Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 ian 2012 - Anul XVII, nr. 2 (4907)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Aducerea papucului Sfântului Spiridon la Rădășeni

Biserica cu hramul „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Rădășeni găzduiește de o bucată de vreme câteva relicve sfinte de o importanţă valoare pentru sat, dar și pentru întreg ținutul amintit în operele lui Mihail Sadoveanu. Astfel, dintre odoarele sfinte ce au împodobit Biserica de la început sau au fost adăugate mai târziu amintim:
Icoana Maicii Domnului numită Portărița, care a fost pictată la Sfântul Munte Athos pe cheltuiala arhimandritului Veniamin Piticaru, egumenul Mănăstirii Râșca. Istoria acestei sfinte icoane se află descrisă într-un material scris de părintele arhimandrit Timotei Aioanei care se numește „De la Athos la Rădășeni - istoria unei icoane minunate”. Toate acestea se întâmplau la începutul veacului XX, când Veniamin Piticaru hotărăște să doneze odorul său de suflet, Bisericii din Rădășeni, cu condiția să fie înmormântat în apropierea locașului sfânt. Icoana sfântă poartă la gâtul Maicii Domnului într-un medalion special, moaște din trei mari sfinți cunoscuți: Sfântul Gheorghe, Sfântul Haralambie şi Sfântul Ioan cel Nou.
De câțiva ani, prin sârguința părintelui paroh, Petru Irimescu, au fost aduse și așezate spre închinare, părticele din moaștele mai multor sfinți, așezate într-o raclă specială ce se află în naosul Bisericii, în partea stângă, aproape de icoana Maicii Domnului.
La această salbă de sfinți, s-a mai adăugat încă o sfântă relicvă - papucul Sfântului Spiridon - adus din insula Corfu, din Grecia, în urma stăruințelor părintelui Irimescu, a domnului Paul Buhlea - primarul Rădășenilor, dar și a arhimandritului Mihail Balan, actualul stareț al Mănăstirii Râșca, care este un prieten al Bisericii din Rădășeni.
Seara zilei de 26 decembrie a însemnat pentru enoriașii parohiei „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Rădășeni un moment de seamă, deoarece un nou sfânt a pășit pragul Bisericii și s-a așezat lângă ceilalți sfinți deja existenți.
Sântul Ierarh Spiridon este unul dintre sfinții cei mai iubiți ai Bisericii. El a trăit în sec. IV d. Hr. și a participat la primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325, contribuind substanțial la înlăturarea ereziei arianiste şi stabilirea învățăturii ortodoxe că: ”Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat…” (Simbolul credinței).
Întâmpinarea raclei ce adăpostește papucul Sfântului Spiridon s-a făcut de către un sobor de preoți în frunte cu parohul bisericii, iar din partea Mănăstirii Râșca au fost prezenți trei ieromonahi desemnați de părintele stareț pentru a însoți odorul sfânt.
O mare mulțime de credincioși a luat parte la acest eveniment de seamă, arătând dragostea și prețuirea pentru sfinții lui Dumnezeu.
Astfel, rădășenenii au câștigat încă un sfânt rugător înaintea lui Dumnezeu pentru ei, pentru pelerini și închinători, dar și pentru cei ce au trecut hotarul acestei lumi vremelnice și schimbătoare.


 A consemnat,
 Pr. CARP ROMICĂ, Parohia Siliștea Nouă, Dolhasca

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aducerea papucului Sfântului Spiridon la Rădășeni.
 Vizualizări articol: 1354 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 5 voturi
Aducerea papucului Sfântului Spiridon la Rădășeni4.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 5 ian 2012, 12:09:28
hai cu VACA !laughing Maimutelor
2.   :| trimis de
( 5 ian 2012, 14:03:56
Ok, pana aici!
3.   Sa ne ierte D-zeu ! trimis de
( 5 ian 2012, 19:13:30
suna un pic a propaganda!
4.   Comentariu trimis de
( 5 ian 2012, 19:52:27
Sa te inchini la un papuc..de acuma vorbim de alte lucruri ce nu au a face cu credinta.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei