Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 nov 2012 - Anul XVII, nr. 272 (5177)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Să învăţăm ce este postul

Este important să învăţăm ce este postul, pentru că toţi dorim să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului Iisus de Crăciun. Iar Sf. Ap. Pavel spune că avem nevoie pentru a ne putea împărtăşi de o pregătire: “Să se cerceteze omul pe sine şi aşa să mănânce…căci cel ce mănâncă şi bea cu nevrednicie, osândă îşi mănâncă şi bea…va fi vinovat fată de Trupul şi de sângele Domnului. (I Corinteni 11:27-29)”.

Dar oare ce este postul? Ei bine, postul este în primul rând abţinerea de la a face păcate şi de la mâncare “de dulce”. Este un exerciţiu de înfrânare a poftelor trupului şi totodată de întărire a voinţei.

Postul are 2 fete: postul sufletesc (spiritual) şi postul trupesc (de mâncare).

Postul sufletesc este abţinerea de la gânduri, vorbe şi fapte rele. Pe cât posibil, în această perioadă trebuie să înlocuim obişnuinţele noastre cele rele cu unele bune şi plăcute lui Dumnezeu cum ar fi rugăciunea, mersul la biserică şi faptele de într-ajutorare a semenilor noştri aflaţi în nevoi.

Postul trupesc înseamnă abţinerea de la mâncarea aşa-zisă “de dulce” adică: lapte, ouă, carne, peste şi derivate ale acestora, şi nu în ultimul rând alcoolul. Această abţinere ajută la scoaterea din trupul nostru a toxinelor, eliberându-l de lene şi patimi. Evident, pentru a avea efect, trebuie să fie însoţit de postul sufletesc.

Mărturisirea de Credinţă a Bisericii Ortodoxe spune: “Postul este înfrânarea de toate mâncărurile de dulce, sau, la caz de boală numai de unele, de asemenea şi de băuturi şi de toate cele lumeşti şi de toate poftele cele rele, pentru ca să poată creştinul să îşi facă rugăciunea lui mai cu înlesnire şi să îi fie milostiv Dumnezeu. Încă şi pentru a ucide poftele trupului şi a primi harul lui Dumnezeu”.

Sf. Ioan Gura de Aur spune că postul “potoleşte zburdălnicia trupului, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul, îl înaltă şi îl uşurează.”

Trebuie să ştim că postul a fost pus pentru a ne ajuta, şi nu pentru a ne îmbolnăvi. Din această cauză, Biserica ţine cont atât de vârsta cât şi de starea sănătăţii celor care vor să postească. Pentru unii ca aceştia, există dezlegarea, adică îngăduinţa de a scurta perioada de post dar şi de a mânca unele mâncăruri de dulce. Toate acestea, însă, trebuie stabilite împreună cu preotul duhovnic.

Dacă pentru postul trupesc există unele excepţii, pentru cel sufletesc nu există. Dacă ar lipsi postul sufletesc, atunci acesta nu s-ar mai numi post, ci regim.

Postul este de mai multe feluri:

1. postul negru (ajunare) - nu se mănâncă şi bea nimic cel puţin o zi

2. postul aspru - este ajunarea propriu-zisă - nu se mănâncă şi bea până la asfinţitul soarelui, iar atunci se consumă doar hrană uscată.

3. postul obişnuit

4. postul uşor (dezlegarea) - atunci când e voie să se mănânce unele mâncăruri de dulce: peşte, vin etc.

 

Sf. Ioan Gură de Aur spunea: “Postiţi? Arătaţi-mi-o prin fapte! Cum? Dacă vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el, un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi, o femeie frumoasă, întoarceţi capul în altă parte. Nu numai gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate de hoţie şi lăcomie. Picioarele, nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii, neprivind cu ispitire la frumuseţile străine… Gura trebuie să postească de înjurături şi de alte vorbe ruşinoase”.

Ştiind acum ce avem de făcut, să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne trimită ajutorul Său, pentru a lupta cu ispita diavolului, pentru a putea ieşi din Postul acesta mai curaţi, mai buni şi vrednici de a ne împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

(www.oradereligie.uv.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să învăţăm ce este postul.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Să învăţăm ce este postul1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei