Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2011 - Anul XVI, nr. 246 (4844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Astăzi este ziua Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca

Între cei care au fost aproape de Domnul nostru Iisus Hristos în timpul activităţii Sale pământeşti, se remarcă anumite chipuri  ale unor oameni care au înţeles din adâncul fiinţei lor că Învăţătorul pe lângă care au petrecut atâta timp, era nu doar omul lui Dumnezeu, ci chiar Fiul lui Dumnezeu! Experienţele lor spirituale unice, au ţinut să le transmită şi altor oameni, şi generaţiilor viitoare, ca pe nişte comori nepreţuite din care merită să se împărtăşească toţi oamenii. Şansa pe care au avut-o aceşti oameni, i-a determinat să fie adevăraţi mărturisitori ai adevărului întrupării Fiului lui Dumnezeu şi ai operei Sale mântuitoare.

 

Sfântul Luca era originar din Antiohia Siriei

Pe 18 octombrie, Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca. Cel de la care avem cea de-a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor – a cincea carte a Noului Testament. Două cărţi foarte importante pentru cunoaşterea adevărului dumnezeiesc şi a istoriei Bisericii lui Hristos Mântuitorul. Sfântul Luca era originar din Antiohia Siriei. Era un om cu o aleasă educaţie, fiind de profesie medic. Era un bun cunoscător al filosofiei, dar şi un talentat artist plastic. Toate aceste talente avea să le pună în mod strălucit în slujba credinţei creştine. În căutarea adevărului el ajunge la Ierusalim unde Îl cunoaşte pe Domnul Iisus. Apropierea de marele Învăţător i-a schimbat cu totul destinul. De la vindecarea trupească a pacienţilor săi, Luca avea să se dedice cu totul celor spirituale. Episodul de pe drumul Emausului (Luca 24,13-35), întâlnirea sa şi a prietenului Cleopa cu Domnul Iisus Cel Înviat i-a marcat profund tot restul vieţii. După Pogorârea Sfântului Duh la Cincizecime, Luca l-a urmat pe Sfântul Apostol Pavel în călătoriile sale misionare, fiindu-i un preţios ajutor în misiunea sa apostolică. De aceea a şi ţinut să ne lase ca o moştenire sfântă cele două cărţi sfinte pe care le-a scris pentru ca toţi oamenii să afle despre Mântuitorul lumii. În Epistola sa către Coloseni, Sfântul Pavel îl numeşte „Luca …doctorul iubit”(Col. 4,14). Avea să continue activitatea de propovăduire a Marelui Pavel, în cuprinsul Imperiului Roman. De la el ne-au rămas primele icoane creştine – reprezentări artistice ale unor persoane sfinte, menite să transmită sentimente de profundă evlavie în sufletele celor ce îmbrăţişau credinţa creştină. Prima icoană o înfăţişa pe Maica Domnului cu pruncul sfânt în braţe şi se numea Povăţuitoarea sau Hodigitria. Sfântul Evanghelist Luca este considerat fondatorul iconografiei creştine.

 

Moaştele, la Constantinopol, în biserica Sfinţilor Apostoli

A propovăduit până la o vârstă înaintată, ostenind pentru răspândirea Evangheliei lui Hristos. Moare ca un adevărat martir, fiind spânzurat în cetatea Teba din Boehtia. Moaştele sale aveau să fie aduse la Constantinopol, în biserica Sfinţilor Apostoli. În iconografia creştină, chipul Sfântului Luca este asociat cu al unui taur – imaginea celei de-a treia fiare menţionate în profeţia lui Iezechiel (1,10), simbol al rangului sacrifical şi preoţesc al Mântuitorului.

(Sursa: www.oradereligie.wordpress.com)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este ziua Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca.
 Vizualizări articol: 985 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Astăzi este ziua Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu mai dezinformati! trimis de
(18 oct 2011, 13:05:56
Faptul ca se tot spune ca evanghelistul Luca ar fi pictat primele icoane este o aberatie,un neadevar care face parte din folclorul bisericesc si nimic mai mult!Profesorul dr.in teologie ortodoxa,Badea Ciresanu,in cartea sa "Tezaur liturgic",referitor la acest aspect, afirma printre altele ca..."referitor la faptul ca evanghelistul Luca ar fi pictat icoanele cu chipurile Mantuitorului,ale Maicii Domnului,si ale sfintilor ucenici,nu putem spune ,decat, ca ACESTEA NU SUNT DECAT NISTE INVENTIUNI RELIGIOASE,PIOASE"...Deci,ar fi de bun simt sa verificati mult mai bine aceste informatii,nu de alta,dar nu cred ca-i prea bine sa-l facem mincinos pe sfantul evanghelist Luca...chiar de ziua lui...
2.   :)) trimis de
(18 oct 2011, 18:35:57
draga ariel,
pai tu il numesti sfant pe evanghelistul luca?????....citez: "nu cred ca-i prea bine sa-l facem mincinos pe sfantul evanghelist Luca...chiar de ziua lui..."
parca ziceai ca sfant e numai Dumnezeu,condamnand cultul sfintilor la ortodocsi??vezi ca ai inceput sa te contrazici.sper sa apreciezi critica constructiva...sanatate si Doamne ajuta!
2.1  RE: :)) trimis de
(18 oct 2011, 20:36:18
Prietene,binenteles,ca Sfantul Luca este "sfant",si sfinti au fost foarte multi,dar asta nu inseamna ca Dumnezeu a fost, este sau va fi de acord cu ...rugatul si inchinatul la ei...ma intelegi, care cum va sa zica stau treburile,nu-i asa? Te faci ca nu intelegi esenta acestui articol, si ceea ce am scris eu,adica,faptul ca E O MARE SI GOGONATA MINCIUNA a afirma ca sfantul evanghelist Luca ar fi pictat vreodata icoane!Despre asta vorbim aici,nu de sfintenie,mon cher!Cum spunea Domnul Iisus Hristos despre sine? "Eu sunt calea ADEVARUL si viata"!De ce trebuie sa inlocuiesti in mod voit,cuvantul "ADEVARUL" ...cu opusul lui,"MINCIUNA"? Nu crezi ca e o mare incumetare acest lucru? Mai cugeta...Doamne ajuta!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei