Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2011 - Anul XVI, nr. 212 (4810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Astăzi este Sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului

Naşterea Maicii Domnului, prăznuită pe 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc care a început la 1 septembrie. Sfânta Scriptură nu relatează despre acest eveniment, însă scrierile apocrife oferă foarte multe amănunte despre originea şi copilăria Fecioarei Maria. Cea mai importantă sursă în acest sens o reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creştină din secolul al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris în jurul anului 140. Deşi nu este considerată o scriere canonică, informaţiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Tatăl Fecioarei Maria, Ioachim, era un urmaş al regelui David, iar mama, Ana, era fiica preotului Matthan, descendentă din familia preoţească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta proorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească.

Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au început să fie ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu. Şi totuşi, Ioachim şi Ana nu s-au răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, nici nu au renunţat la viaţa lor virtuoasă, rugându-se în continuare cu lacrimi şi nădăjduind în bunătatea lui Dumnezeu. Tradiţia spune că în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, numindu-i blestemaţi.

Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor din Seforis şi au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune. Ioachim a zis către soţia sa Ana: "Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea, căci noi suntem urgisiţi de Dumnezeu. Iată, eu mă duc la munte şi acolo voi posti şi mă voi ruga lui Dumnezeu, doar se va milostivi şi ne va da nouă un copil". Ana a început să se roage lui Dumnezeu cu durere şi cu multe lacrimi, zicând: "Doamne, Atotţiitorule, Cela ce numai cu cuvântul ai făcut cerul şi pământul şi toate câte se văd; Cela ce ai zis făpturilor Tale să trăiască şi să se înmulţească; Cela ce ai binecuvântat pe Sarra, femeia lui Avraam şi a născut pe Isaac la bătrâneţe şi ai dăruit Anei fiu, de a născut pe Samuel proorocul, dă-mi şi mie roada pântecelui meu şi nu lăsa să fiu de ocară între oameni, că de voi naşte fiu, sau fiică, îl voi închina Ţie cu toată inima şi-l voi da să slujească în biserica slavei Tale".

Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugaciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că acest prunc se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale şi că va fi un vas ales lui Dumnezeu.

Multe mănăstiri şi lăcaşuri de cult din ţară îşi sărbătoresc hramul de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Trei mănăstiri din împrejurimile Bucureştiului îşi vor prăznui hramul: Mănăstirea Sămurcăşeşti din comuna Ciorogârla, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii şi Mănăstirea Christiana, care păstrează ca al treilea hram acest praznic. (Elvira GHEORGHIŢĂ, elvira@mediafax.ro)

 

Hramul Bisericii Naşterea Maicii Domnului - Complexul memorial „Inmemoriam”

Parohia „Naşterea Maicii Domnului” vă invită miercuri, 8 septembrie, la hramul bisericii monument „Inmemoriam” - situată în imediata vecinătate a Palatului de Justiţie din municipiul reşedinţă de judeţ. Astăzi se oficiază Sfânta Liturghie a primei mari sărbători din noul an bisericesc ce a debutat la 1 septembrie. Complexul memorial „Inmemoriam” este dedicat eroilor martiri care s-au jertfit în temniţele şi lagărele regimului comunist, fiind, unica parohie cu acest hram din localitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este Sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Astăzi este Sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 8 sep 2011, 11:05:44
CREDINŢA ! ce minunat sună
De ce o confundăm cu RELIGIA ?
Ele ,,merg’’ mână-n mână , împreună
Dar nu-i acelaşi lucru ( gândeşte-te ! nu-i aşa ? )

Să crezi în Dumnezeu nu-i tot aia
Cu ,,să-L crezi PE Dumnezeu’’ .. de ce se confundă ?
De ce nu spune popa asta ( în toată vorbăraia ) ?
De ce să boxăm cu umbrele în fiecare rundă ?

Credinţa de mătase ne sufocă ,, cu iubire ’’
Şi plătim din gros pentru asta ( culmea , celui bogat )
Care-i preţul ? cât e stropul de fericire ?
Nu a fost Iisus suficient de-nsângerat ?

2.   * trimis de
( 8 sep 2011, 21:03:54
HARUL . Îl ai sau nu . Nu-l poţi cumpăra
Lipiciul dintr-un verset nu-i pe orice buze
Acum sunt şcoli , înveţi a predica
Dar inima nu tresaltă la cuvinte confuze

Unii preoţi profesează .. ca poliţiştii
Au un ,,regulament’’ şi ( normal ) facturierul
Unde se trage linia ... preoţii vs spiritiştii ?
Atinge harul lor vreodată Cerul ? ? ?

HARUL , ce cuvânt frumos ( aproape divin )
Nici o stenogramă nu-i poate îngroşa importanţa
Sunt multe cuvinte neuzate , de unde provin ?
Preotule , fii atent să nu-l ucizi .. cu aroganţa !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei