Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 sep 2012 - Anul XVII, nr. 214 (5119)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

14 septembrie

Mâine este sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci

Credincioşii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici prăznuiesc vineri, 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci. Este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinilor şi, în orice zi ar cădea, este praznic şi post. Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a fost instituită în urma a două mari evenimente: aflarea Crucii pe care a fost răstignit Hristos şi înălţarea ei solemnă în văzul poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Crucii de la perşi în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius.

Acesta a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia a înălţat-o în văzul credincioşilor, la 14 septembrie 630. Biserica a rânduit sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a Domnului Iisus Hristos la 14 septembrie, în amintirea zilei când a fost redescoperită, pe Golgota, de către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Aceştia au găsit nişte cruci şi, neştiind care este Crucea Domnului, au atins, la îndemnul îngerului, crucile de trupul unei femei moarte. Atunci când a fost atinsă cu Sfânta Cruce, femeia a înviat. Crucea a fost înălţată pentru a fi văzută de mulţime şi, de atunci, acest praznic a fost trecut între sărbători. Astăzi, fragmente din lemnul sfânt se află la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, la Roma, Constantinopol, Veria şi Muntele Athos. Cea mai mare bucată este la Mănăstirea Xiropotamou, din Sf. Munte Athos. Dar chiar dacă astăzi ne-au rămas doar fragmente ale Sfintei Cruci, simbolul crucii este neştirbit. Făcându-ne cruce, evocăm patima mântuitoare pentru lume a lui Iisus.

 

Crucea pe care a fost răstignit Iisus, găsită printr-o minune

Primul mare împărat creştin, Constantin cel Mare, trăia cu dorinţa de a afla Crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul, pentru aceasta el trimiţând-o la Ierusalim pe mama sa, împărăteasa Elena. În decursul timpului, peste locul unde se spunea că se află îngropată Crucea, fusese construit un templu păgân. După dărâmarea acestuia, au fost găsite trei cruci, iar alături de ele o inscripţie pe care scria „Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”. Neştiindu-se însă care este crucea pe care fusese răstignit Hristos, a fost adusă o femeie bolnavă, pe moarte, care la atingerea uneia dintre cele trei cruci s-a însănătoşit. Astfel, printr-o minune, a fost aflată Crucea pe care fusese răstignit Hristos. Constantin cel Mare a zidit în acel loc o biserică, Biserica Învierii Domnului, sfinţită la 13 septembrie 335. A doua zi, la 14 septembrie, episcopul Macarie al Ierusalimului a arătat din nou, de pe amvonul bisericii, sfântul lemn al Crucii Răstignirii, pentru ca toţi cei de faţă să-l vadă.

 

Sfânta Cruce adusă înapoi de la perşi

Cea de-a doua întâmplare care a făcut ca această sărbătoare să se generalizeze a fost aducerea Sfintei Cruci de la perşi. În anul 611, aceştia au intrat în Ierusalim, au distrus Biserica Învierii şi au furat crucea pe care fusese răstignit Hristos. Câţiva ani mai târziu, în 629, împăratul Heraclius a înfrânt armatele perşilor şi i-a alungat din Ierusalim. Crucea a fost recuperată şi adusă de însuşi împăratul, care, la 14 septembrie 630, a aşezat-o în aceeaşi biserică. În 634, Sfânta Cruce a fost dusă în procesiune solemnă de la Ierusalim la Constantinopol. Procesiunea s-a păstrat până în ziua de astăzi în rânduiala slujbei din ziua de 14 septembrie. Spre deosebire de alte praznice împărăteşti, Înălţarea Sfintei Cruci se marchează cu post, pentru că ne aduce aminte de Patimile şi de Moartea Mântuitorului Hristos.

 

Astăzi, pământul „se închide”

Potrivit tradiţiei populare, de Ziua Crucii, pământul „se închide” pentru plante, insecte şi reptile, adică toate gângăniile şi şerpii intră în pământ unde iernează până la Alexii (17 martie). Şerpilor care au muşcat oameni nu li se permite acest adăpost, astfel ei vor putea fi ucişi în această zi pentru a li se şterge păcatul. Nu se taie lemne pentru ca să nu intre şarpe în casă. Este şi ultima zi în care se culeg buruieni de leac pentru că „pământul se usucă”, plantele rămase sînt considerate necurate. În sudul ţării, unde sărbătoarea se numeşte Cârstovul Viilor, se începe culesul viilor şi se bat nucii. La cules se lasă păsărilor ultimul buştean al viei considerat „strugurele lui Dumnezeu”. Tot de Ziua Crucii se pomenesc morţii şi se împart alimente şi vase de ceramică.

 

Cum ne facem cruce?

Însemnarea feţei cu semnul crucii trebuie făcută cu respect şi cuviinţă. Semnul crucii se face astfel: se împreunează primele trei degete de la mâna dreaptă, simbolizând Sfânta Treime, iar cele două degete mici le lipim strâns de podul palmei, simbolizând pe Adam şi Eva. Ducem mâna la frunte şi zicem: „În numele Tatălui”, „şi al Fiului” - la pântece, „şi al Sfântului Duh” - la cei doi umeri. Lăsând mâna în jos, spunem: „Amin!”. Sfinţii Părinţi spun că fruntea închipuie cerul, pieptul - pământul, iar umerii - locul şi semnul puterii.

 

Legenda Crucii

Se spune că, înainte de a muri, Adam nu-şi găsea liniştea, ofta cu gândul la raiul din care fusese alungat. Ca să-i îndulcească suferinţa, Set, fiul său mai mic, s-a dus până la rai şi a cerut îndurare pentru tatăl său. Îngerii nu l-au lăsat să intre, dar i-au dat o ramură de măslin. Ce mult s-a bucurat Adam! Din ramură, Eva şi Set i-au făcut o cunună şi cu ea l-au îngropat chiar pe Golgota. Dar din cununa îngropată a ieşit un copac falnic, până la cer, cu trei ramuri mari, împletite de şapte ori. Din acel pom a fost tăiată Crucea Mântuitorului, iar sângele Domnului, prelins din răni, a curs până în pământ, pe creştetul lui Adam, apoi mai adânc, descuind porţile iadului...

 

Ofrande de Moşii de toamnă

Se dau de pomană, de sufletul celor morţi, vase de lut. De obicei se oferă copiilor şi se umplu cu apă proaspătă de izvor, cu lapte sau cu miere. Deasupra se aşază un colac sau un covrig. Pomana este primită doar alături de o lumânare şi un cuvânt bun. De Moşi se organizează în sate târguri de toamnă, în care se vând diferite vase de lut, de toate mărimile şi formele.

 

Credinţe populare

• Crucea e arma cea mai puternică a Domnului Hristos şi a omului. Prin cruce s-a sfinţit, s-a blagoslovit pământul; prin crucea ferestrei s-a sfinţit casa, prin cruce se sfinţeşte în fiecare zi omul, făcându-şi semnul ei, şi tot crucea ajută la orice împrejurare.
• Când pe om îl apucă o spaimă, scapă numaidecât dacă îşi aduce aminte în ce zi a săptămânii a fost în anul acela Ziua Crucii
• De Ziua Crucii nu se mănâncă nimic ce are cruce: usturoi, nucă, peşte (că are cruce în cap), întocmai precum şi de Sf. Ioan nu se mănâncă nimic ce se aseamănă cu un cap.
• Înălţarea Sfintei Cruci se ţine, căci îţi vei găsi uşor leacul când te vei îmbolnăvi.
• Dacă mai tună după Ziua Crucii, toamna va fi lungă.

(sursa: www.monitorulexpres.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mâine este sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci.
 Vizualizări articol: 1589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 18 voturi
Mâine este sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci5.0518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(13 sep 2012, 11:05:04
Bold and beautiful Păcatul ne rânjeşte
Uneori pauper alteori direct ..pur şi simplu
Îţi zici : sunt om , cine nu greşeşte ?!
N-o să fiu(fix eu) taman acu’ un exemplu

Amăgirea,din zona crepusculară a minţii tale
Devine ca un motor a cărei acţiune e beneficiul
Şi (tot în mintea ta ) îţi dai din cale
Gândul ce te-mpiedică să-ţi clădeşti edificiul

Oare şi acesta tot Păcat se cheamă că e ?!
Atunci Biblia poate fi morfina suferinţei ?
Şi dacă DA reţetă cine dă (şi pentru ce) ?
Pentru cine şi de ce e “harul pocăinţei” ?
***
Da’(inter)vine Îndoiala (un vid de origine incertă)
Ce pune-n aceeaşi bocanci un sfânt şi-un bigot
Bold and beautiful este şi cuvântul : IARTĂ !!!
AICI e Domnu-n toate Mare ! ( în toate şi în tot )
2.   :)))))))))))) trimis de
(13 sep 2012, 12:32:30
Popor de Homo neanderthalensis..:))))) chiar nu va dati seama cat de idioti puteti fi sa va lasati dusi de nas de niste afaceristi cu sutana..?
2.1  RE: :)))))))))))) trimis de
(13 sep 2012, 14:44:47
Faptul că în univers există atât binele cât şi răul, este o dovadă grăitoare care atestă existenţa libertăţii de alegere a omului, adică a voinţei sale individuale de a-şi exercita liberul arbitru în viaţă.

De multe ori, acest aspect delicat face ca acest om să aleagă răul, care prin natura lui este distructiv.Adica,în ignoranţa sa, omul alege să se autodistrugă, preferând în felul asta să se nege pe el însuşi.

Privind cu atentie, alegerea răului înseamnă în primul rând alegerea de a lupta împotriva propriului suflet, care până la urmă(daca nu se schimba) se autocondamna.

Aceasta adânceşte misterul raportului între bine şi rău, deoarece implică existenţa unui scop ascuns si constant al prezenţei forţelor rele în univers şi, prin urmare, în viaţa fiecăreia dintre fiinţele umane.

De altfel, probabil ştii că una dintre cele mai mari păcăleli ale satanei
este aceea de a-l face pe om să fie convins că diavolul - adică satana însuşi - nu există. Si unii dintre noi pica in plasa asta si sunt inselati.

Iar pentru cei mai vigilenti, sa nu uitam ca Bunul Dumnezeu a ingaduit uraciosului si necuratului sa intre peste tot pe unde poate intra si omul.
Asadar sa nu fim noi lutul care se ridica impotriva olarului.
Slava Sfintei si de viata purtatoarei cruci care alunga diavolii cu puterea celui ce s-a rasignit pe ea ,a Domnului nostru Iisus Hristos.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei