Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 feb 2012 - Anul XVII, nr. 43 (4948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Săptămâna albă în Biserica Ortodoxă

Suntem în ultima săptămână care precedă Postul Mare, numită şi Săptămâna albă sau a brânzei. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. Programul liturgic începe să dobândească elemente specifice postului. Vom vedea în cele ce urmează semnificaţiile simbolico-mistice ale acestei săptămâni, dar şi implicaţiile practice.

 

Pentru creştinul care, pe lângă faptul că nu consumă carne, şi participă "cu luare aminte" la sfintele slujbe, Săptămâna albă devine o călătorie duhovnicească uşoară, menită să-l pregătească mai bine pentru intrarea în post sau mai degrabă pentru o călătorie mai grea, de 40 de zile, un drum al pocăinţei adânci, care va culmina în bucuria Învierii. Sensul acestei săptămâni este unul profund pedagogic: pe de o parte, de a-l pregăti duhovniceşte pe credincios pentru post, prin intermediul slujbelor care se săvârşesc, iar pe de altă parte, de a-l deprinde cu practica postirii, prin abţinerea de la carne.

"Semnificaţia duhovnicească a Săptămânii Lăsatului sec de carne sau a Săptămânii brânzei, cum mai este numită, este o pregătire pedagogică a credincioşilor pentru post. Pe de o parte, este o pregătire duhovnicească deoarece credincioşii sunt ajutaţi să deprindă virtuţile necesare unei postiri autentice, iar pentru asta ei sunt foarte mult ajutaţi de conţinutul cântărilor de la strană din această săptămână, deoarece rânduiala liturgică a acestei săptămâni primeşte chiar unele conotaţii specifice Postului Mare, ca de pildă: cântarea "Aliluia" la Utrenie, în loc de "Dumnezeu este Domnul"; rugăciunea Sfântului Efrem Sirul la Pavecerniţă. Pe de altă parte, pe lângă deprinderea virtuţilor, este vorba şi despre o pregătire trupească, despre o deprindere a credincioşilor cu postirea trupească, deoarece în această săptămână nu se consumă carne, iar această mâncare a lactatelor este deja un efort ascetic, în vederea postului care va veni", ne-a explicat pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu, titularul Catedrei de liturgică şi pastorală de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Ilarion V. Felea" din Arad.

 

Reîntoarcerea la starea paradisiacă şi pregătirea pentru vieţuirea în Împărăţia lui Dumnezeu

Asemenea Săptămânii Patimilor şi Săptămânii Luminate, Săptămâna albă este consemnată în calendarul ortodox cu un nume deosebit, ceea ce denotă importanţa şi specificul liturgic ale acestei perioade de şapte zile în cursul anului bisericesc.

"Faptul că săptămâna se numeşte "albă" este un înţeles mistico-simbolic legat de vieţuirea primilor oameni în Rai, unde ei nu consumau carne; consumul cărnii şi al sângelui ca viaţă începe în neamul omenesc abia după momentul căderii în păcat. Dacă ne raportăm şi la Evanghelia care s-a citit duminică, cea despre Înfricoşătoarea Judecată, vedem că Săptămâna albă trimite şi la o dimensiune eshatologică a vieţuirii omului după Înfricoşătoarea Judecată, când drepţii vor auzi cuvântul lui Hristos: "Veniţi binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi Împărăţia pregătită vouă de la întemeierea lumii!" (Mt. 25, 34). De aceea, în săptămâna aceasta nu mâncăm carne deoarece această perioadă de şapte zile nu e altceva decât un chip al reîntoarcerii noastre la starea paradisiacă din care am căzut, dar, în acelaşi timp, şi un chip al vieţuirii în Împărăţia lui Dumnezeu, un chip al reaşezării omului în Împărăţia lui Dumnezeu.

Pe de altă parte, albul acesta al laptelui, al brânzei şi al ouălor simbolizează haina cea luminoasă în care urmează să ne îmbrace postul pe care-l începem. Dincolo de înţelesurile mistice, trebuie precizat că dezlegările care se dau în perioada dinaintea Postului Mare sunt şi o pregătire trupească a creştinilor pentru postul care va veni. Postul Mare, fiind un post foarte aspru, rostul zilelor acestea de harţi sau al dezlegărilor este o anumită fortificare a trupului în vederea ostenelilor duhovniceşti care vor veni. Biserica procedează cu un discernământ duhovnicesc pentru credincioşii ei, îngrijindu-se şi de cele ale trupului, ca ei să fie pregătiţi pentru post până şi la modul trupesc, pentru această osteneală a postirii. Acum ei îşi fortifică trupul pentru că va urma o perioadă de 40 de zile în care ei se vor osteni duhovniceşte, dar şi postind efectiv, adică trupeşte", ne-a mai spus pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu.

 

Miercurea şi vinerea, zile aliturgice

O altă particularitate a Săptămânii albe este faptul că miercurea şi vinerea sunt zile aliturgice, adică zile în care nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie, ca anticipare a Postului Mare, potrivit canonului 49 Laodiceea, care spune că "nu se cuvine a se jertfi pâine în Patruzecime, decât numai sâmbăta şi duminica". Fiind o perioadă de pregătire pentru post, regula se aplică şi în această săptămână. Această absenţă a Liturghiei euharistice trebuie primită şi ca o măsură pedagogică de pregătire în vederea Liturghiei pascale, şi ca o extindere a "postului euharistic" în "postul ascetic" al Postului Mare.

 

Sfinţii asceţi, însoţitorii noştri în anevoioasa călătorie spre Înviere

În sâmbăta de la sfârşitul acestei săptămâni, Biserica pomeneşte pe toţi bărbaţii şi femeile care au fost "luminaţi prin postire", adică pe sfinţii cuvioşi care au pus bazele monahismului creştin şi ale nevoinţei ascetice: "Veniţi toţi credincioşii să lăudăm cetele cuvioşilor părinţi: pe Antonie căpetenia, pe luminatul Eftimie; pe fiecare deosebi şi pe toţi împreună şi vieţile acestora ca un alt Rai al desfătării cu gândul socotindu-le..." Părintele Alexander Schmemann arată în cartea sa "Postul cel Mare" că Biserica face pomenirea acestor sfinţi pentru ca noi să înţelegem că în nevoinţa la care suntem gata să purcedem nu suntem singuri, ci avem alături pe sfinţii cuvioşi, care sunt modele de urmat şi călăuzitori în dificila "artă" a postirii şi a pocăinţei. Părintele Lucian Farcaşiu ne-a explicat că o altă semnificaţie a faptului că sâmbăta de la sfârşitul Săptămânii albe este închinată sfinţilor asceţi este aceea că în timpul Postului Mare, chiar dacă nu am ales vieţuirea monahală, fiecare dintre creştini este dator să se facă precum un călugăr, cu virtuţile şi cu vieţuirea trupească: "Aşezarea acestei sâmbete a sfinţilor asceţi acum, înaintea lăsatului secului, arată că postirea este aproape şi că postul trebuie să ne facă pe noi călugări după fire, adică să ne face ascetici cu vieţuirea chiar dacă trăim în lume".

Sfinţii asceţi sunt sărbătoriţi ca unii care au atins deja scopul propus de Postul Mare: întoarcerea în Rai şi restaurarea naturii umane în elanul ei spre îndumnezeire. De aceea corul asceţilor se aseamănă cu un "nou rai" spre care trebuie să ne grăbim pentru a gusta din roadele îmbelşugatelor virtuţi, aşa cum sunt îndemnaţi într-una din cântările liturgice ale sâmbetei din Săptămâna albă: "Să ne umplem acum de mireasmă, alergând ca spre un rai al virtuţilor de Dumnezeu sădite ale sihaştrilor, care cu postirea şi cu lacrimile le-au înflorit, în multe feluri roade de vieţi alese aducând lui Dumnezeu preacuvioşii".

(Gheorghe-Cristian POPA, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Săptămâna albă în Biserica Ortodoxă.
 Vizualizări articol: 1683 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Săptămâna albă în Biserica Ortodoxă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(22 feb 2012, 11:23:18
Ştim ce avere imensă are BOR , nu-i secretă
Dar nu ştim dece Popa Daniel talce mâlc
De ce Biserica Ortodoxă e ( acum ) indiferentă ?
De ce se ascund (stupid ) dup-al bisericilor pâlc ?

O groază de sinistraţi credincioşi aşteaptă ... ceva
Ceva..orice.. măcar un semn de la Biserică
Plus că-n zonele calamitate e-ngropată şi ea
Şi ea ( ca şi credincioşii,nu ?! ) e alfanumérică

Îngăduinţa de tristeţe aduce o completare tristă
Completare ce se mulează pe-o moarte prematură
CREDEAM că pentru asta Biserica ( în general ) există ?
Nu are şi ROL SOCIAL ??? (d-aia o tolerez când fură ! )

O fi albă săptămâna BOR , da’ a român’lor e neagră
Nu vă mai lăsaţi pe umăru’ oamenilor ! ( au omagră )
2.   "Alba-neagra" vietii noastre... trimis de
(22 feb 2012, 12:05:19
O fi ea saptamana "alba"si o viata alba pentru cei care au cozonacu'n mana,atat din conducerea bisericii dar mai ales,din cei care conduc aceasta tara ,doar intru folosul lor si al acolitilor lor.Pentru omul de rand,insa,pentru amaratu' ce-si duce crucea vietii in spate ca pe un munte de plumb in fiecare zi ,de ani buni,viata ii este tot o "saptamana neagra".Neagra de tot.Ca smoala!..."Postul trebuie sa ne faca pe noi calugari dupa fire"...Nenicule,marea majoritate a romanilor,in ultimii ani, au devenit "calugari dupa fire"...fara voia lor,doar prin nemernicia altora care nu mai pot fi opriti de nimeni si de nimic pamantesc. Numai doar de Bunul Dumnezeu!In aceste conditii,acest articol care inbina simbolurile mistice cu credinta,acest articol despre "saptamana de branza"...nu-i de nici o branza!E doar o gluma proasta,sfidatoare,la adresa majoritatii amarastenilor din aceasta tara!Sunt oameni amarati,copii,tineri si batrani,familii intregi, care nu-si mai permit de saptamani sau chiar luni intregi sa se atinga de produsele lactate,s-atunci cand reusesc sa o faca,parca a venit cu adevarat Pastele pentru ei si familiile lor...Si marele pericol pentru marea majoritate a romanilor,a "calugarilor dupa fire"este faptul ca ne afundam,ajutati foarte mult de guvernantii actuali,intr-o prapastie a saraciei celei lucii,de unde nici saptezeci de mii de soboare de preafericiti nu ne mai pot scoate!...s-atunci,frate,sa vezi adevaratul "Post mare"...Grecii au intrat deja in el...
2.1  RE: "Alba-neagra" vietii noastre... trimis de
(22 feb 2012, 14:57:25
Eu postesc deseori si inafara posturilor bisericesti pt ca e sanatos. E sanatos sa mananci mai des legume si fructe decat carne. Cat priveste "pochimea" lucrurile sunt clare! Numai ieri am vazut un reprezentat intr-un BMW seria 7 (de recuperator) SV 91 MIC! Facea liniutelaughing
3.   Pt gerula trimis de
(22 feb 2012, 19:35:15
stiu de cine vorbesti.dar popa ala pe care l ai pus tu la zid nu traieste din pomelnice.omul are o afacere.a ales sa fie preot din vocatie si la slujbe merge benevol.
dar asa e la noi:daca traieste din ce i dau oamenii e cersetor,dak mai face altceva pe langa slujba,musai e hot.
noapte buna!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei