Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 feb 2011 - Anul XVI, nr. 38 (4636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Împărtăşirea de Dumnezeu prin cuvânt sau predică

 

"Se cuvine ca întâistătătorii Bisericilor să înveţe în fiecare zi, şi cu deosebire în duminici, întregul cler şi popor, cuvintele dreptei credinţe, culegând din Scriptura dumnezeiască înţelesurile şi judecăţile adevărurilor..." (Canonul 19, Sinodul Trulan - 692 d.H.)

 

„Cuvintele vieţii veşnice”

Acest canon dat de către Sfinţii Părinţi participanţi la sinoadele ecumenice subliniază obligativitatea şi responsabilitatea predicării cuvântului dumnezeiesc şi mântuitor; şi pune în relaţie predica cu Sfânta Scriptură, care este cuvântul dumnezeiesc prin excelenţă.

De aici rezultă că Scriptura şi predica sunt într-o legătură strânsă şi se intercondiţionează.

Astfel, predica nu poate fi decât o continuare firească, normală, a Sfintei Scripturi. Liturghia are ca punct central citirea unui text din Sfintele Evanghelii ca actualizare a predicii Mântuitorului Iisus Hristos, căci El are "cuvintele vieţii veşnice".

 

„Predica constituie o nouă etapă de împărtăşire a lui Dumnezeu credincioşilor”

Deci, Evanghelia sau Scriptura nu lipseşte din cadrul spaţiului eclesial; astfel că predica constituie nu o completare, ci o necesitate, prin care se oferă o imagine explicită tuturor celor care participă la împărăţirea prin cuvânt, căci "prin auzire vine credinţa".

Dacă preotul reuşeşte ca prin predică să actualizeze adevărurile dumnezeieşti şi să le transmită (prin cuvânt) în mintea şi inima credinciosului ascultător şi participant la Sfânta Liturghie, desigur că se provoacă cumva şi dorinţa unei împărtăşiri reale a Euharistiei.

Deci, predica constituie o nouă etapă de împărtăşire a lui Dumnezeu credincioşilor, dar ea nu se opreşte la acest nivel, ci duce către Taină, către Taina Cuvântului viu şi lucrător. Predica constituie, astfel, etapa care face legătura între Cuvânt şi Taină, între Liturghia Cuvântului şi Liturghia Euharistică.

 

Tainele se primesc întâi prin cuvânt

Faptul că din cei care participă la Sfânta Liturghie primesc Împărtăşania doar o parte, şansa predicii este, de fapt, şansa împărtăşirii prin cuvânt; iar credinţa trăită în cuvânt îl face pe Hristos prezent şi lucrător.

Tainele se primesc întâi prin cuvânt. Preotul rostind pericopa evanghelică se împărtăşeşte cel dintâi de Cuvântul dumnezeiesc, dar, imediat, el, cel împărtăşit de Cuvânt, împărtăşeşte aceeaşi valoare a Cuvântului credincioşilor. La fel, preotul se împărtăşeşte cel dintâi la Liturghie cu Trupul şi Sângele Domnului şi apoi el cel împărtăşit împărtăşeşte Trupul şi Sângele Domnului credincioşilor ce s-au pregătit de întâlnirea concretă cu Dumnezeu.

Iată, aşadar, folosul real al predicii şi posibilitatea împărtăşirii de Cuvântul Lui Iisus Hristos prin cuvântul predicatorial al preotului.

 

(Pr. Răzvan-George TOPALĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împărtăşirea de Dumnezeu prin cuvânt sau predică.
 Vizualizări articol: 754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Împărtăşirea de Dumnezeu prin cuvânt sau predică5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei