Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 oct 2012 - Anul XVII, nr. 236 (5141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Rădăşeni

Una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova a fost resfinţită

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica cu hramul “Sf. Mercurie şi Ecaterina” de la Rădăşeni, una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova, a fost resfinţită duminică, 7 octombrie, după ample lucrări de restaurare. Slujba religioasă a fost oficiată de trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de peste 40 de preoţi şi diaconi.

Înalţii ierarhi au fost întâmpinaţi, la poarta de lemn de la intrarea dinspre Fălticeni, de rădăşeneni îmbrăcaţi în costume populare, de primarul Nicolae Perju, de preoţi, buciumaşi, fluieraşi şi 14 călăreţi, deplasarea până la biserica “Sf. Mercurie şi Ecaterina” a celor trei ierarhi făcându-se într-o caleaşcă. Pe lângă credincioşii din Rădăşeni, Fălticeni şi din comunele învecinate, la eveniment au participat şi oaspeţi din Constanţa, Bacău, Bucureşti, dar şi din Grecia, Ovidiu Donţu, director de cancelarie la Prefectura Suceava, Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, alţi primari din comunele vecine. Răspunsurile la strană au fost date de Corul “Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, ÎPS Pimen şi arhiereii invitaţi la acest eveniment au ţinut un cuvânt de învăţătură, după care Valentin Bertea a interpretat trei cântece religioase.

 

Una dintre cele mai frumoase şi mai corect restaurate biserici de lemn din România

Biserica de la Rădăşeni poate fi apreciată ca fiind una dintre cele mai frumoase şi mai corect restaurate biserici de lemn din România, lucrările vizând consolidarea integrală a bisericii, elementele de construcţie cât şi pictura.

Au fost ample lucrări de restaurare, care au început în anul 1966, cele mai multe desfăşurându-se din 1998 până astăzi, lucrări care s-au făcut bucăţică cu bucăţică. S-a refăcut temelia, s-au refăcut pereţii exteriori, acoperişul a fost adus la forma iniţială, cum a fost în urmă cu 400 de ani, pridvorul din stejar, s-a refăcut pavajul, iar pictura veche a celor trei călugări Iulian, Chelsie şi Ioan a fost restaurată.

Biserica parohială “Sfântul Mercurie şi Sfânta Ecaterina” este construită din bârne de brad, lemnul fiind obţinut din tăierea copacilor aflaţi chiar în acel loc. Biserica a fost construită de Ştefan Tomşa, între anii 1611 şi 1622. La interior, biserica este pictată în tempera, în stil popular, specific bisericilor de lemn din Moldova. Pictura a fost realizată în perioada 1875 – 1876 de călugării Chelsie, Ioan şi Iulian, mărturie fiind o inscripţie din 1875, cu litere chirilice, de pe icoana Sfântului Nicolae din catapeteasmă şi un pomelnic din anul 1876, care spune că “acest Iulian a zugrăvit biserica aceasta toată, spre veşnica sa pomenire”.

 

400 de ani de la ridicarea bisericii

Odată cu slujba de resfinţire, credincioşii din Rădăşeni au marcat şi 400 de ani de la ridicarea bisericii. Anul trecut, când biserica a împlinit 400 de ani, au fost aduse moaştele Sfinţilor Mercurie şi Ecaterina.

Preot iconom stavrofor Constantin Rotar ne-a spus: „La Rădăşeni, în <Grădina Raiului>, aşa cum este trecută localitatea în cartea părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, s-au aniversat 400 de ani de la începuturile construcţiei bisericii vechi a satului şi retârnosirea ei după ample lucrări de restaurare. Biserica noastră este a doua ca vechime din judeţ, iar cum arată acum, este cea mai frumoasă biserică restaurată cu pictură din Moldova, şi asta mă bucură, după atâta osteneală. Această biserică a servit satul timp de 300 de ani, după care, satul a fost împărţit în două, construindu-se în 1918 biserica <Sf. Apostoli Petru şi Pavel>. Printr-o minune, cunoscând un arhimandrit din Grecia, am adus anul trecut sfintele moaşte ale Sf. Mercurie şi Ecaterina, cu acte oficiale emise în Grecia şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Atenei. Preoţii din Grecia au venit şi au slujit de trei ori în biserica noastră, şi după 400 de ani s-a produs minunea să putem aduce moaştele sfinţilor care sunt patronii bisericii noastre”.

Pentru această sărbătoare, gospodinele din Rădăşeni au pregătit pentru toţi participanţii la slujba de duminică bucate tradiţionale, sarmale, cozonac şi plăcinte. Biserica va rămâne deschisă pentru închinarea credincioşilor până în seara zilei de marţi, 9 octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova a fost resfinţită.
 Vizualizări articol: 1380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova a fost resfinţită5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei