Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 sep 2012 - Anul XVII, nr. 219 (5124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pictori ai scrierii...

Paul Gherasim sau logosul diafan

La 87 de ani, Paul Gherasim este un patriarh al picturii româneşti. Cine i-a văzut măcar una dintre expoziţii a rămas înfiorat de fineţea cu care artistul lucrează, vrând să evite tot ce este emfază, declarativism răguşit, stridenţă dureroasă. El iubeşte prea mult acest univers pentru a nu-l durea agresiunile noastre.

Cu această impresie am plecat de la ultima sa expoziţie pe care am văzut-o la Palatul Brâncovenesc. Paul Gherasim, cu aspectul său serafic, aproape nepământean, a reuşit să transpună în pânzele sale ceva din propria înfăţişare. Dacă omul a fost creat după chipul şi asemănarea Domnului, atunci opera artistului pe care-l evocăm, la rândul ei, a fost creată după esenţele secrete care formează cifrul tainic al unui talent exemplar. De altminteri, tot ce a făcut el a închinat Logosului, comprimând arta într-o splendidă ofrandă pe care cerul o absoarbe pe nesimţite. Paul Gherasim face parte din categoria acelor artişti care, cum am spus, nu au vrut niciodată să epateze. Pictura sa nu este explozivă, dinamitardă, provocatoare. Dimpotrivă, prin tablourile sale se opune violenţei şi ocoleşte formulele de expresie prea apăsate. Se poate spune că este un antiexpresionist şi un abstracţionist care a ştiut să facă din tuşele sale un mod original de scriere. Paul Gherasim nu pictează, ci scrie, situându-se astfel la antipodul artei moderne. Nu culoarea şi linia frântă contează pentru el, ci caligrafia înţeleaptă, rafinamentul împletiturilor, graţia amprentei care de undeva din văzduh se aşază asupra lumii agitate şi astfel poate să o liniştească. Avem de-a face cu o pictură-scriere îngerească, epifanică, fără tentaţia competiţiei. Îngerul nu poate avea un asemenea apetit şi, ca imbold de o maximă puritate prin care fiinţa noastră ajunge să se transforme, harul lucrează astfel asupra celui care priveşte şi care nu ştie că astfel poate deveni un alt om. Lucrarea picturii lui Paul Gherasim asupra noastră are un asemenea efect. După ce ieşi dintr-o expoziţie de-a sa te simţi transformat, metanoizat, căpătând o altă percepţie asupra celor înconjurătoare. Fiindcă urâtul din jur ne asediază, avem nevoie de asemenea terapii. În loc de calmante realizate din sinteze chimice, mai bine o pictură de Paul Gherasim, care pe alocuri are puterea tămăduitoare a unei icoane.

Când a întemeiat grupul Prolog alături de regretatul Horia Bernea, Constantin Flondor, Horea Paştina şi Mihai Sârbulescu, nu bănuia ce impact de bună calitate va avea asupra societăţii româneşti. Faţă de tinerii agitaţi şi din ce în ce mai nemulţumiţi care escaladează experimentul, neştiind că în acest fel se înstrăinează de fiinţa lor esenţială, prologiştii în frunte cu Paul Gherasim au adus în lumea noastră vibraţia inedită a unei rugăciuni. Logosul diafan este cea mai bună expresie a artei lor. Dincolo de concepte există şi o altă percepţie a celor imponderabile. Este rolul picturii să facă aceasta şi să ne ajute să ne înseninăm mintea. Pictura ca scriere şi scrierea ca atingere sunt modalităţile de ieşire din carcasa unui univers osificat şi sufocat de proprie suficienţă. Paul Gherasim ştie însă că o asemenea realizare nu există în sine, ci doar printr-o colaborare inefabilă cu acela dinspre care toate ne sunt distribuite. Ofranda pleacă doar dacă acela căruia îi este destinată o face posibilă. Aceasta este lecţia despre Logosul de sus şi cel din sufletele celor pregătiţi să-l încorporeze. Arta lui Paul Gherasim este o asemenea încorporare la limita de sus dincolo de care nu mai este decât Tăcere.

(Dan STANCA, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Paul Gherasim sau logosul diafan.
 Vizualizări articol: 721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Paul Gherasim sau logosul diafan0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei