Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 iul 2012 - Anul XVII, nr. 167 (5072)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Sfântul Ilie, cunoscut ca cel care stăpâneşte fulgerele şi ploile

 

Sf. Ilie se sărbătoreşte în fiecare an pe 20 iulie, iar persoanele care poartă acest nume, îşi serbează ziua. Tradiţia spune că începând cu 20 iulie, vremea devine capricioasă. Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Tradiţiilor Populare (CJCPCT) Teleorman, în popor Sf. Ilie mai este cunoscut şi ca Sântilie, iar bătrânii spun că era un om bun la suflet, dar iute din fire. „Tot el este supranumit şi Zeul solar, ziua de azi fiind considerată mijlocul sezonului pastoral, când ciobanii îşi coboară în fiecare an turmele de la stână”, ne-a spus Iuliana Cîrnaru, consilier în cadrul CJCPCT Teleorman.

 

Superstiţii de Sf. Ilie

Bătrânii spun că în această zi oamenii care muncesc vor fi pedepsiţi de Sf. Ilie cu grindină şi trăsnete. „Dacă tot te-ai pornit la drum, deşi o faci pe riscul tău, dimineaţa mergi să cumperi busuioc. În această zi se culeg plante vindecătoare, în special busuioc, care se aşează apoi la icoane şi se lasă la uscat”, a mai spus Iuliana Cîrnaru. Tot astăzi, femeile trebuie să culeagă flori şi ierburi pe care le folosesc apoi la dezlegarea farmecelor şi vrăjilor. Despre busuioc se spune că cenuşa lui poate vindeca bubele copiilor. „Dacă te afli din întâmplare într-o pădure de carpeni, atunci cu grea încercare te-ai pricopsit, căci tocmai aici se ascund dracii înfricoşaţi de Sfântul Ilie, spun bătrânii. Dacă însă Sântilie te găseşte acasă şi porneşte furtuna, pentru că sigur ai încălcat una dintre tradiţiile populare, asigură-te că geamurile şi uşile casei să fie bine închise, pentru a nu intra în casă forţele necurate. Tot de Sf. Ilie este bine să dai de pomană mere noi, din care însă nu ai voie să te înfrupţi până acum. Merele astfel împărţite devin fructe de aur pe cealaltă lume”, a mai spus consilierul.

(sursa: www.adevarul.ro) 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfântul Ilie, cunoscut ca cel care stăpâneşte fulgerele şi ploile.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfântul Ilie, cunoscut ca cel care stăpâneşte fulgerele şi ploile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(20 iul 2012, 22:31:45
Traditii care nu au nici o legatura cu credinta ortodoxa, acestea avand origine pagana. Dar se pare ca lumea pastreaza mai mult asemenea obiceiuri decat sa respecte credinta adevarata. Poate se vor mai lumina la minte...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei