Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 ian 2011 - Anul XVI, nr. 7 (4605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reportaj

Mare sărbătoare la „biserica tinerilor“ din Pojorâta II

Peste 500 de credincioşi au participat ieri-dimineaţă la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în parohia Pojorâta II, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Tradiţia din ultimii ani este ca hramul Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul", construită în ultimii zece ani cu sprijinul credincioşilor din parohie şi al autorităţilor, să fie serbat în prima duminică după cinstirea Înaintemergătorului Domnului, cu participarea IPS Pimen.

 

Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" a parohiei Pojorâta II a îmbrăcat straie de sărbătoare pe 7 ianuarie, când şi-a cinstit ocrotitorul. Cu acest prilej au fost oficiate Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. De câţiva ani, hramul acestui sfânt lăcaş se ţine în Duminica după Botezul Domnului. Enoriaşii se pregătesc pentru acest eveniment şi vin în număr mare la slujbă, mai ales că Sfânta Liturghie este oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen.

Ieri-dimineaţă, în jurul orei 9:00, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost aşteptat la intrarea în parohia Pojorâta II de călăreţi îmbrăcaţi în straie populare. De aici până la biserică, ierarhul a mers cu trăsura cu cai.

În faţa lăcaşului de închinăciune chiriarhul a fost întâmpinat, în glasul buciumelor, de soborul de preoţi şi de copiii îmbrăcaţi în costum naţional. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfinţitul Pimen a citit o rugăciune de dezlegare şi i-a miruit pe toţi credincioşii. Corul de copii al parohiei Pojorâta II a susţinut un concert de colinde.

 

Pocăinţa, stare de bucurie sufletească

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica după Botezul Domnului, făcând referire la pocăinţă. "Dumnezeu a făcut îndemn la pocăinţă şi prin glasul proorocilor, după cum putem citi în Vechiul Testament. Oamenii greşesc, dar trebuie să se pocăiască, să se întoarcă de la calea păcatului la calea virtuţii. Întoarcerea de la păcat la virtute este o lucrare permanentă. Clipă de clipă trebuie să ne aducem aminte de poruncile lui Dumnezeu şi să avem în conştiinţa noastră că El este prezent pretutindeni. Omul face pocăinţă când merge să se spovedească, când se aşază la rugăciune în faţa sfintei icoane, când merge la biserică, când îşi cere iertare faţă de semeni, când dă la o parte lenea, vicleşugul şi minciuna. Lumea în care trăim este tulburată pentru că L-a părăsit pe Dumnezeu şi s-a îndepărtat de poruncile Tatălui Ceresc. Atunci când oamenii sunt tulburaţi şi strâmtoraţi cad în deznădejde, nedându-şi seama că trebuie să se îndrepte către scaunul de spovedanie. Viaţa noastră trăită în adevărul ei este una de pocăinţă, de întoarcere permanentă la poruncile lui Dumnezeu. Pocăinţa este o stare de bucurie sufletească pentru că nu se mai simte osteneala sau lipsurile. Dacă păcatul aduce mâhnire, pocăinţa aduce bucurie. Omul care se căieşte permanent realizează tot ceea ce este frumos şi bine. Cu sufletul îndreptat către pocăinţă frăţiile voastre aţi realizat această frumoasă biserică şi casa socială. Starea de pocăinţă a oamenilor a ajutat ca în Bucovina să se ridice aceste frumuseţi nemuritoare, bisericile din lemn sau din zid. Iată costumele naţionale sunt încă purtate în zilele de sărbătoare", a spus Înalt Preasfinţitul Pimen.

 

"Cu cât ne rugăm mai mult şi mai mulţi, cu atât mila lui Dumnezeu vine asupra noastră"

Părintele paroh Dumitru Beşliu şi-a exprimat bucuria de a-l avea în mijlocul credincioşilor din parohia Pojorâta II pe Înalt Preasfinţitul Pimen. "Ne-am bucurat de binecuvântările Înalt Preasfinţiei Sale. Pentru comunitatea noastră este zi de mare sărbătoare, de comuniune şi de bucurie. În duminica în care sărbătorim ieşirea Mântuitorului Hristos la propovăduire noi îl avem în mijlocul nostru pe IPS Pimen. Ne-am bucurat de încurajările şi binecuvântările Înalt Preasfinţiei Sale în urcarea noastră spre o viaţă spirituală mai bună, mai sfântă, mai înaltă. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca harul Său să fie pururea cu noi pentru a ne mântui sufletele", s-a exprimat pr. paroh Dumitru Beşliu, care a mulţumit pentru prezenţă soborului de preoţi şi credincioşilor.

Enoriaşii care au participat la serbarea hramului Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul", mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume naţionale, au mărturisit că an de an participă cu mare bucurie la Sfânta Liturghie, în duminica când sfântul lăcaş îşi cinsteşte ocrotitorul.

"Vin de fiecare dată la hramul bisericii noastre. Mă rog la Dumnezeu, care mă ajută şi îmi arată tot ce trebuie să fac. A fost o atmosferă deosebită astăzi la Sfânta Liturghie. Ne mândrim cu biserica din parohia noastră pentru că este frumoasă şi deosebită. Biserica plină de credincioşi este cea mai frumoasă. Cu cât ne rugăm mai mult şi mai mulţi, cu atât mila lui Dumnezeu vine asupra noastră", a declarat Viorica Raia.

"Este o tradiţie ca în preajma sărbătorilor de iarnă Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen să vină în parohia noastră, cu atât mai mult cu cât serbăm hramul bisericii. Ne-am străduit mereu să-l primim pe ierarhul nostru aşa cum se cuvine. Ca de fiecare dată slujba Sfintei Liturghii a fost deosebită. Dorim ca Dumnezeu să ne dea sănătate pentru a participa cu toţii şi anul viitor", ne-a spus şi Ioan Raia.

 

"Ştiu necazurile şi bucuriile fiecăruia"

Deşi este nou înfiinţată, parohia are un cor de copii şi tineri. În timpul anului, parohia îi sprijină pe copiii sau bătrânii nevoiaşi, mai ales la marile sărbători. Credincioşii din parohie au ridicat în anul 2008 o casă pentru o familie de sinistraţi din localitatea Şcheia, judeţul Suceava. Oamenii răspund în continuare chemării Bisericii, fiind legaţi de tradiţiile creştineşti pe care le-au moştenit de la înaintaşii lor. Pomenirea la mormintele celor adormiţi se face în fiecare an, pe 8 septembrie. Este o adevărată sărbătoare pentru întreaga comunitate. Vin credincioşi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, pentru că parohia păstrează cu sfinţenie comuniunea dintre cei vii cu cei care au plecat la Domnul. Localnicii din Pojorâta acordă o importanţă deosebită sărbătorilor de iarnă, când participă în număr mare la Sfânta Liturghie şi merg să colinde sau să ure. "Sunt bucuros pentru că oamenii din parohie sunt credincioşi şi au frică de Dumnezeu şi dragoste faţă de sfânta biserică. Au fost mereu alături de mine şi ţin să-mi îndrept gândul de recunoştinţă faţă de ei. Comunic extraordinar cu enoriaşii, fiind nu doar preotul satului, ci şi prietenul lor. Ştiu necazurile şi bucuriile fiecăruia. Consider că într-o parohie preotul trebuie să-L slujească pe Dumnezeu şi pe oameni", a explicat pr. paroh Dumitru Beşliu.

 

Parohia îi cheamă la hram pe fiii plecaţi departe

S-a obişnuit ca hramul parohiei Pojorâta II să fie sărbătorit în prima duminică după sărbătoarea Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. Atunci, enoriaşii de toate vârstele participă într-un număr mult mai mare la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în ultimii patru ani de Înalt Preasfinţitul Pimen. Parohia îşi adună în fiecare an, la hram, şi fiii ei de departe, plecaţi la muncă peste hotare, cu care părintele paroh păstrează o legătură strânsă. "Ţin legătura cu ei prin scrisori, telefoane, şi astfel sunt mereu la curent cu problemele pe care le întâmpină. Deseori le trimit cărţi de rugăciuni, calendare sau reviste editate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor", spune parohul de la Pojorâta II.

 

Centrul social al parohiei

Piatra de temelie a Bisericii "Sfântul Ioan Botezătorul" a fost pusă în 2001, iar în toamna aceluiaşi an a fost finalizat demisolul sfântului lăcaş. Anul următor, construcţia din zidărie, în plan tricong, în stil moldovenesc, a ajuns până la cota de opt metri. Altarul lăcaşului de închinăciune a fost sfinţit de către Înalt Preasfinţitul Pimen la hramul din anul 2007, iar de atunci slujbele se oficiază în biserica mare. În prezent pictorul Valeriu Dolgher, împreună cu echipa sa, lucrează la pictura în tehnica frescă. Icoanele de pe catapeteasmă sunt aurite, fiind lucrate manual. În anul 2004 a fost ridicat un centru social, care urmează să fie dotat cu bibliotecă, calculatoare, sală de mese, cabinet medical, farmacie. Aici se vor derula tabere de vară pentru copiii din parohie sau pentru cei care vor veni în vacanţă din străinătate. Clădirea centrului social cuprinde şi clopotniţa, întreaga arhitectură a ansamblului parohial de la Pojorâta II aparţinând părintelui paroh Dumitru Beşliu. "Lucrările au decurs repede, pentru că am fost sprijiniţi de credincioşii din parohie, de Primăria comunei Pojorâta, de Consiliul local Pojorâta şi de Guvernul României. Anul trecut s-a reuşit amenajarea unei săli de mese în centrul social, unde vor primi două mese pe lună cei nevoiaşi. Bucuria este mare pentru că eu consider această biserică una a tinerilor pentru că ei au fost cei care s-au jertfit mult. La descărcarea cărămizii sau la turnarea betoanelor au venit cu dragoste, cu bucurie, iar acest lucru mi-a dat un şi mai mare elan", ne-a mărturisit pr. Dumitru Beşliu. Parohia are o strânsă colaborare cu Şcoala Generală Pojorâta, aflată lângă biserică, sprijinind mereu iniţiativele extraşcolare iniţiate de profesori.  (Constantin CIOFU, sursa: www.ziarulumina.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mare sărbătoare la „biserica tinerilor“ din Pojorâta II.
 Vizualizări articol: 1459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mare sărbătoare la „biserica tinerilor“ din Pojorâta II5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei