Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 sep 2011 - Anul XVI, nr. 210 (4808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Îndemn la citire şi învăţătură

Iată, începe un nou an şcolar, un an de muncă, de muncă pentru elevi. Dar ce înseamnă muncă? Să-l ascultăm pe Mihai Eminescu: „Nu originea face pe un popor să fie trainic, ci munca lui proprie, fie cu mâna, fie cu mintea” (Unitatea preexistenţei poporului nostru, p. 233, în volumul Eminescu: sens, timp şi devenire istorică...).

Şcolarul conştiincios trebuie să citească şi să înveţe cât mai mult nu atât pentru notă, cât, în primul rând, pentru viaţă, pentru îmbogăţirea cunoştinţelor, cunoştinţe care contribuie la formarea lui  sufletească ca persoană şi mai apoi ca personalitate, adică un om între oameni, între oamenii de seamă.

Strămoşii noştri aveau o vorbă foarte înţeleaptă pentru şcolari: „Non scholae, sed vitae discimus” (Nu pentru şcoală, ci pentru viaţă învăţăm). Mai mult, strămoşii noştri îi povăţuiau ca atunci când citesc o carte să aibă în mână un creion şi pe masa de lucru o foaie  de hârtie în care să scrie cuvintele, propoziţiile şi frazele cele mai frumoase pentru folosul lor duhovnicesc, moral sau intelectual, într-un cuvânt pentru îmbogăţirea cunoştinţelor necesare vieţii unui om care vrea să fie cu adevărat om, om de folos lui şi societăţii în mijlocul căreia trăieşte zi de zi.

Astăzi unii şcolari folosesc în munca lor internetul şi mai puţin citirea cărţilor. Cele înmagazinate de pe internet pot folosi în găsirea mai uşor a ceea ce trebuie să citim, dar aceasta nu înseamnă că nu mai avem nevoie de carte. Cuvintele imprimate într-o carte, pe nişte pagini, citindu-le se imprimă mai uşor în minte. Mai mult, citind în carte simţim în sufletul nostru prezenţa tainică a autorului, care  devine ca un dascăl, ca tata şi mama, părinţii noştri. Cuvintele internetului rămân mai puţin imprimate în memorie, nu rămân în biblioteca noastră. Pe internet trăim o comuniune sufletească doar în doi, pe când cuvintele cărţilor din biblioteca personală ne fac să trăim în comuniune sufletească cu cei care au scris cărţile.

Ca şcolari, trebuie să ne străduim să citim cât mai mult şi să învăţăm cât mai multe pentru că „învăţătura este mai importantă decât argintul, cunoştinţele mai mult decât aurul” (aceste cuvinte sunt scrise în cartea Proverbele lui Solomon capitolul 8, 10). Cei care părăsesc şcoala şi îmbrăţişează o muncă de afaceri, cumpărând şi vânzând bunuri produse de alţii, dispreţuind pe cei care le produc, au apucat pe o cale greşită; ei se bucură doar numărând banii câştigaţi de cele mai multe ori prin înşelăciune.

Trăim într-o lume în care oamenii nu mai citesc, ci privesc la televizor, imagini care apar pentru o clipă şi dispar. Mai mult, privirea la televizor timp mai îndelungat dăunează sănătăţii, mai ales tinerilor. De aceea ei trebuie îndemnaţi de părinţii şi învăţătorii lor să privească cât mai puţin la televizor şi să citească tot mai mult manualele şcolare şi orice carte de zidire sufletească şi de îmbogăţire a cunoştinţelor care formează sufleteşte un şcolar ca un om de nădejde pentru societatea în mijlocul căreia trăieşte, un om folositor pentru ţară, un bun creştin pentru Biserică şi, nu în ultimul rând, un om care aduce bucurie părinţilor care l-au născut şi crescut şi dascălilor care l-au învăţat în timpul şcolarizării lui.

†  P I M E N

ARHIEPISCOP AL SUCEVEI ŞI RĂDĂUŢILOR

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îndemn la citire şi învăţătură.
 Vizualizări articol: 1826 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Îndemn la citire şi învăţătură5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
( 6 sep 2011, 11:10:56
Când pierzi din vedere scopul vezi doar obstacolele
Crochipul lui Iisus nu-ţi prinde formă-n inimă
Ar trebui să ne măsurăm rugăciunile nu intervalele
În care ne urâm aproapele cu patimă

Decând nu te-a mai aprins jarul unei rugăciuni ?
Să-ţi fie faţa lui Iisus oglindă , de când ?
Cam tot de când îţi cauţi Adevărul printre minciuni
Decând doar la telenovele te mai vezi plângând

Nu ţi-e dor să-ţi rezemi fruntea de a SA ?
Nu ţi-e dor de sensul vieţii tale ?
Nu ţi-e dor să fi pe genunchi , cu ochii-nchişi , undeva ?
Când vei scăpa de zei falşi şi piedestale ?

2.   * trimis de
( 6 sep 2011, 11:12:56
CREDINŢA e sublim de simplă
E un feeling ce-ţi ţine ochii-nchişi
Aripi de elfi te lovesc în tâmplă
Şi te leagănă uşor îngerii promişi

Eli, Eli lamma sabatahni .. ▓ pace
Abisul ochilor lui Iisus e-n jurul nostru
El ne iubeşte (sincer ) .. omu’ se preface
E suficient ( crede ) doar dacă ţine postu’

Umblăm clătinaţi , abătuţi , pe cale
Fără manifest pentru raţiunea binelui
Ne cioplim un chip şi-i aducem osanale
Şi ignorăm chipul Fiului Omului worried

Şi ne mai mirăm de vremurile astea .. nefuncţionale ?!
3.   Extraordinar mesaj duhovnicesc... trimis de
( 6 sep 2011, 11:42:06
din partea lui ABCDAR!Toata lauda!In schimb,mesajul lu' popa Pimen arata acelas limbaj de lemn,bisericesc,rupt de realitatea cotidiana.Cu siguranta ca nu se prea uita pe la televizor,nu are cunostinta in ce intuneric traieste marea parte a tineretului de azi:la scoala mai mult cu prezenta,si atunci doar cand doresc domniile lor,in rest,chiuleala cat incape,fumat,baut,etnobotanice...distractie,distractie,distractie...Si rezultatele se vad,si nu bucura pe nimeni!Parintii nu le mai pot face fata in ceea ce priveste neascultarea lor,educatia mult prea libertina,lipsa parintilor plecati la munca in strainatate,anturajul prost,neimplicarea cum trebuie a societatii,etc.duc la mari dezastre in randurile lor si,de ce nu,al nostru al tuturor pana la urma...Trebuie o schimbare radicala a intregii societati,dar,din pacate,aceasta nu se va mai putea face.Niciodata!Deoarece,am devenit o tara care traim pe langa principiile lasate noua,prin Sfanta Scriptura,de catre Dumnezeu!Cam asa stau lucrurile.
3.1  RE: Extraordinar mesaj duhovnicesc... trimis de
( 6 sep 2011, 11:53:45
Atunci cand scrii ca tanarul trebuie sa invete pentru a deveni:..."un om folositor pentru tara,un bun crestin pentru Biserica"...,inseamna ca tu,cel care dai asemenea sfaturi,chiar esti un asemenea cetatean respectabil...Din cate se stie,"preasfintia"sa,facand contestatie la Tribunal cu privire la calitatea sa de fost colaborator al Sicuritatii,din nefericire pentru domnia sa,Instanta i-a dat verdictul initial...E jenant,foarte jenant,sa dai stfaturi "duhovnicesti"cand tu, ca persoana,a-i fost ce-ai fost...Adica...un fel de lup in piele de oaie.Inc-o data,foarte jenant!
4.   Pentru studiu este nevoie de o societate asezata! trimis de
( 6 sep 2011, 13:39:53
Mai greu cu elevii, sa se ,,poticneasca” cu statul la invatat, cind la TV-uri zilnic, apar fel de fel de ispite dezmatate?!
Si pentru studiu este nevoie de o societate linistita, asezata.

Suferim mereu cind lucrurile nu merg deloc bine. Si asta din cauza conducatorilor nepriceputi, alesi de noi, prostimea, cu incredere, din toata inima!
Ce-i mai rau, este ca RAUL instalat, va dura mult …
Tot ce fac români, este sa tina de azi pe miine…
Nu este in cultura acestui popor sa se faca lucruri trainice, frumoase, gindite pentru secole viitoare! Un exemplu dintr-o multitudine: o teava de gaz din fata blocului, pusa acum citiva ani, ieri era fisurata, gata sa explodeze, a fost sudata si acoperita neglijent doar cu pamaint! .....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei