Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 ian 2012 - Anul XVII, nr. 18 (4923)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Prin Taina Sfântului Maslu se sfinţeşte doar uleiul

Dacă privim la rânduiala corectă a sfintelor slujbe observăm că fiecare slujbă, fie ea Ierurgie sau Taină, fie săvârşită în cadrul lăcaşului de cult sau la casa credinciosului, se săvârşeşte sfinţirea unei anumite materii (apă, vin, ulei, pâine).
Astfel, în cadrul Tainei Sfântului Botez se săvârşeşte în mod special sfinţirea uleiului prebaptismal şi a apei în care se va afunda pruncul; la Taina Sfintei Cununii se binecuvântează vinul din care vor gusta mirii ca prefigurare a comuniunii prin Euharistie; în cadrul Sfintei Liturghii se săvârşeşte sfinţirea Cinstitelor Daruri de vin şi prescură; la Sfeştanie se sfinţeşte apa cu care se va stropi întreaga casa şi credincioşii; astfel şi la Taina Sfântului Maslu are loc doar sfinţirea concretă a unei singure materii, şi anume sfinţirea uleiului.
Această sfinţire doar a uleiului sau a untdelemnului respectă întocmai cinstirea şi corectitudinea Tainei, cât şi îndemnul concret al Sfântului Apostol Pavel, care spune: "De este cineva bolnav între voi, să cheme preoţii Bisericii ca să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului" (Iacov 5, 14-15). Cu alte cuvinte, materia principală peste care se pogoară harul sfinţitor al Sfântului Duh din cadrul Tainei Maslului este uleiul, pentru că cu acest ulei se unge spre vindecare bolnavul.
Astfel, uleiul sfinţit în cadrul Tainei este practic elementul direct şi concret prin care omul ia contact şi îl utilizează în mod direct şi personal prin ungere harică.
Uleiul adus pentru sfinţire în cadrul acestei Sfinte Taine trebuie să fie absolut curat şi pus în vase curate pentru ca Duhul Sfânt să caute spre materia curată care dă cinstire cuvenită sfinţirii şi rolului materiei sfinţite.
De ce am amintit că la Taina Sfântului Maslu se sfinţeşte doar uleiul? Pentru că, în multe zone, atunci când se săvârşeşte această Taină, credincioşii aduc, din neştiinţă, tot felul de lucruri: făină, pâine, haine; lucruri care nu primesc absolut nici un har sfinţitor sau vindecător, pentru că pogorârea harului sfinţitor se face exclusiv asupra uleiului: "Doamne, Care cu mila şi cu îndurările Tale, tămăduieşti zdrobirile sufletelor şi ale trupurilor noastre, Însuţi, Stăpâne, sfinţeşte untdelemnul acesta..." (fragment din slujba Sfântului Maslu).
Deci, preoţii nu cheamă harul sfinţitor nici asupra făinii sau a pâinilor şi nici a altor lucruri. Credincioşii aducând şi alte lucruri în afară de ulei, aduc practic necinstire Tainei, şi, mai mult de atât, pot provoca dezordine.

(Pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prin Taina Sfântului Maslu se sfinţeşte doar uleiul.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Prin Taina Sfântului Maslu se sfinţeşte doar uleiul1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei