Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 nov 2011 - Anul XVI, nr. 264 (4862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Moaştele Sf. Nectarie, scoase miercuri în procesiune, la Biserica „Sf. Nicolae” de la Spitalul Vechi

La Biserica „Sf. Nicolae” din curtea Spitalului Vechi - Suceava va avea loc miercuri, 9 noiembrie, când creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul (considerat vinedecătorul de cancer), o procesiune cu fragmente din moaştele Sf. Nectarie, care au fost aduse, pe 19 august, în această biserică.

Marţi seară, începând cu ora 17:00, în biserică se va săvârşi vecernia, iar miercuri, de la ora 7:00, vor începe slujbele închinate Sfântului Nectarie. După cum ne-a spus părintele Constantin Diaconaşu, preot misionar în cadrul Spitalului Judeţean din Suceava, Sfânta Liturghie de miercuri va fi oficiată de un sobor de preoţi, iar la sfârşitul slujbei, moaştele Sf. Nectarie vor fi scoase din biserică în procesiune în curtea spitalului, se vor citi rugăciuni, după care  moaştele Sfântului vor fi din nou duse în biserică. În lăcaşul de cult care a primit odorul de mare preţ al Sfântului Nectarie se află o raclă ce adăposteşte părticele din moaştele a 74 de sfinţi.

 

Viaţa Sf. Nectarie

În fiecare an, pe 9 noiembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei. La botez a primit numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, dornic să-şi continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chios, unde lucrează ca pedagog şi dascăl. La 27 de ani, devine monah la Manastirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.
După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici va sluji la Biserica "Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotoneşte mitropolit onorific de Pentapolis.

În anul 1890, din pricina unor neînţelegeri, este trimis în Grecia. Înjosit şi trecut cu vederea multă vreme, ajunge în cele din urmă director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. În afară de formarea tinerilor seminarişti, s-a ocupat şi de creşterea duhovnicească şi închegarea unei strânse comuniuni între cei care îi erau ucenici. Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic după ce consideră că şi-a îndeplinit datoria şi întemeiază împreună cu un grup de ucenice Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina. După trecerea sa la cele veşnice, în 1920, printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit şi izvorând mir. Canonizarea sa a avut loc în 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie. Despre minunile săvârşite de Sf. Nectarie în zilele noastre - mai ales, ce se săvârşesc la moaştele sale, ori cu untdelemn de la candela sa - s-au scris nenumărate cărţi în Grecia, care în parte au fost traduse şi în româneşte.

 

Bolnavii îşi pun nădejdea în mijlocirea Sfântului Ierarh Nectarie

“Am dorit ca moaştele Sfântului Ierarh Nectarie să fie aduse la biserica Spitalului Judeţean din Suceava, întrucât în apropierea lăcaşului de închinăciune se află secţia de Oncologie. Astfel dorim să venim în întâmpinarea bolnavilor şi celor care îşi pun nădejdea în mijlocirea Sfântului Ierarh Nectarie. Sfântul Ierarh Nectarie este la inima şi la evlavia poporului fiind un mare dar pentru creştinii de pretutindeni”, este de părere preotul Constantin Diaconaşu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moaştele Sf. Nectarie, scoase miercuri în procesiune, la Biserica „Sf. Nicolae” de la Spitalul Vechi.
 Vizualizări articol: 2006 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moaştele Sf. Nectarie, scoase miercuri în procesiune, la Biserica „Sf. Nicolae” de la Spitalul Vechi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei