Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2011 - Anul XVI, nr. 246 (4844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

De unde ambiţia?

Viaţa este un imens câmp de luptă, unde fiecare dintre noi, înarmat şi împlătoşat, face tot ce îi stă în putinţă pentru a învinge. Vremurile sunt grele şi doar câştigătorii merită să supravieţuiască. Nu contează că vor călca pe cadavre (la propriu ori la figurat), că vor provoca suferinţă sau umilinţe. Victoria este singura importantă. Cel puţin aşa ni se spune...

Să admitem, de dragul discuţiei, că există undeva, într­-un loc ferit, un om lipsit de ambiţie. Sau, măcar, lipsit de acea dorinţă neînfrânată de a învinge cu orice preţ. Ochii lui nu privesc în jur, permanent neliniştiţi, şi muşchii nu îi sunt veşnic încordaţi, pregătiţi de luptă. Nu vede în orice om un potenţial adversar, iar durerea altora îi provoacă tristeţe, nu bucurie. Este gata oricând să ocrotească, nu să distrugă. V-am spus doar, e un om fără ambiţie. Se descurcă onorabil cu puţini bani, căci nu face cheltuieli nesăbuite şi nici cumpărături care să îi confere aparenţa unui personaj important în societate.

La serviciu, nu ocupă o funcţie foarte importantă, dar nici una de lepădat. Neavând ambiţie, nu s-a străduit prea mult să avanseze. Când s-a întâmplat, a fost datorită meritelor lui, probabil, nu eforturilor de a urca pe scara ierarhiei. Şefii nici nu îl cunosc. Află despre el, la intervale regulate, atunci când alţi colegi vor să se asigure că nu va aspira la funcţii mai înalte. Şi nu vom şti niciodată ce li se spune superiorilor. Putem bănui doar că nu lucruri bune. Există persoane care se simt ameninţate, în egală măsură, de ambiţia nemăsurată, ca şi de lipsa ei. Sau, pur şi simplu, există persoane care se simt împlinite atunci când izbutesc să îi facă rău cuiva.

Trece prin viaţă necunoscut. Şi neînsemnat, cel puţin după standardele impuse acestei lumi, într-o neîncetată competiţie. Nimeni nu va şti când se va opri pe marginea drumului, în felul său, discret, fără a atrage atenţia, lăsându-i pe ceilalţi să meargă mai departe. Căci, v-aţi mira, ca el există încă mulţi, mulţi alţii. Oameni simpli, fără dorinţa de a învinge cu orice preţ, pentru a ieşi în evidenţă. Oameni care văd adevărata victorie în împlinirea personală, căutând să îi ajute pe ceilalţi, nu să îi înfrângă, să îi ridice pe cei doborâţi, nu să îi lovească (şi ei) cu piciorul.

Într-o societate care pune prea mult preţ pe victorii efemere şi ajustări cu markerul prin cărţile de istorie, vă propun să vă imaginaţi cum ar arăta sfinţii primelor veacuri creştine păşind pe trotuarele mizeriei noastre cotidiene. Ar fi, oare, manageri luptând pentru putere, angajaţi care îşi înfig unul celuilalt cuţitul în spate, novici dornici de afirmare, dispuşi să înşele şi să distrugă pentru a izbuti? Ştim bine că nu! Să aşezăm icoana demnităţii lor liniştite în sufletele noastre. Acolo unde alţii aşază altare ale actorilor şi cântăreţilor iubiţi până la depersonalizare, ale modelelor ce îi călăuzesc în viaţă. Când vom fi tentaţi să devenim pioni ai nimicirii în numele nimicniciei, vom putea căuta în lăuntrul nostru, să le privim feţele blânde, exprimând bunătate. Şi să ne gândim bine înainte de a deveni opusul lor. La ei, adevăraţii învingători ai acestei lumi cu valorile inversate. Fără ambiţie...

(Pr. Alexandru PRIPON, Sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De unde ambiţia?.
 Vizualizări articol: 855 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
De unde ambiţia?5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei