Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2011 - Anul XVI, nr. 144 (4742)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Vocaţia mărturisitoare a creştinului astăzi”

La Biserica cu hramurile "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" - Talpalari din Iaşi a avut loc, la începutul acestei luni, o nouă întâlnire în cadrul "Serilor Talpalari". Invitatul acestei întruniri a fost protosinghelul Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului Asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a vorbit despre "Vocaţia mărturisitoare a creştinului astăzi", în contextul experienţei trăite în Tanzania, luna trecută.

 

Dezbatere

În prima parte a întâlnirii au fost expuse prin intermediul videoproiectorului mai multe înregistrări din timpul vizitei pe care Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de protos. Nicodim Petre, a efectuat-o în Tanzania în luna mai a acestui an. A urmat dezbaterea propriu-zisă, moderată de pr. paroh Constantin Sturzu, care este şi consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, în debutul căreia protos. Nicodim Petre a povestit ieşenilor prezenţi cum a început construcţia Bisericii "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din satul Idodi, în toamna anului trecut. "Înalt Preasfinţitul Teofan a văzut că oamenii din acel sat sunt foarte credincioşi şi de aceea a dorit ridicarea Bisericii "Sfânta Cuvioasă Parascheva". Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Dimitrie, Mitropolit de Irinoupolis şi Seychelles, din cadrul Patriarhiei Alexandriei, chiriarhul locului, s-a cumpărat un hectar de teren. Anul acesta, pe 8 mai, a fost sfinţit acest lăcaş de către IPS Teofan. La eveniment a participat şi arhim. Ioan Harpa, exarh pentru zona Botoşani, care a avut o contribuţie importantă prin faptul că a sprijinit cu fonduri de la fii duhovniceşti ridicarea acestei biserici. A fost o slujbă foarte frumoasă. Pentru credincioşii ortodocşi din Tanzania, prezenţa a doi mitropoliţi a fost de neuitat. Au participat foarte mulţi oameni. Nu de puţine ori, la slujbe participă, alături de ortodocşi, şi credincioşi de alte confesiuni şi chiar musulmani", a mărturisit protos. Nicodim Petre, care a amintit şi de a doua biserică ridicată în satul Tungamalenga, mai mică, închinată Sfântului Ioan Botezătorul.

 

"Mărturisim pe Hristos pentru a-i feri pe cei pe care-i iubim de rătăcire, minciună şi moarte"

În continuare, protos. Nicodim Petre a amintit că Înalt Preasfinţitul Teofan a hirotonit în Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din satul Idodi un preot pe nume Filip, care a făcut cursuri de cateheză timp de trei ani. "Era atât de emoţionat, încât a început să plângă în timpul Hirotoniei. O săptămână mai târziu, am aflat că a contactat malarie", a povestit protos. Nicodim Petre.

Credincioşii prezenţi la conferinţa de la Talpalari şi-au manifestat dorinţa de a susţine activitatea misiunii ortodoxe din Tanzania. Protos. Nicodim Petre a continuat să vorbească despre vocaţia mărturisitoare a creştinului în zilele noastre. "Fiecare creştin are datoria de a mărturisi. De fapt, nu putem vorbi despre credinţă fără mărturisirea ei. Prin mărturisirea lui Hristos ne declinăm identitatea de creştini. Mărturisim pe Hristos, Cel care este Calea, Adevărul şi Viaţa, pentru a-i feri pe cei pe care-i iubim de rătăcire, minciună şi moarte. Pentru că ne iubim copiii, fraţii, prietenii, trebuie în permanenţă să le reactualizăm sistemul de valori creştin, valorile Ortodoxiei. Doar prin Hristos putem învinge păcatul, moartea şi iadul. Nu vrem ca apropiaţii noştri să sufere, ci dorim să se bucure de veşnicie, şi pentru aceasta mărturisim Adevărul. Iar Adevărul, pe cei ce au curajul de a-L cunoaşte, şi hărnicia îi va face liberi", a explicat protosinghelul Nicodim Petre.

Constantin CIOFU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Vocaţia mărturisitoare a creştinului astăzi”.
 Vizualizări articol: 730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Vocaţia mărturisitoare a creştinului astăzi”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei