Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2011 - Anul XVI, nr. 204 (4802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinii

Câtă credinţă mai e în Europa (2) Mai e Rusia ortodoxă?

Stiliştii şi unii creştini şi preoţi din Republica Moldova afiliaţi Moscovei caută să ne convingă de faptul că au o credinţă "mai adevărată" decât a noastră, aducând în discuţie argumentul "marii Rusii ortodoxe", care ar face din noi, cei care am schimbat calendarul ca să îndreptăm eroarea care s-a acumulat în decursul vremii, o eroare pur matematică, o minoritate în comparație cu ortodocșii care nu au modificat calendarul. Dar, dragilor, Rusia mai e ortodoxă doar cu numele. Între cele o sută cincizeci de milioane de locuitori ai Rusiei doar 7% mai sunt credincioşi practicanţi, iar o parte dintre aceştia nu sunt creştini. Ca să înţelegeţi exact: oricât e Rusia de mare, în ea sunt de două ori mai puţini creştini practicanţi decât în Polonia, unde jumătate dintre locuitori merg săptămânal la biserică. Adică, potrivit sondajelor, sunt aproximativ zece milioane de creştini practicanţi în Rusia şi aproximativ douăzeci de milioane în Polonia.

În contextul acestei discuţii ar merita să ne întrebăm şi de ce e Polonia singurul stat european care nu a fost lovit de criză. Oare nu e asta o răsplată pentru credinţa şi rugăciunile oamenilor de acolo şi pentru cele două-trei ore pe care le petrec săptămânal la biserică?

Aşadar, e frumos să lăudăm ortodoxia pe stil vechi, dar înainte să o facem trebuie să ştim că, deşi sunt de patru ori mai mulţi ortodocşi botezaţi în biserici care ţin "stilul vechi", probabil că sunt la fel de mulţi practicanţi în bisericile care ţin "stilul nou". Asta dacă în Ucraina situaţia nu diferă mult de cea din Rusia (şi s-ar putea să nu difere, pentru că şi acolo au fost aceleaşi condiţii "socio-istorice").  Pentru că la greci, la bulgari şi la noi încă mai sunt procente semnificative din populaţie, de ordinul unui sfert din întreg, care se duc săptămânal la biserică.

Aşadar, numărul de ortodocşi practicanţi români, bulgari, greci georgieni şi ciprioţi, ar putea fi la fel de mare decât numărul de ortodocşi practicanţi ruşi, ucraineni, basarabeni, armeni şi sârbi. 

Poate că se vor găsi oameni care să caute un nod în papura celor spuse de mine şi să-mi reproşeze că nu fac distincţia între Rusia europeană şi Rusia asiatică. Dar să fim serioşi: câţi oameni trăiesc în Siberia?

Din păcate, după 70 de ani de comunism, Rusia a ajuns oaia neagră a ortodoxiei. Iar în viitorul apropiat lucrurile se pot schimba doar printr-o minune de la Dumnezeu, pentru că odată aleasă "calea cea largă", a plăcerilor lumeşti, greu se mai rup oamenii din ea. Iar dacă nu ai şansa măcar a unui bunic care să fie creştin practicant, chiar în faţa unor necazuri care te împing spre Dumnezeu, cine ştie ce cale alegi...

Rusia nu mai e ortodoxă. Suntem, pe o axă a credinţei încă pâlpâitoare care brăzdează Europa din sudul Italiei şi al Greciei până în nordul Poloniei, între două prăpăstii de necredinţă. Misionarii pe care i-au trimis bisericile creştine în Asia, Africa sau Oceania ar trebui să se întoarcă acasă. (de Marius Ianuş)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câtă credinţă mai e în Europa (2) Mai e Rusia ortodoxă?.
 Vizualizări articol: 1281 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 10 voturi
Câtă credinţă mai e în Europa (2) Mai e Rusia ortodoxă?3.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt Marius Ianus trimis de
(30 aug 2011, 14:03:42
Draga Marius bati campii, tata! Vezi-ti barna din ochiul tau si lasa paiul rusilor in pace. In loc sa scrii despre dezamatzul din propria ta ograda, despre ceea ce a mai ramas din BOR, ca entitate spirituala bineinteles, (financiar o duce mai bine ca niciodata) te freaca grija de ce face Rusia ? Stii ce-i intereseaza pe ortodocsii pe stil nou, vechi, stilisti, catolici sau pe mascaricii de neoprotestanti ?? Banul, tata! Lovelele! Atat! Ia sa fie Romania un stat laic si guvernul sa taie fondurile pt culte, atunci sa vedem care-i mai tare-n clantza!
2.   Marketinng trimis de
(30 aug 2011, 21:21:12
Bisericile dintotdeauna au actionat ca niste multinationale care nu fac altceva decat sa caute sa-si atraga mai multi adepti, lovind in altele....asa cum de altfel face si nenea asta care a scris articolul...daca s-au construit biserici in toate parcurile asta nu inseamna ca un sfert din populatie merge la biserica...cred ca statistica asta a facut-o BOR-ul...
3.   Confluente trimis de
(30 aug 2011, 22:28:12
Adevarul e ca sub influenta regilor s-a trecut la modificarea calendarului, practic a fost primul pas care avea ca scop trecerea sub influenta Papei. Si asta nu ar fi tot, dar s-a ajuns la situatia cand numarul de biserici este de 5 ori mai mare decat al scolilor. Ce s-ar intampla daca fiecare parohie s-ar subventiona singura, numai din banii enoriasilor ? Nu e mai cinstit si corect ? Autorul sustine c in Rusia numarul enoriasilor este mic.Vorbeste singur, ar trebui sa mearga si sa vada, cum o tara care a suferit 70 de ani de comunism - si unde religia a fost interzisa a renascut. E adevarat ca sunt si musulmani, dar asta nu reprezinta o problema, e o tara care are peste 150 milioane locuitori. Recomand autorul sa se documenteze, si cel mai bine sa mearga la fata locului sa se convinga. Si ar trebui sa spuna cati credinciosi crestini sunt cu adevarat in Romania , care merg cel putin in fiecare saptamana la biserica ?
4.   Povesti trimis de
(31 aug 2011, 10:21:18
Mai Marius,du-te la popa sa-ti citesca ca ai mari probleme cu ortodoxia,sau poate am gresit,la pastor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei