Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 7 (5214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Creştinismul, cea mai persecutată religie a lumii

Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituţiile europene a publicat câteva concluzii pe marginea Raportului asupra libertăţii religioase întocmit de organizaţia internaţională "Aid to the Church in Need" (ACN), prezentat la Bruxelles la finalul anului trecut, în cadrul unui eveniment găzduit de Parlamentul European. Potrivit acestui raport, creştinismul continuă să fie cea mai persecutată religie a lumii.

 

„Avem nevoie de o înţelegere completă a libertăţii religioase, iar nu de una minimalistă”

Raportul ACN oferă o perspectivă de ansamblu asupra nivelului de libertate religioasă în peste 250 de ţări din întreaga lume. Atenţia autorilor a fost focusată asupra tuturor minorităţilor religioase din aceste state şi a măsurii în care acestora le este permisă manifestarea liberă a credinţei lor. "Avem nevoie de o înţelegere completă a libertăţii religioase, iar nu de una minimalistă, iar o astfel de înţelegere presupune cel puţin cinci niveluri, însoţite adesea de foarte importante precizări. În primul rând, este vorba despre libertatea de manifestare în public a credinţei, iar nu de a o practica exclusiv în sfera vieţii private. Apoi, este vorba de dreptul comunităţilor religioase de a se organiza în mod liber, fără nici un amestec din partea statului. De exemplu, cultele trebuie să se bucure de libertatea de a-şi numi slujitorii potrivit propriilor criterii. În al treilea rând, orice persoană trebuie să se bucure de libertatea de a se converti de la o credinţă religioasă la alta sau la nici una. În al patrulea rând, orice comunităţi religioase trebuie să se bucure de libertatea desfăşurării cultului propriu, iar aceasta include dreptul de a construi lăcaşuri de cult. În fine, trebuie asigurată libertatea nu doar de a-i catehiza pe propriii membri, ci şi de a-şi prezenta credinţa în faţa celor din afara comunităţii, de a face misiune", a precizat Peter Sefton-Williams, şeful echipei de redactare a raportului.

 

Acte de violenţă şi persecuţie

Principala descoperire a raportului ACN constă în identificarea unei uşoare tendinţe de ameliorare a situaţiei la nivelul legislaţiei, dublată însă de o ceva mai accentuată înrăutăţire pe teren. Cu alte cuvinte, în multe părţi ale lumii, opinia publică a început să fie mai mult conştientă de importanţa asigurării libertăţii religioase tuturor cetăţenilor, iar subiectul a fost mai des în atenţia mass-media. În consecinţă, multe parlamente au făcut paşi importanţi în elaborarea şi adoptarea unei legislaţii îmbunătăţite în această privinţă. De asemenea, mai ales în lumea arabă, a crescut numărul de consilii interreligioase care îi aduc laolaltă pe liderii religioşi ai comunităţilor prezente în respectivele state. Pe de altă parte însă, în realitate, mai ales acolo unde nerespectarea libertăţii religioase era deja o problemă, situaţia s-a înrăutăţit sensibil pe parcursul ultimelor 12 luni. De cele mai multe ori, această evoluţie s-a concretizat în acte de violenţă şi persecuţie, şi tot de cele mai multe ori victimele au fost din rândul comunităţilor creştine. Deşi autorii raportului nu indică un număr exact, Sefton-Williams a făcut referire la o cifră propusă de Vatican la începutul acestui an, indicând că aproximativ 200 milioane de creştini din întreaga lume suferă diferite forme de violenţă din cauza credinţei lor.

O altă evoluţie îngrijorătoare semnalată în cadrul raportului o reprezintă tendinţa, în unele ţări occidentale, în frunte cu Marea Britanie, de a impune o formă agresivă de secularism, care nu doar că reduce manifestarea credinţei religioase la cadrul strict privat, dar ridică serioase probleme legate de asigurarea respectării libertăţii de conştiinţă a credincioşilor.

 

105.000 creştini au murit pentru credinţa lor în 2012

Un alt raport realizat de ONG-ul "Porţi deschise", intitulat "Indexul mondial al persecuţiilor" şi remis cotidianului francez "Le Monde" pe 8 ianuarie, arată că violenţa şi discriminările la adresa creştinilor au cunoscut o creştere alarmantă în Africa subsahariană. "Peste 150 milioane de creştini suferă discriminări grave şi acte de violenţă venite din partea unor persoane de alte religii şi regimuri totalitariste", se precizează în raport. Această situaţie se datorează, în principal, creşterii în numeroase ţări a islamismului radical, în timp ce situaţia se îmbunătăţeşte pentru creştinii din ultimele ţări comuniste, cu excepţia Coreei de Nord.

După o statistică întocmită de Biserica Catolică, în jur de 105.000 de creştini din toată lumea au murit pentru credinţa lor în anul 2012, potrivit doxologia.ro. Această informaţie a fost publicată pe data de 21 decembrie de coordonatorul Comisiei de Observare pentru Libertatea Religioasă din Italia, Massimo Introvigne. Statisticile oferite de acest expert sunt cu adevărat îngrijorătoare: în medie, la fiecare cinci minute, o persoană moare în lume pentru că este creştin. Cercetătorul a desluşit cele mai persecutate regiuni, localizate în mare parte pe continentul african: Nigeria, Somalia şi Mali. Mari riscuri se găsesc şi în Pakistan, în anumite regiuni ale Egiptului, în ţările în care regimurile comuniste totalitare încă mai există şi astăzi, în frunte fiind Coreea de Nord sau în ţările care sunt parţial sub influenţa naţionalităţilor etnice, precum India. În ceea ce priveşte sursele persecuţiilor, expertul menţionează în primul rând ideologiile agresive: "Pe de o parte există persecuţii crunte, crime şi torturi care iau naştere din anumite ideologii; ideologia fundamentalismului islamic radical, versiunile mai violente ale naţionalismului etnic şi ideologiile vechiului comunism".

(Gheorghe-Cristian POPA, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creştinismul, cea mai persecutată religie a lumii.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Creştinismul, cea mai persecutată religie a lumii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei