Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 aug 2012 - Anul XVII, nr. 193 (5098)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Putna

Un reper al spiritualităţii româneşti (I)

Ceea ce părea doar o bună intenţie, nişte vorbe spuse conjunctural şi uitate apoi ca şi cum nici n-ar fi fost rostite, planuri croite din cuţite şi pahare, s-a dovedit până la urmă a fi ceva temeinic şi de durată. În primăvara anului 2006, academicianul Zoe Dumitrescu-Buşulenga, călugărită în 2002 sub numele de maica Benedicta, a fost aşezată în pământul Putnei. Mormântul, străjuit de o impunătoare cruce din piatră, concepută de sculptorul Vasile Gorduz şi cioplită de meşterii pietrari din Vama, a împlinit o axă, cum remarcă arhimandritul Melchisedec, stareţul Putnei, o axă sacră împreună cu statuia eminesciană, cu locul de veci ştefanian din biserica mare şi sălaşul de adormire al demnului de pomenire stareţ Iachint, toate rânduindu-se tainic pe aceeaşi linie. Atunci, după săvârşirea celor cuvenite trecerii, slujba şi masa de pomenire, s-a discutat mult despre ce era de făcut pentru ca lumina acestui tezaur, întruchipat glorios de Zoe Dumitrescu-Buşulenga, să se reverse pe mai departe asupra celor însetaţi de cultură. Cel care a stăruit cel mai mult pentru a da viaţă unor manifestări culturale ce urmau a se desfăşura sub patronajul acestui proteic om de cultură a fost un învăţat al modernităţii noastre, Dan Hăulică, spirit cu o percepţie profundă a însemnătăţii continuării în duh a ceea ce s-a rostuit cu adevărat creator. În viziunea sa şi a altor afini, doamna a lăsat o moştenire ce se cerea perpetuată. Dan Hăulică şi vieţuitorii Putnei, alături de unii dintre preţuitorii statornici ai academicianului, s-au înflăcărat de idee, o înflăcărare lăuntrică, una netrecătoare.

La flacăra acesteia s-a strâns şi se strânge încă din vara lui 2007 sobor cărturăresc la Putna spre a dezbate unele din cele mai arzătoare probleme ce frământă lumea de azi, şi mai ales cea românească. Aşa au început, la sfârşit de august 2007, sub cele mai bune auspicii, Colocviile Fundaţiei "Credinţă şi Creaţie - Academician Zoe Dumitrescu-Buşulenga, maica Benedicta". Participarea s-a dovedit dintru început selectă. La prima ediţie, cu tema "Tradiţie spirituală românească şi deschidere spre universal", au fost prezenţi şapte academicieni, reputaţi profesori universitari din cele mai importante centre academice ale României, străluciţi specialişti din ţară şi din străinătate. Au luat parte la colocviu savanţi, dar şi tineri erudiţi. Se întrupa parcă gândul doamnei Zoe, care dorise fierbinte să organizeze ceva asemănător la Văratec, în jurul unui proiect scump sufletului său, Muzeul "Eminescu", pe care îl vedea constituit în casa unde poetul a locuit în câteva vacanţe. Nu izbutise, dar vrerea ei, de care avea să se bucure în ceruri, s-a materializat splendid la Putna, unde hotărâse printr-un act testamentar din 2004 să se înveşnicească. S-a petrecut asta deoarece au existat aici toată deschiderea, generozitatea şi iscusinţa obştii monahale, cuprinzând călugări ştiutori de carte.

(Grigore Ilisei, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un reper al spiritualităţii româneşti (I).
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un reper al spiritualităţii româneşti (I)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei