Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 mar 2011 - Anul XVI, nr. 72 (4670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Opinii

Cultul Ortodox, între tradiţia istorică şi „adăugirile” contemporane

Sub egida A.S.C.O.R. - filiala Suceava şi a Fundaţiei Culturale „Bucovina Profundă”, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a găzduit, recent, seara duhovnicească cu tema de meditaţie „Cultul Ortodox între tradiţie şi inovaţie” conferenţiată de ieromonahul Petru Pruteanu, lector doctor universitar la Academia Teologică Ortodoxă din Moldova, un monah cu alese însuşiri al cărui C.V., destul de „consistent”, a fost prezentat în deschidere de pr. Ionel Irimia de la Parohia „Învierea Domnului” Suceava, de unde am aflat printre altele că distinsul invitat are şi dubla cetăţenie, simţindu-se sucevean de-al nostru, iar momentul ales al acestei serate, nu a fost unul întâmplător deoarece „...aşa cum ne aducem cu toţii aminte la 27 martie 1918 (până la adoptarea Calendarului Gregorian în 1925, cronologia evenimentelor istorice se raporta după vechiul Calendar Iulian, n.red.), Basarabia este primul pământ românesc care revine la patria mamă”, după cum ne-a declarat moderatorul manifestării părintele Mircea Bejenaru, el însuşi absolvent şi al Facultăţii de Istorie-Geografie din Suceava.

 

Cultul Ortodox, in Istorie...

„Cultul Ortodox devine azi pur simbolic şi speculativ, ceea ce creează premizele unei abordări periculoase şi chiar interpretări eretice. Referinţele istorice cu privire la cultul ortodox lipsesc la noi, în timp ce în alte ţări ortodoxe (Grecia, Serbia, Rusia, n.red.) acestea sunt puse în capul mesei. Nu ştim cât sunt de relevante premizele istorice, dar, ele au stat la baza alcătuirii acestor slujbe ortodoxe. Catismele nu se mai pun la Utrenie (slujba de dimineaţă, n.red.), în schimb punem acatiste. Şi, atunci, ce alegi, cuvintele insuflate de Dumnezeu sau repetiţia unor elogii, pe alocuri traduse greşit?! Am auzit de pildă de „Acatistul lui Adam şi Eva”? Am luat numele de Petru în monahism şi citeam „Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel”, unde zice: „Bucură-te Petre că ai omorât pe Anania şi Safira” şi mă întrebam, oare chiar se bucură? Sărutăm Sfânta Evanghelie dar, nu ştim ce scrie, ce conţine, ştim că e doar un Cuvânt pe care-l ştii şi-l transmiţi mai departe. Slujbele noastre s-au sedimentat, istoric vorbind, în timp şi sunt produsul unei evoluţii fireşti în Istorie, un proces asistat de Duhul Sfânt, nu sunt neapărat dictate de Hristos Sfinţilor Apostoli, dar, nu putem nici afirma că sunt o invenţie a părintelui nostru. „-a declarat audienţei tânărul ieromonah.

 

Rugăciunile nu sunt incantaţii magice....

Sunt oare rugăciunile incantaţii magice, aşa cum le percep mulţi? Se pare că ne înşelăm amarnic, după cuvântul de învăţătură al ieromonahului Petru Pruteanu:

„Mulţi dintre noi, percep rugăciunile ca pe nişte formule magice. În trecut fiecare episcop ori preot, făcea nişte rugăciuni spontane, dar, pe un schelet bine structurat: adresare, cerere, mulţumire sau doxologie, deci, principii revelate în Sfânta Scriptură şi valabile până azi. Ortodoxia nu se rezumă doar la dogme, ci şi la un mod de viaţă corect. Eram la „Trei Ierarhi” în Iaşi, în practică, şi văd un acatist; o oarecare persoană, femeie, dă numele celor pentru care se roagă şi la sfârşit: „...Doamne desparte-l pe acel bărbat de femeia lui, ca să fie cu mine...”. Vedeţi, ne limităm la chestiuni de moment: am de plătit o rată la bancă, mă duc la racla Sfântului Ioan cel Nou, că am auzit că are bani şi gata, se rezolvă şi devenim deci, ca acei copiii care-şi salută părinţii când vor ceva, doar. În decursul Istoriei, slujbele au avut o diversitate, ceea ce nu i-a împiedicat pe creştini să fie uniţi între ei...În Ortodoxie există o unitate în diversitate, însă acest citat are azi tente ecumeniste străine Duhului Bisericii. Unii clerici, citind anumite cărţi, încearcă astăzi să le reînnoiască, fără să înţeleagă evoluţia Bisericii. E un aspect pozitiv împărtăşirea mai deasă, căci, în trecut creştinii se împărtăşeau în fiecare zi. Azi, unii preoţi le impun credincioşilor trei ori patru zile de post, chiar fără ulei, şi aşa riscă să traumatizeze duhovniceşte credincioşii, în loc să-i aducă la un alt nivel de cunoştinţă. Vedeţi, unele rugăciuni ce azi se citesc în taină de către preot, în trecut se citeau cu voce tare.... Din păcate, constat azi că nu se face cateheză liturgică. (a catehiza, a învăţa pe cineva ceva, n. red.)”

 

Care este soluţia percepţiei reale a Sfintei Liturghii? Tot părintele Petru Pruteanu a reuşit să pună şi punctul pe un i inexistent în mintea multora:

„Sfântul Sinod al Patriarhiei Ruse a hotărât ca, o dată pe an, de regulă sâmbăta sau, după caz, duminica, să se ţină Liturghia Misionară şi apoi, să li se explice credincioşilor semnificaţia Sfintei Liturghii. Spune preotul, după citirea Apostolului, „...cu înţelepciune, drepţi să ascultăm, Sfânta Evanghelie după...” . Adică noi (preoţii, n.red.) zicem să stăm drepţi, iar ei, credincioşii, îngenunchează. Noi creştinii am fost numiţi fii ai lui Dumnezeu, iar termenul de Om, adică antropos, semnifică în greacă ceva cu faţa în Sus, către Cer. Că suntem robi ai lui Dumnezeu este o demnitate. Aveţi dumneavoastră librăriile pline de cărţi sfinte, în Basarabia, de unde vin, nu prea sunt sau sunt la un preţ dublu, chiar triplu. Aveţi o situaţie binecuvântată cu seminarii şi facultăţi teologice, deci, aveţi cui vă adresa în probleme de credinţă.”

 

Să ne temem de viziunile apocaliptice?....

Neoprotestanţii cunosc, din păcate, mai bine Scripturile decât noi ortodocşii şi, de ce nu, decât pastorii lor, cum a putut să observe pe viu părintele, însă, soluţia poate fi abordată şi în duh ortodox:

"Vin unii dintre ei cu fel de fel de avertismente apocaliptice, Sfârşitul Lumii, numărul 666...desigur, sunt lucruri care nu pot fi deloc neglijate, asupra cărora trebuie să fim atenţi, însă, îmi spunea un mare duhovnic de la Muntele Athos că nu este suficient să-i informaţi pe credincioşi, ci să şi-i formaţi. Uitaţi, mergeţi la pangar (magazin de obiecte bisericeşti, n. red.), la Mănăstirea „Sfantul Ioan cel Nou” şi luaţi toate cărţile unde găsiţi Psalmul 50 şi o să vedeţi câte versiuni şi ce diferenţe de traduceri sunt, deci, fiecare traducător schimbă câte un cuvânt, după capul lui, că aşa i se pare lui că trebuie. Dar, culmea că avem şi greşeli la rugăciunea Domnească, Tatăl Nostru. Nu ştiu de ce am impresia că Sfântul Apostol Pavel, Vasul cel ales, ar fi folosit internetul, dacă trăia azi, pentru propovăduirea credinţei, chiar reţelele de socializare: Twitter, Facebook şi ce mai ştim noi, deci, mijloacele moderne nu sunt rele în sine ci, ca şi cuţitul, e făcut să tai pâinea, deci, nu pentru a intimida sau omorî pe cineva.”

 

Tot în cadrul serii s-a lansat şi ultimul număr, martie a.c., al revistei de opinie ortodoxă „Familia Ortodoxă” apărută cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Revista vine şi cu un cadou: Cântările pascale pe suport audio CD de la Sfânta Mănăstire Vatopedu de la Muntehele Athos din Grecia.

ADRIAN POPOVICI

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cultul Ortodox, între tradiţia istorică şi „adăugirile” contemporane.
 Vizualizări articol: 1593 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cultul Ortodox, între tradiţia istorică şi „adăugirile” contemporane5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se spune trimis de
(28 mar 2011, 13:14:35
lector universitar doctor si nu precum e scris in articol. Pentru cine stie, nu pentru ziaristii de ocazie....
2.   Un artocol mai acceptabil... trimis de
(28 mar 2011, 13:27:28
care,mai arata inc-o data,daca mai era nevoie, cam cate lucruri aiurea,neadevarate si nebiblice sunt in cultul "ortodox"!Cel mai grav lucru din ortodoxie il reprezinta,asa dupa cum a sesizat si tanarul ieromonah,lipsa cunoasterii Sfintei scripturi de catre tot crestinul de rand!Ori,aceasta este baza cunoastrerii de Dumnezeu!..."Sarutam Sfanta Evanghelie ,dar nu stim ce scrie,ce contine,stim doar ca-i un Cuvant care-l stii si-l transmiti mai departe"(e si mult umor involuntar in aceasta exprimare,pe langa o mare tristete!)Ce sa transmiti mai departe daca tu nu cunosti acel Cuvant(Biblia!),poti transmite ceva ce nici tu nu stii ? "Slujbele noastre ...nu sunt neaparat dictate de Hristos Sfintilor Apostoli,dar,nu putem nici afirma ca sut o inventie a parintelui nostru"...Ba da,odata ce Domnul Hristos n-a dictat asa ceva,n-a poruncit asa ceva,sunt o inventie(si o neascultare !)a acelui parinte fata de invataturile sfinte ale Mantuitorului !Sau o fi altfel...
2.1  RE: Un artocol mai acceptabil... trimis de
(28 mar 2011, 17:03:16
Alo sectantule cautane in alta parte !!!
3.   Adam & Eva trimis de
(28 mar 2011, 13:37:33
Intrebare: Oare Adam si Eva aveau buric?!
3.1  RE: Adam & Eva trimis de
(28 mar 2011, 13:56:44
Logic,n-ar fi trebuit sa aiba,fiindca n-au fost nascuti de cineva ci,au fost creati de Dumnezeu !Dar,acest lucru n-are nici o importanta!Ceea ce e sigur, il cosnstituie faptul ca au avut "materie cenusie",dar se pare ca nu le-a prea folosit...asa cum multora de pe acest pamant nu le prea este de folos ! Pacat...
4.   "Bucura-te,Petre ca ai omarat... trimis de
(28 mar 2011, 13:50:25
pe Anania si Safira"...Da ,'Sfantul Petru a omorat pe acesti doi nefericiti,sau au murit la aflarea vestii ca acesti doi,lasandu-l pe Satana sa intre in inima lor,au savarsit un pacat enorm, MINTINDU-L PE DUMNEZEU,cu privire la pretul luat pe acea mosie vanduta,a carui valoare ar fi trebuit sa fie adus integral la Casa Domnului,asa cum fagaduise cei doi!Ce sa mai spui cand nici astfel de lucruri simple nu sunt cunoscute de catre cei care se numesc preoti,monahi,prea sfintiti...Mai spune tanarul ieromonah ca..."Neoprotestantii,din pacate,cunosc mai bine scriptura...solutia poate fi abordata si in duh ortodox". Nu "din pacate",ci,DIN MARE FERICIRE pentru ei,acesti neoprotestanti cunosc ceea ce trebuie sa cunoasca tot crestinul,s-anume,Sfanta Evanghelie,asa cum ne porunceste tuturor Insusi Hristos,si se lupta sa traiasca dupa acest canon Biblic!E o foarte mare diferenta intre a trai dupa niste ritualuri si randueli lumesti,"nedictate" de Hristos si Cuvantul Sau,nu vi se pare ?
4.1  RE: "Bucura-te,Petre ca ai omarat... trimis de
(28 mar 2011, 15:00:20
măi Karusso dacă tot le ştii pe toate îmi poţi spune cu ce te ocupi? Poate eşti un tip care munceşte o oră pe zi, eşti avut şi ai timp să lecturezi! Ha, aşa ceva nu se poate fiindcă tu nu poţi de grija altora, dacă au citi biblia, dacă au înţeles-o cum vrei tu, dacă nu sunt nişte din aia fără materie cenuşie, etc. Să ştii de la mine, credinţa e în fiecare, iar fiecare crede aşa cum îl taie capul în Dumnezeul său! De ce nu scrii articole la gazetă? Ai avea tot felul de păreri pro şi contra. Dar nu, e mai "bine" să arăţi cu degetul spre ceilalţi care stau la banca lor.
4.2  RE: "Bucura-te,Petre ca ai omarat... trimis de
(28 mar 2011, 16:12:49
Nu,mai Amarule,nu le stiu pe toate!Dar,in comparatie cu multi altii,L-am ascultat pe Dumnezeu si am citit si voi citi mereu Sfanta Scriptura, asa cum ar trebui sa faci si tu si toti ceilalti crestini,pentru a sti ceea ce ne cere Dumnezeu sa facem cu noi si cu vietile noastre pentru a avea speranta mantuirii,a vietii cele vesnice!Pentru cei care stiu sa citeasca,si le-a fost cunoscut acest lucru,NU SE POATE ALTFEL ! DEGEABA STII SA CITESTI DACA N-AI CITIT BIBLIA !Biblia nu trebuie inteleasa cum vreau eu sau altcineva ci,NUMAI CUM VREA EA !Nu arat cu degetul spre nimeni ,dar am datoria ,ca orisice crestin,sa compar orice religie,orice cult crestin,DOAR IN LUMINA SFINTELOR SCRIPTURI !ORICINE ARE DREPTUL SA O FACA,cu o mica mare conditie: SA CUNOASCA CUVANTUL DOMNULUI !Daca te uiti la ce se intampla pe intregul pamant,la toate tampeniile si ticalosiile multora dintre semenii nostri,imi vei da dreptate cu privire la folosirea "corecta" a materiei cenusii..Nici o intentie rea,tendentioasa !
4.3  RE: "Bucura-te,Petre ca ai omarat... trimis de
(28 mar 2011, 17:04:23
Bai apostole cautane in alta parte.
4.4  RE: "Bucura-te,Petre ca ai omarat... trimis de
(28 mar 2011, 19:26:50
Domnule, Karusso, neo-protestantismul vine din America! America este tara cu cele mai multe secte recunoscute de catre stat! 95% din soldatii americani sunt neoprotestanti, adica de astia ce citesc zilnic Biblia! Cum inteleg ei Cuvantul Domnului?! Cum fac ei voia Lui ? Decapiteaza civili in Irak si Afganistan, se pozeaza mai nou langa ''trofee", bombardeaza biserici ortodoxe in Iugoslavia si chestiuni de genul asta! In schimb sa pricep foarte bine sa ne critice pe noi ca nu suntem toleranti cu homosexualii, tiganii si alte chestii de genul asta. Ai vazut tu vreun homosexual sau tigan decapitat de vreun roman? Eu inca nu! Romani batuti si furati de tigani am vazut, dar invers nu! Credinta omului se cunoaste dupa faptele lui si nu dupa vorbe, ca si copacul dupa roade si nu dupa frunze!
4.5  RE: "Bucura-te,Petre ca ai omarat... trimis de
(29 mar 2011, 08:45:36
să înţeleg d-le Karusso că ocupaţia ta e cititul bibliei? deci eşti pastor sau cum s-o fi chemând la voi la adunare. mda, şi ocupaţia ta de bază de fapt este atragerea de acoliţi care ulterior îţi vor da dreptul sau cum zice cineva mai jos zeciuiala. hai că nici popii nu-s mai de soi dar nici cu voi nu mie ruşine. apropo te-ai uitat la cei pe care îi păstoreşti cât sunt de urâţi fizic, majoritatea cu probleme de vedere şi cu handicapuri din naştere? este rezultatul încrucişării între rude, lucru care ţie ţi se pare firesc că aşa scrie în biblie.
5.   Ptr. karuso trimis de
(28 mar 2011, 18:38:48
Eu stiu ca voi nu aveti nici post nici sfinti nici traditii nici tara nici multe altele. Lasa-ne pe noi cu pacatele noastre cu greselile noastre,cu sfintii nostri,cu traditiile noastre,cu postul nostru , cu preotii nostri si cu tot ce-am invatat de acum 2000 de ani pana in prezent. Vezi mai bine de oile tale si nu fii tu sigur ca ai inteles cel mai bine Scriptura ca asa spun vreo 6000 de secte si nu stii pe cine sa crezi.Eu zic sa mai cercetezi, imi este mila de tine . Post usor.
6.   Comentati aiurea ... trimis de
(28 mar 2011, 19:02:48
Pt cei de alte orientari decat cea ortodoxa le recoman sa-si dea cu parerea cand e vorba de religia lor...eu nu am o parere prea buna despre celelalte religii (
admir INSA si pe cea catolica) dar le respect pe toate.Asta ar retbiii sa faca si ei daca sunt deosebiti ...daca se comporta ca porcii sa le fie RUSINE ...vorba ceea ... daca te comporti ca porcul ...esti porc... ca nu poti fi vulpe sau om. Deci , ciocul; mic ...si-n ograda voastra raniti -va rahatul....
7.   Pt sectari trimis de
(28 mar 2011, 19:13:13
mai lasa-ne mai karrusule in pace cu predicile voastre.am vazut cat sunt de drepti sectatrii.Maine ,poimaine va duceti si voi in" clubul" vidrenilor.... si acolo dumnezeu cu mila -niste salbatici.
Apropo ai terminat de strans zeciuiala ? ca acum iar te scarpini de ortodocsi.
8.   Doamne,Doamne,ce limbaj... trimis de
(28 mar 2011, 20:10:46
De adevarati crestini(si ortodocsi!)Una se mai semneaza si cu "doamna"...Vai de mama care care ti-a dat nastere si care te-a crescut si dat educatie...Daca Traian05 e semianalfabet, facand greseli gramaticale de nivelul clasei a doua,Anica si Bucovineanu sunt rautaciosi numai din lipsa de necunoastere a Bibliei,De la dumneata,draga Chronos,totusi am alte pretentii,fiindca mai cunosti cate ceva!Lasa-i pe americani,lasa sectele,citeste incet articolul de fata,citeste si ceea ce am scris eu! Ce au americanii,sectele,criminalii, cu ceea ce am scris eu si cu faptul ca Dumnezeu,prin mine si prin milioane de alti oameni,ii indeamna pe nestiutori sa citeasca Biblia ? Chiar acest ieromonac arata cu degetul faptul ca nici in manastiri nu se prea citeste Scriptura si nici oamenii de rand...De atata ura,chiar nu mai vedeti nimic din jurul vostru,nici macar ce spun popii vostri ? Sunteti nemaipomeniti!N-am mai intalnit asa ceva...Vai de voi,ce crestini mai puteti fi !
8.1  RE: Doamne,Doamne,ce limbaj... trimis de
(28 mar 2011, 21:03:55
Din capul locului fac precizarea ca dezavuiez mirlania si injuriile unora dintre cei ce au scris mai sus. Domnule, Karusso, poporul roman traieste de 2000 de ani dupa o anume cutuma, traditie si invatatura crestina transmisa din generatie in generatie. Ea se numeste Sfanta Traditie! Si aceasta traditie merge mana in mana cu Sfanta Scriptura. Ceea ce spune tanarul monah este perfect adevarat, dar in acelasi timp nu trebuie sa uitam ca mantuirea este personala si ceea cea ce este cu neputinta la om este cu putinta la Dumnezeu! Adica, ce vreau eu sa spun. Lasa omul sa se roage si sa posteasca asa cum stie el, indruma-l cu blandete si nu-l sminti! Acu ceva vreme mi-a batut un pastor de peste ocean la usa si eu cu bun simt l-am primit. Mi-a spus el acolo de unele de altele si la un moment dat mi-a spus ceva de genul: "Uita tot ce te-au invatat altii si hai sa o luam de zero! Sa-l gasim imporeuna pe adevaratul Dumnezeu!" Eu nu pot face asta, i-am raspuns. Nu pot dinamita credinta stramosilor mei! Nu postesc, nu citesc, nu ma rog, nu fac binele, imi stiu pacatele in care ma mocirlesc zilnic, dar nu pot renunta la credinta parintilor mei! Eu nu spun ca lumea sa nu citeasca Scriptura, ba din potriva, dar sa nu se lepede de credinta stramoseasca! Am preluat stafeta de la bunici, parinti si trebuie sa o dau mai departe! Asta e drumul crucii inceput de Iisus acum 2000 de ani si noi trebuie sa-l ducem mai departe. E bine, e rau, nu stiu sigur, ....dar parca totusi simt ca asta e drumul cel ingust ce duce Sus! Eu nu dau sfaturi si recomandari nimanui, eu doar va scriu ceea ce gandesc eu!
9.   Iuda,tot iudă trimis de
(28 mar 2011, 22:40:14
Lăsaţi-l în plata Domnului.
10.   Ai dreptate, CHRONOS trimis de
(29 mar 2011, 08:20:42
fiecare sa se roage in legea ...si sa ne lase in pace cu ideile lor ...astia care tot dau sfaturi si mai ales cei de alte culte care incearca PRIN ORICE mijloace sa te atraga de partea lor talmacind biblia dupa cum vor ei...sa se indrepte in alta directie .Dar nu fac caci oi ratacite gasesc pe toate drunmurile. EU CUNOSC UN ASTFEL DE ,,MANAGER,, CARE ..DE LA REVOLUTIE INCOACE A SCHIMBAT VREO 4 CULTE SI DE FIECARE DATA PROPOVADUIA BIBLIA IN ALT FEL .CE MAI ,,SOPPING,, RELIGIOS " - NU ALTA. CEL MAI AMUZANT A FOST FAPTUL CA A PLECAT DE LA ORTODOXI- CRITICAND RELIGIA NOASTRA
11.   CONTINUARE... trimis de
(29 mar 2011, 08:41:09
SI S-A DUS LA UN ALT CULT SA ZICEM NR 2 ...TOATA ZIUA IL VEDEAI CU BIBLIA IN MANA PREASLAVIND CULTUL RESPECTIV...CAND IL VEDEAM, IL OCOLEAM CA IMI ERA LEHAMITE ...DUPA UN TIMP AUD CA SE " TRANSFERASE" LA ALT CULT NR 3 . ZIC SOTULUI: ASTA DACA NE VEDE INTAMPLATOR O SA INCEAPA IAR SA NE ATRAGA SPRE CULTU ASTA NOU...SI ASA A FOST CUM NE-AM INTALNIT ...A SI INCEPUT "LECTIA"SPUNAND CUVINTE URATE DESPRE ORTODOXI DAR SI DESPRE CULT NR 2. TRC UN AN DOI SI SURPRIZA ...GHITA ..E DIN NOU IAR LA CULTUL NR 2- MAREA REINTOARCERE-GURA LUMII SPUNE CA INTERESUL SI AVANTUL REINTOARCERII..A FOST DETERMINAT SI DE NISTE AJUTOARE PRIMITE DE CULTIL RESPECTIV ...AJUTOARE DATE CREDINCIOSILOR SI ANUME ELECTROCASNICE DE TOT FELUL SI PLASME . DAR MINUNE DUPA CATIVA ANI A PARASIT DIN NOU CULTUL 2 SI S-A MUTAT DEJA LA CULTUL NR 4 .NU NE-AM MAI INTALNIT DE VREO 2-3 ANI SI NU POT SA STIU DACA A MAI FACUT SOPPING RELIGIOS SAU NU ...DAR NICI NU MA INTERESEAZA ...FIECARE CU PASARICA LUI " NEURONICA " FACE CE VREA .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei