Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 2 dec 2011 - Anul XVI, nr. 285 (4883)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Remember

Şapte ani de veşnicie

Acum şapte ani, în primele minute ale sărbătorii Sfântului Nicolae, trecea în veşnicie Ierarhul Gherasim Putneanul. Vlădicul Gherasim (Bunicul de la Bogdana) a văzut lumina zilei în comuna Rîşca la 30 mai 1924. Părinţii săi, Constantin şi Maria, oameni adânc evlavioşi, l‑au învăţat taina Bisericii şi a lucrării celor sfinte.

Copilăria grea, cu pierderea tatălui şi cu lumina cărţii primite la Ciumuleşti, l-au făcut pe tânărul de atunci să aleagă drumul mănăstirii. A ucenicit la Boureni, un schit care ţinea de Mănăstirea Neamţ, iar după împlinirea obligaţiilor militare a intrat în marea obşte de la Neamţ, cea mai mare mănăstire de atunci a ţării.

După ucenicia de la Neamţ şi după studiile teologice seminariale şi universitare, Prea Sfinţitul Gherasim, pe atunci ieromonah, a fost pe rând, profesor la Seminarul nemţean, egumen la Vovidenia, egumen al Mănăstirii Neamţ şi apoi stareţ la Putna, cu o rodnică şi lungă stăreţie în perioada grea a anilor 1962‑1977.

 

A fost preocupat de viaţa duhovnicească a clerului, monahilor şi credincioşilor

La Putnaa restaurat întreg complexul mănăstiresc: biserica, turnul tezaur, turnul Eminescu, clopotniţa, muzeul şi chiliile, fiind constant sprijinit de Mitropolitul Moldovei şi Sucevei de atunci, Iustin Moisescu. Prin rânduiala lui Dumnezeu, în 1977 a fost chemat la slujirea arhierească. Cineva mărturisea că mitropolitul de pe atunci al Moldovei îl preţuia mult şi‑i cerea uneori sfat în popasurile ce le făcea la ctitoria sfântului voievod.

Ca arhiereu‑vicar la Arad şi Buzău, P.S. Gherasim a lucrat cu multă râvnă în ogorul Bisericii.

În 1992 a revenit acasă, în ţinutul natal, slujind ca episcop‑vicar al Sucevei şi Rădăuţilor, având reşedinţa în incinta mănăstirii Bogdana. S-a dovedit a fi un misionar dinamic şi duhovnicesc, păstrător al tradiţiilor ortodoxe româneşti şi în acelaşi timp deschis spre dialog şi cooperare cu alte Biserici Ortodoxe şi de altă confesiune.

A călătorit adesea în străinătate, unde a vizitat parohii româneşti din diaspora şi comunităţi monahale. Bun cunoscător al Tipicului bisericesc şi iubitor de viaţă liturgică, P.S. Gherasim slujea cu multă bucurie şi evlavie.

Din încredinţarea I.P.S Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a sfinţit zeci de biserici de mir şi de mănăstire, a încurajat zidirea de biserici, înfiinţarea de schituri şi mănăstiri, acordând o atenţie deosebită Mănăstirii Cămârzani, din satul natal al mamei sale, unde de astfel şi-a petrecut ultimele zile pământene şi unde a fost îngropat. În acelaşi timp, a fost preocupat de viaţa duhovnicească a clerului, monahilor şi credincioşilor, fiind un duhovnic al multor oameni de vârste şi profesiuni diferite.

P.S. Gherasim a ajutat cu înţelepciune şi tact pastoral multe suflete să se ridice din păcat prin pocăinţă şi spovedanie, să-şi schimbe viaţa. Astfel, Prea Sfinţia Sa a rămas toată viaţa marcat de experienţa sa de stareţ al Mănăstirii Putna, de îndrumător al vieţii duhovniceşti. Ca ierarh în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost totdeauna respectuos şi comunicativ, smerit şi voios, dornic să înveţe de la alţii şi să sfătuiască pe alţii.

 

„Să le ducem toate cu răbdare şi cu credinţă”

Ajungând la Rădăuţi, pronia cerească a făcut ca din colaborarea cu preotul cărturar Constantin Hrehor să rămână pentru posteritate cărţi precum „Mierea din drumul pelinului”, „Iarba din roata amurgului”, „Tămâie şi exil”.

Vlădicul Gherasim nu şi-a dorit să ajungă episcop, a acceptat jugul arhieriei pentru a nu ieşi din ascultarea faţă de patriarhul Iustin şi nu l-au interesat treptele înalte ale ierarhiei bisericeşti. înainte de a fi egumen, arhimandrit sau episcop, a fost tot timpul mai întâi călugăr. Până ca boala să-l răpună, programul său era după tipicul pravilei călugăreşti.Când se petreceau întâmplări nu tocmai plăcute, Vlădicul zicea că trebuie să le ducem toate cu răbdare şi cu credinţă. Când cineva greşea, Vlădicul îl pomenea pe Mitropolitul Sebastian Rusan, care spunea: „Nu puteţi voi greşi cât pot eu ierta”.

Sâmbătă, 3 decembrie, la Mănăstirea Cămârzani, un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor va săvârşi slujba Parastasului de 7 ani de la trecerea în veşnicie a Ierarhului Gherasim Putneanul. Cu siguranţă, din ceruri, bunul episcop se roagă pentru noi.

Constantin AGAFIŢEI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte ani de veşnicie.
 Vizualizări articol: 956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Şapte ani de veşnicie5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei