Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 oct 2011 - Anul XVI, nr. 239 (4837)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Ce este proscomidia? (II)

Cele noua miride, care se scot apoi şi se aşează în stânga Sfântului Agneţ pe trei rânduri de câte trei miride fiecare, reprezintă cele nouă cete ale sfinţilor care alcătuiesc ierarhia cerească:

proorocii, în frunte cu Sf. Ioan Botezătorul, care a pregătit calea Domnului, apostolii în frunte cu Sfinţii Petru şi Pavel şi alte categorii de sfinţi, ca unii care au fost slugi alese ale lui Dumnezeu: marii ierarhi ai Bisericii, marii dascăli şi învăţători ai lumii (teologi), mucenicii şi muceniţele care s-au jertfit pentru dreapta credinţă, cuvioşii şi purtătorii de Dumnezeu părinţii, pustnicii şi călugării care au strălucit prin asceză, înfrânare şi sfinţenia vieţii, sfinţii doctori fără de arginţi, care au tămăduit pe săraci fără să le ia plata ş.a.m.d.

Din a patra prescură se scoate părticica pentru episcopul locului, pentru preoţi şi diaconi şi pentru toţi slujitorii sfântului altar. Din aceeaşi prescură se scot şi miride pentru ctitorii, binefăcătorii şi ajutătorii Bisericii care sunt în viaţă şi pentru credincioşii vii ale căror nume sunt înscrise pe polemice.

Din prescura a cincease scot părticele pentru iertarea păcatelor celor din veac adormiţi întru dreapta credinţă: ctitorii sfântului locaş, arhierei, patriarhi, conducători etc. şi tot aici se pomenesc şi alţi morţi scrişi pe pomelnice.

 

Aşezarea părticelelor:

- de-a dreapta şi de-a stânga sfântului Agneţ - BISERICA BIRUITOARE în ceruri,

- iar firimiturile de sub Agneţ, pentru credincioşii vii şi morţi, - BISERICA LUPTATOARE de pe pământ.

Aşadar, întreaga Biserică o vedem adunată în jurul lui Hristos, căci "mai presus de toate L-a dat pe el cap al Bisericii ca una ce este trupul Lui" (Ef. I, 22-23). Pomenirile la Proscomidie se fac numai până la Heruvic, iar pomelnicele aduse mai târziu se pomenesc numai în timpul Axionului, fătă a se mai scoate părticele, întrucât Sfintele Daruri se afla atunci pe Sf. Masă.

Miridele aflate pe Sf. disc, în jurul sfântului Agneţ, nu se prefac în trupul Mântuitorului, deci, nu au puterea jertfei mântuitoare, de aceea nu se dau credincioşilor spre împărtăşire nici nu se dau acasă. Ne împărtăşim cu toţii numai din Sf. Agneţ.

 

De reţinut!

Fiecare părticică pe care o scoţi omului de pe pomelnicul lui, la vii sau la morţi, reprezintă faţa acelui suflet pentru care o scoţi. Şi o dată scoasă şi pusă pe Sfântul Disc, nu mai ai voie s-o dai omului acasă, că-l lipseşti pe el de Liturghie. Când ele s-au adăpat cu dumnezeiescul Sânge şi au ajuns în Sfântul Potir, în numele cărora sunt scoase, acele suflete, fie că sunt în rai, fie ca sunt în iad, fie ca sunt în cer, sau pe faţa pământului, în clipa aceea au împărtăşire euharistică gânditoare cu Hristos, ca Dumnezeu în tot locul este de faţă. Şi dacă tu i-ai dat părticica acasă, de unde să mai aibă împărtăşire cu Hristos, că ea nu mai este acolo?

(Părintele Cleopa)

 

Alte semnificaţii

Steluţa pe care preotul o aşează pe Sf. Disc, peste Sf. Agneţ şi miride, ne aduce aminte de steaua care a călăuzit paşii magilor spre ieslea din Betleem, proscomidiarul închipuind peştera şi ieslea naşterii. Acoperămintele cu care preotul acoperă apoi discul şi potirul, închipuie scutecele cu care a fost înfăşat la naştere Mântuitorul, iar Aerul (acoperământul cel mare), cu care se acoperă atât discul cât şi potirul, simbolizează cerul pe care s-a arătat steaua de la naştere, precum şi giulgiurile în care a fost înfăşurat trupul Mântuitorului înainte de îngropare.

În rugăciunea finală de la Proscomidie Îl invocăm pe Bunul Dumnezeu, zicând: „binecuvântează această punere înainte şi o primeşte pe dânsa în jertfelnicul tău cel mai presus de ceruri”.

(sursa: http://coralasfleontie.files.wordpress.com, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Mihoveni Suceava)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce este proscomidia? (II).
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ce este proscomidia? (II)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei