Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2011 - Anul XVI, nr. 260 (4858)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

În fiecare zi ne rugăm pentru sfârşitul nostru

Părinte, ce atitudine trebuie să aibă creştinii în faţa "profeţiilor" contemporane despre sfârşitul lumii?

În ultima vreme se vorbeşte tot mai mult în mass-media şi industria cinematografică de "sfârşitul lumii" sau Apocalipsa, care urmează să vină, după unii, în anul 2012. Temerile că sfârşitul lumii este aproape se bazează pe interpretările pe care le fac "aşa-zişii profeţi" calendarului mayaş.

Răspunsul la întrebare îl găsim în Biblie şi în învăţătura Bisericii. Acestea fac deosebire între semnele vremurilor de apoi, numite impropriu "sfârşitul lumii", şi a doua venire a Mântuitorului Hristos sau Parusia. Cu toate acestea, manipulatorii pseudoreligioşi şi pseudoştiinţifici vorbesc despre sfârşitul lumii ca despre o dispariţie a omenirii ca urmare a unor cataclisme naturale (cutremure, tsunami, inundaţii de proporţii etc.), dar despre toate acestea Biblia spune că sunt doar semne ale apropierii sfârşitului, dar nu sfârşitul propriu-zis. Semnele despre care vorbesc Biblia şi Sfinţii Părinţi sunt menite să ne avertizeze şi să ne ţină în starea de veghe, mai ales că ele pot însemna sfârşitul subit al unora dintre noi sau chiar al unor comunităţi mai mici sau mai mari.

Dar înainte de sfârşitul definitiv al lumii, conform Apocalipsei, va fi o perioadă de trei ani şi jumătate de stăpânire a lui Antihrist şi abia după aceea va avea loc sfârşitul lumii, care se va realiza prin venirea Mântuitorului şi Judecata de Apoi (cf. Matei 24 şi textele paralele). Însuşi Dumnezeu a promis că nu va mai pierde pământul cu potop de apă (Facere 9, 8-17), iar cei care speculează în continuare cu astfel de idei, sunt, de fapt, defăimători ai Cuvântului lui Dumnezeu.

A doua venire a Mântuitorului va marca sfârşitul definitiv al acestei lumi, de care absolut nimeni nu va putea scăpa.

Pe de altă parte, Parusia va însemna sfârşitul răului şi intrarea în Împărăţia lui Dumnezeu. Iată de ce creştinii adevăraţi ar trebui să fie permanent pregătiţi şi să aştepte cu bucurie acest sfârşit al lumii, dar nu să caute modalităţi lumeşti de a evita sau de a amâna venirea Domnului. Însuşi Mântuitorul Hristos ne-a învăţat să ne rugăm "să vie Împărăţia Ta" (Matei 6, 10), iar noi spunem zilnic aceste cuvinte în rugăciunea "Tatăl nostru", fără să mai înţelegem sensul lor real: acela de a dori sfârşitul acestei lumi şi intrarea în veşnica Împărăţie a lui Dumnezeu. Şi Apocalipsa se încheie cu cuvintele "Vino, Doamne Iisuse!" (22, 20), iar această chemare şi aşteptare plină de nădejde a devenit un adevăr de credinţă general, mărturisit prin cuvintele: "Cred (...) în Iisus Hristos (...), care S-a înălţat la ceruri şi iarăşi va să vină cu slavă să judece viii şi morţii, a Cărui Împărăţie nu va avea sfârşit", încheind Crezul cu cuvintele: "aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie. Amin". Prin urmare, cine crede altfel despre sfârşitul lumii, nu este în acord cu învăţătura Bisericii şi nici măcar cu cuvintele pe care le rosteşte în rugăciuni.

 

Vom putea şti momentul Parusiei?

Chiar dacă unele "semne apocaliptice" par a se împlini mai mult ca altă dată, nouă nu ne este dat să cunoaştem timpul Parusiei sau alte etape premergătoare, pentru că Dumnezeu vrea ca noi să fim într-o permanentă vigilenţă ("privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului" - Matei 25, 13). Orice speculaţie sau încercare de a ghici sau prezice sfârşitul lumii şi venirea Domnului, despre care "nici îngerii din cer nu ştiu când va fi" (cf. Matei 24, 36), este o minciună care nici nu trebuie luată în seamă, pentru că este de la diavol. Sectele sau mişcările religioase au prezis deja de mai multe ori sfârşitul lumii, dar acesta nu a avut loc şi nici nu poate avea loc în viitorul foarte apropiat. De ce? Pentru că mai multe profeţii biblice încă nu s-au îndeplinit, iar Cuvântul lui Dumnezeu nu este mincinos; deci ele trebuie să se îndeplinească. Acestea însă nu trebuie să ne lase indiferenţi, pentru că este mult mai corect şi mai util să ne gândim şi să ne pregătim pentru sfârşitul (moartea) fiecăruia dintre noi, care poate surveni oricând, iar odată cu moartea, aşteptarea sfârşitului lumii este o aşteptare a învierii de obşte. La a doua venire a Domnului cei adormiţi vor învia, iar cei pe care îi va prinde Parusia în viaţă se vor transfigura (cf. I Corinteni 15, 51-52) şi aşa vor fi judecaţi şi unii, şi alţii fără deosebire. Creştinismul este bazat pe aceste învăţături şi fără ele nu există creştinism.

 

(Ştefan MĂRCULEŢ, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În fiecare zi ne rugăm pentru sfârşitul nostru.
 Vizualizări articol: 1110 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
În fiecare zi ne rugăm pentru sfârşitul nostru5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un articol aiurea... trimis de
( 3 nov 2011, 12:24:40
Oare asta e important sa ne spuna "parintele" ce atitudine sa luam cu privirea la "profetiile contemporane" care fac referire la "sfarsitul lumii",sau sa ne spuna parintele cum trebuie sa traim, in temere si-n frica sfanta fata de cerintele lui Dumnezeu,ca urmand aceste sfaturi divine, ce se gasesc numai in Sfanta Scriptura,sa putem fi placuti lui Dumnezeu,asfel,la judecata sa fim gasiti fara pata,fara zbarcitura,inaintea Fetii Lui,deci, mantuiti!Ca vine sfarsitul astazi sau maine,sau peste o mie de ani,este egal cu zero!Dar daca tu,ca individ,nu traiesti viata dupa Cuvantul lui Dumnezeu,in pocainta si smerenie,si in proportie de 99,9 % esti pierdut pentru vesnicie, la ce-ti foloseste "atitudinea" ta ...cu privire la sfarsitul acestei lumi? La absolut nimic...Parintele trebuie sa fie si el constient,si sa constientizeze si enoriasii cu privire la aceste lucruri extraordinar de importante,concluzionand cu faptul ca "sfarsitul lumii",individual vorbind,vine exact in momentul  ☭  noastre,cand pentru acel om care si-a dat obstescul sfarsit,nu se mai poate face nimic,nici de a-l salva,nici de a-l inculpa! Absolut nimic!Asta-i marea tragedie!
1.1  RE: Un articol aiurea... trimis de
( 3 nov 2011, 13:05:02
In capitolul 24 din Matei,aflam un indiciu foarte important cu privire la venirea sfarsitului acestei lumi, chiar din gura Mantuitorului Iisus Hristos : " Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propavaduita in toata lumea,ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor.Atunci va veni sfarsitul" !!! In zilele noastre mai sunt foarte putine tari de pe pamant unde Cuvantul Domnului sa nu fi ajuns!Zeci de televiziuni avand ca obiect de lucru Evanghelia lui Hristos,zeci si sute de posturi de radio,zeci si sute de ziare si reviste impanzesc aproape intreaga suprafata a terrei indemnand la citirea Cuvantului Divin(al Bibliei),ca nu care cumva cineva sa poata spune ca n-a stiut si n-a fost indemnat sa faca acest lucru!Daca ne aprofundam si-n marile profetii ale Biblie,si-n contextul a ceea ce ne spune Domnul,sfarsitul acestei lumi e mult mai aproape decat ne imaginam !De aceea si El ne indeamna :"Cercetati Scripturile" si mai apoi,:" Privegheati si varugati ca nu stiti in ce ceas va veni Fiul Omului"...Inc-o data ,la asta sa luam aminte nu la "atitudinea noastra"...cu privire la ce spune unul sau altul despre sfarsitul lumii ci...la ceea ce ne spune Dumnezeu!
1.2  RE: Un articol aiurea... trimis de
( 3 nov 2011, 13:45:25
Mai, Karusso!? Lumineaza-ma si pe mine intr-o chestiune. Zeul asta al tau are anumite probleme de sexualitate ? In Biblia asta pe care o tot invoci scrie negru pe alb ca Avraam (parintele neamurilor, cica) era proxenet, iar nevasta-sa Sara facea sex pe bani cu faraonul. Ba mai mult, cand i se insoara fiul Isac il pune pe unul sa-i jure pe s_ul_a ca nu-i va lua  ☭ re din Canan!
1.3  RE: Un articol aiurea... trimis de
( 3 nov 2011, 21:08:59
mai Karusso,
inteleg, din ce scrii, ca sfarsitul lumii va veni cand tot mapamondul va fi Crestin. Atunci de ce sa ne grabim? Poate de aceea multi crestini prin botez trec la hinduism, islamism si budism. Iar si mai multi devin agnostici ateisti. Sa le multumim, ca darca ar fi multi ca tine in 10-20 de ani ne ducem dracului,
2.   CA.CAT trimis de
( 3 nov 2011, 14:09:49
RELIGIA FRAIERE..KARUSSO... NU ARE NICIO LEGATURA CU CRDINTA.. VA DAU LA M...IE LA TOTI CLERICII SI IEZUITII.PU.L,II... INDOBITOCITI TARA ASTA CU MOASTELE PU..LI.I
3.   Multa lume putini oameni trimis de
( 3 nov 2011, 14:55:14
mai KARUSSO - mi-a placut ce ai zis! multi oameni se lauda ca-s crestini sau ca-s atei dar uita un lucru foarte important: sa fie oameni.

mi-a mai placut si ca nu te-ai angajat intr-o disputa cu cei ce au de comentat ideile tale. vorba aia: "nu te pune cu prostul că te coboară la nivelul lui şi te bate cu experienţa."
4.   "În fiecare zi ne rugăm pentru sfârşitul nostru".. trimis de
( 3 nov 2011, 15:19:46
... doar tâmpit să fii să te rogi să mori. Eu de exemplu mă rog în fiecare zi să moară ABCDAR din paginile monitorului!
5.   Comentariu trimis de
( 3 nov 2011, 16:14:12
Stiti ca inainte de accident, Huidu a facut o gramada de glumite, referitoare la Sfanta Paraschieva; asa ca atei cred in coincidenta, iar crestini in Dumnezeu.
6.   Allahu Akbar trimis de
( 4 nov 2011, 05:29:56
tu tot esti pagan in suceava. te rog pocaieste fii musulman suceava. vezi crestin nu exista defapt. este doar numele.
KARUSSO you are just a fucking liar. Your god doesn't exist or it's just another god among other gods. Only Allah is the true God! Stop spreading the disease called christianity. Because of that you not yet in "the UE". When I'll see the freedom of religion in your fucking country, than you'll be in EU. The CORAN says "... If they don't want to be true believers than you can kill ...." Allahu Akbar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei