Învârtită cu nucă
Ingrediente:
Pentru aluat:
1/2 kg făină
250 ml apă
25 gr drojdie proaspătă
4 linguri miere de albine
un praf sare
Pentru umplutură:
300 gr miez nucă
250 gr zahăr
Mod de preparare învârtită cu nucă:
Se pregăteşte aluatul: dizolvăm cubuleţul de drojdie cu puţină apă caldă, adăugăm două linguri de făină şi amestecăm până obţinem o maia pe care o lăsăm la dospit până îşi dublează volumul.
Punem făina cernută într-un vas. Adăugăm apa călduţă, mierea, maiaua dospită şi praful de sare. Frământăm până obţinem un aluat elastic şi nelipicios.
Cantitatea de făină poate fi variabilă datorită tipului de făină folosit, dacă vi se pare prea vârtoasă mai adăugaţi puţină apă, dacă e prea moale mai adăugaţi făină.
Punem vasul într-un loc cald şi lăsăm la dospit până îşi dublează volumul.
Împărţim aluatul în două. Întindem o foaie iar deasupra presărăm nuca măcinată care a fost amestecată în prealabil cu zahărul.
Rulăm şi o aşezăm într-o cratiţă rotundă tapetată cu hârtie de copt.
Lăsăm din nou la dospit cam 30 minute, apoi ungem toată suprafaţa cu un sirop făcut din apă cu zahăr.
Dăm la cuptor la foc mic până se rumeneşte frumos. Când o scoatem din cuptor o ungem din nou cu sirop pentru a-i da un aspect frumos.
(sursa: http://delly.garbo.ro/articol)