Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 sep 2011 - Anul XVI, nr. 214 (4812)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Naşterea de prunci este un dar, nu un lucru firesc

În Biserica Ortodoxă a fost prăznuită joi, pe 8 septembrie, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie, săvârşită în Paraclisul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Prooroc Daniil şi Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Reşedinţa patriarhală.

La final, Preafericirea Sa a arătat însemnătatea acestei sărbători şi a subliniat cât de mare este darul naşterii de prunci.

 

Numai cine s-a luptat, s-a rugat şi a stăruit mult pentru a primi un dar, numai acela poate înţelege şi preţui îndeajuns

Prima mare sărbătoare de la începutul Anului Nou Bisericesc este plină de lumină şi de bucurie pentru că naşterea Maicii Domnului a adus bucurie la toată lumea. Ea a născut pe Hristos, Cel care a dezlegat blestemul şi a dăruit lumii viaţa veşnică. "Maica Domnului se naşte din părinţii Ioachim şi Ana nu atât ca urmare a instinctului natural al naşterii de prunci, cât ca urmare a rugăciunii, a pocăinţei şi a speranţei. Prin aceasta vedem că Dumnezeu când refuză rugăciunile noastre şi nu împlineşte imediat cererea, nu se întâmplă pentru că este rău, ci pentru ca noi să stăruim mai mult şi să înţelegem cât de scump este darul naşterii de prunci, cât de mare este binecuvântarea acestui dar. Când omului i se răspunde imediat şi primeşte ceea ce doreşte, este ispitit apoi să dispreţuiască darul sau să nu-i acorde valoare deosebită. Numai cine s-a luptat, s-a rugat şi a stăruit mult pentru a primi un dar, numai acela poate înţelege şi preţui îndeajuns. În general, darurile mari se dau şi ca urmare a unui efort, a unei cruci. Bucuria adevărată vine din muncă, din strădanie, tocmai pentru ca noi să preţuim mai mult ajutorul lui Dumnezeu în viaţa noastră", a evidenţiat PF Părinte Patriarh Daniel.

 

Îndemn la căsătorie

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului ne aduce aminte de darul naşterii de prunci şi de misiunea Bisericii de a îndemna pe toţi tinerii care se căsătoresc să ducă la îndeplinire vocaţia lor de a fi părinţi, deoarece "părinţii care dau naştere la copii şi îi cresc în credinţă pregătesc nu numai cetăţeni pentru patria pământească, ci şi cetăţeni ai Împărăţiei cerurilor. Nu poate fi înţeleasă niciodată valoarea acestei mari binecuvântări. Nu poate fi un calcul pentru natalitate, pentru raţiuni economice, sociologice, patriotice sau politice, ci este vorba de cea mai sfântă şi mare lucrare, aceea de a aduce la viaţă persoane umane care trăiesc veşnic în Împărăţia lui Dumnezeu, în lumina şi bucuria Preasfintei Treimi, dacă în viaţa lor de pe pământ s-au pregătit pentru viaţa veşnică", a arătat Preafericirea Sa.

 

„Trebuie să organizăm mai bine la nivel de parohie ajutorarea familiilor cu copii mulţi”

În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat rolul pe care trebuie să-l aibă Biserica în aceste timpuri, când numărul decesurilor este mai mare decât al naşterilor, când în România, ţară majoritar ortodoxă, numărul copiilor ucişi în pântecele mamei lor prin avort a crescut considerabil. De asemenea, Preafericirea Sa a îndemnat familiile care au o stare materială mai bună să ajute familiile cu mulţi copii. "Trebuie să organizăm mai bine la nivel de parohie ajutorarea familiilor cu copii mulţi, iar la spovedanie să dăm canon nu numai multe metanii, ci şi multe ajutoare, acordate copiilor sau familiilor sărace, să arătăm că Biserica se îngrijeşte nu numai de înmormântări, ci şi de creşterea în credinţă a copiilor şi ajutorarea familiilor sărace. Aceasta este şi o chemare din partea Maicii Domnului pentru conştiinţele noastre, cler şi popor", a reliefat Patriarhul României.

La final, Preafericirea Sa a precizat că pomenirea părinţilor Ioachim şi Ana la finalul fiecărei slujbe înseamnă o permanentă cinstire a familiei care dă naştere la copii, îi creşte în credinţă, în iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni.

(Ioan BUŞAGĂ, Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Naşterea de prunci este un dar, nu un lucru firesc.
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Naşterea de prunci este un dar, nu un lucru firesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei