cu folie dedesubt.
Prăjitură de foi cu suc de roşii
Ingrediente:
Pentru foi
11 linguri ulei
11 linguri zahăr
11 linguri suc de roşii
o jumătate de linguriţă de bicarbonat
Pentru cremă
1 pachet de margarină
1 pachet de cremă de prăjituri
1 cană de zahăr
250 g apă
1 pachet de praf de lămâie
nucă de cocos
Se amestecă uleiul cu zahărul, cu făina, cu sucul de roşii şi bicarbonatul până se formează o cocă, din care se întind patru foi. Acestea se coc pe fundul tăvii la foc redus.
Pentru cremă se amestecă ingredientele într-o crăticioară la foc mic, după care să dă la răcit şi se ung foile.
Deasupra se ornează cu o glazură obţinută din 2-3 linguri de margarină, 2 linguri de zahăr, 1 lingură de apă, 1 esenţă de vanilie, peste care se presară nucă de cocos.
(sursa: Ziarul Lumina)