Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 dec 2012 - Anul XVII, nr. 291 (5196)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Calendar ortodox

Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, sfântul zilei

Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în Askia, Cipru. Sfântul a fost căsătorit şi a avut o fată pe nume Irina. După moartea soţiei, a fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, oraş pe care l-a păstorit până în anul 348, când s-a mutat la cele veşnice.

Numele său provine de la cuvântul "spiris", care în limba greacă înseamnă "coşuleţ", ca urmare a scufiei pe care o purta, din smerenie, în locul mitrei episcopale.

În timpul persecuţiilor desfăşurate sub împăratul Maximian (295 d.Hr.), Sfântul Spiridon a fost arestat şi supus supliciilor. Pentru mărturisirea credinţei şi refuzul apostaziei i s-a scos ochiul drept şi i s-a tăiat pulpa stângă. În anul 325, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, unde a uimit pe mulţi cu simplitatea cu care a explicat credinţa ortodoxă. El a explicat Taina Preasfintei Treimi ţinând în mână o cărămidă şi a făcut prin rugăciune ca aceasta să se desfacă în elementele din care era alcătuită. În timp ce vorbea, s-a aprins focul în partea de sus a cărămizii şi a început să curgă apa din partea de jos, iar pământul a rămas în mână Sfântului Ierarh. Prin această minune Sfântul Spiridon a argumentat unitatea de fiinţă a celor trei persoane ale Sfintei Treimi şi consubstanţialitatea lor.

 

Făcători de minuni

Cântările îl numesc "Spiridon cel înţelept, cel blând şi simplu, cel întreg şi fără răutate". Multe irmoase cântă frumuseţea lui morală, caracterul liniştit şi "lesne iertător" al sfântului: "în pământul celor blânzi ajungând, părinte, ca un blând şi milostiv şi curat făcându-te"; "fără de răutate, drept, blând, milostiv şi răbdător, primitor plin de dragoste de străini, ierarh preasfinţit şi cu evlavioasă înţelepciune împodobit".

După o viaţă smerită, închinată lui Dumnezeu, Sfântul Ierarh Spiridon s-a mutat la cele veşnice în anul 348, fiind îngropat în Biserica "Sfinţilor Apostoli" din Trimitunda. După ce saracinii au cotropit insula, ciprioţii au deschis mormântul său pentru a-i muta moaştele la Constantinopol. La căderea Constantinopolului în mâinile turcilor, în 1453, sfintele sale moaşte au fost mutate în Serbia, iar de aici un părinte din Insula Corfu, Georgios Kalohairetis, le-a adus în Grecia, Corfu. Aici se află într-o biserică la 100 de metri de mitropolie, unde se găsesc moaştele Sfintei Împărătese Teodora.

Pentru vieţuirea sa curată Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni încă din timpul vieţii, astfel, prin rugăciunile sale a vindecat pe împăratul Constans (337-350) şi a înviat fiul unei femei căreia i-a poruncit apoi să nu spună nimănui de această minune. După trecerea Sfântului Ierarh la cele veşnice, Dumnezeu, pentru rugăciunile sfântului, a izbăvit insula Cipru de foamete (1550), epidemie (1630), de ciumă (1673), salvând-o şi de asediul turcilor otomani (în 1716).

 

Cinstit de români

În capitala României, Sfântul Spiridon ocroteşte mai multe biserici, printre care şi Catedrala mitropolitană "Sfântul Spiridon" Nou - Paraclis patriarhal. Lăcaşul de cult a fost ridicat pe locul altuia mai vechi de domnitorii Scarlat şi Alexandru Ghica. Un fragment din moaştele Sfântului Spiridon al Trimitundei a fost adus în lăcaşul de cult de la Biserica "Sfântul Spiridon" - Vechi, din Capitală, atunci când aceasta a fost demolată în timpul comunismului. După ce s-a reconstruit biserica, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rânduit ca o parte din sfintele moaşte să rămână aici, iar restul să se întoarcă la Biserica "Sfântul Spiridon" - Vechi, alt lăcaş de cult care are ca ocrotitor pe marele ierarh.

Una dintre cele mai importante biserici închinate Sfântului Spiridon este cea din Iaşi, în jurul căreia, în istorie, s-a ridicat un important complex medical numit "Spiridonia", care a avut în administrare cea mai mare parte a spitalelor din Moldova. Biserica se afla în incinta celui mai mare spital din Moldova - "Sfântul Spiridon" -, şi deţine o icoană făcătoare de minuni a sfântului din secolul al XVIII-lea.


(Pr. Ciprian APETREI, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, sfântul zilei.
 Vizualizări articol: 598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei, sfântul zilei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei