Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 oct 2011 - Anul XVI, nr. 238 (4836)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pelerinaj

Sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Oraşul Iaşi an de an devine neîncăpător cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Anul acesta, pelerinii care vor veni în capitala Moldovei vor avea prilejul să se închine şi la moaştele Sfântului Policarp, episcopul Smirnei, care vor fi aduse de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia, după cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Moaştele Sfântului Policarp vor fi aduse de către Înalt Preasfinţitul Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos, şi Aghios Vlasios. Credincioşii sunt aşteptaţi şi în acest an să vină în pelerinaj la Iaşi pentru a se închina "Ocrotitoarei Moldovei". Cu acest prilej, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei organizează în perioada 9-17 octombrie o serie de evenimente speciale dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva.

Duminică, 9 octombrie, la orele 13:00, va avea loc în Turnul Mănăstirii Golia, vernisajul expoziţiei de fotografii "Orthphoto 2011", care va fi deschisă până pe 16 octombrie. Seara, în aceeaşi zi, la Centrul de conferinţe "Providenţa", va avea loc etapa mitropolitană a concursului coral "Lăudaţi pe Domnul", ediţia a VIII-a, organizat de Patriarhia Română.

 

Procesiuni cu moaştele ocrotitoarei Moldovei

Marţi, 11 octombrie, de la orele 6:30, va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva în jurul Catedralei mitropolitane prin Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi depunerea lor pe platoul din faţa catedralei pentru închinare. A doua zi va avea loc Sfinţirea Apei (Agheasma mică) şi Sfântul Maslu în curtea Catedralei mitropolitane şi apoi inaugurarea expoziţiei "Arta pelerinajului", cu piese creştine din spaţiul est şi sud-est carpatic (secolele IV-XVI), la Muzeul Unirii, şi deschiderea Simpozionului Monumentul "Tradiţie şi Viitor", ediţia a XIII-a, la Muzeul Unirii, în Sala Dublei Alegeri. La ora 17:35 este aşteptată delegaţia din Grecia cu moaştele Sfântului Mucenic Policarp, episcopul Smirnei, pe aeroportul din Iaşi, după care va avea loc o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Sfinţit Mucenic Policarp, pe traseul: str. Sf. Andrei, str. Palat, Biserica "Sf. Nicolae Domnesc", B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, şi se va încheia cu depunerea sfintelor moaşte pe platoul din faţa Catedralei mitropolitane. Joi va fi deschisă o expoziţie de carte dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva şi se vor lansa albumul "Sfânta Cuvioasă Parascheva - multfolositoare" şi lucrarea "Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva. Mărturii ale închinătorilor".

 

Conferinţe, concerte şi expoziţii dedicate Sfintei

În ziua praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va avea loc pe esplanada din faţa Catedralei mitropolitane, pe scena special amenajată, în prezenţa unui sobor numeros de arhierei, preoţi şi diaconi. Mitropolitul grec Hierotheos Vlachos de Nafpaktos va susţine în aceeaşi zi, la orele 19:00, conferinţa "Teologia ca trăire din perspectiva învăţăturii Părintelui Ioannis Romanidis", în Aula Magna "Mihai Eminescu" a Universităţii "Al. I. Cuza", iar Grupul psaltic "Byzantion" va susţine un concert de muzică bisericească în Catedrala mitropolitană. Evenimentele vor continua şi zilele următoare cu sfinţirea Centrului social multifuncţional pentru vârstnici "Vovidenia" din Iaşi, concerte de muzică bisericească la Catedrala mitropolitană şi deschiderea Simpozionului internaţional "Tainele Bisericii - pelerinaj spre sfinţenie", organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi.

(Cristian BOSTAN, sursa: Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
 Vizualizări articol: 1404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sărbătoarea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Paraschivo spune drept.... trimis de
( 8 oct 2011, 18:12:04
Pe vremea studentiei mele, in Iasii anilor 80, i se spunea Paraschiva. Numele acesta il poarta destule romance, in cinstirea sfintei. Acum i se spune Paraschieva sau Parascheva. Cine, ce minune a facut de i-a rastalmacit numele si toate Paraschivele au ramas fara onomastica?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei