Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 ian 2011 - Anul XVI, nr. 6 (4604)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Despre propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu

 

Una din învăţăturile Sfintei Evanghelii din Duminica de după Bobotează spune: De atunci a început Iisus a propovădui şi a zice: Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor (Matei 4, 17). Acelaşi cuvânt l-a spus şi Sfântul Ioan Botezătorul când a început să propovăduiască în pustiul Iordanului: Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor (Matei 3, 2). Acelaşi cuvânt au primit şi Sfinţii Apostoli, când au fost trimişi să propovăduiască Evanghelia, că le-a zis lor: Şi mergând, propovăduiţi, zicând: S-a apropiat Împărăţia Cerurilor (Matei 10, 7).

Dumnezeiasca Evanghelie de azi zice: De atunci a început Iisus a propovădui... (Matei 4, 17). Dar ce înseamnă "de atunci"? Adică de când a fost prins şi pus la închisoare Sfântul şi marele Prooroc Ioan Botezătorul. Acest adevăr îl arată Sfânta Evanghelie, zicând: Şi Iisus, auzind că Ioan a fost pus în temniţă, a plecat în Galileea (Matei 4, 12).Dar oare Mântuitorul a plecat de frică în Galileea? Nicidecum. Ci s-a dus în Galileea ca să înceapă a propovădui Evanghelia de acolo, după profeţia proorocului Isaia care zice: Pământul lui Zabulon şi pământul lui Neftali, spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor. Poporul ce stătea în întuneric a văzut lumina mare. Şi celor ce şedeau în latura şi în umbra morţii lumină le-a strălucit (Isaia 9, 1; Matei 4, 15-16).

Iată, deci, care a fost pricina venirii Mântuitorului în Galileea: predicarea Evangheliei şi luminarea celor ce zăceau în întuneric. Căci propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu în lume aduce adevărata lumină în inimile oamenilor credincioşi care nu numai că aud cuvântul, ci îl şi împlinesc cu fapta, după cuvântul Mântuitorului, care zice: Fericiţi cei ce aud cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzesc pe dânsul (Luca 11, 28). Cuvântul lui Dumnezeu aduce mare fericire celor ce îl ascultă şi îl pun în practică. Altfel, cuvântul Evangheliei ne aduce osândă în loc de mântuire.

 

Cine are datoria să predice cuvântul lui Dumnezeu?

Dar, fraţii mei creştini, cine sînt datori să predice cuvântul lui Dumnezeu în Biserica ortodoxă? Numai slujitorii Bisericii, adică episcopii, preoţii şi diaconii hirotoniţi canonic au puterea şi dreptul să predice Evanghelia lui Hristos. Mirenii, în cazuri speciale, pot deveni misionari, ca ajutori ai clericilor, numai cu binecuvântarea ierarhilor respectivi. Aşadar, nimeni din clerici şi laici nu pot predica cuvântul lui Dumnezeu dacă nu vor fi trimişi la această misiune cu aprobarea Bisericii. Marele Apostol Pavel adevereşte acest lucru, zicând: Cum vor propovădui de nu vor fi trimişi (Romani 10, 15). Numai sectele rupte de Biserică au căzut cu totul în extrema opusă, dând totală libertate laicilor să predice cuvântul lui Dumnezeu fără a fi trimişi şi să explice Sfânta Scriptură după mintea lor. De aceea, lumea s-a umplut de erezii şi secte căci toate acestea predică cuvântul Sfintei Scripturi, nu după înţelesul cel adevărat explicat de Sfinţii Părinţi, ci după minţile lor rătăcite, stăpânite de mândrie.

 

Un preot bun trebuie să fie şi un predicator bun

În Biserica lui Hristos preoţii propovăduiesc cel mai mult cuvântul lui Dumnezeu pentru că sînt toată viaţa în mijlocul credincioşilor. Ei sînt martorii vieţii noastre de la naştere şi până la moarte. Ei sînt părinţii duhovniceşti ai satelor şi parohiilor noastre. De felul cum preoţii de parohie îşi îndeplinesc misiunea lor apostolică, de felul cum stăpânesc sfintele slujbe, în frunte cu Sfânta Liturghie, şi de felul cum propovăduiesc cuvântul Sfintei Evanghelii şi, mai ales, cum îşi duc viaţa în marea familie a credincioşilor noştri ortodocşi, depinde mântuirea lor şi a păstoriţilor lor.

În marea lor misiune evanghelică, propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu are un rol foarte mare. Un preot bun trebuie să fie şi un predicator bun, ştiind că prin predică vie, caldă, plină de har şi lumină preotul poate transforma total parohia şi masa enoriaşilor săi. Dar pentru ca predica sa să poată ajunge la inima credincioşilor şi să aibă puterea Duhului Sfânt de a transforma sufletul şi a-l întoarce la pocăinţă, preotul trebuie să îndeplinească câteva condiţii duhovniceşti absolut obligatorii.

 

(Părintele Cleopa)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu.
 Vizualizări articol: 2738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Despre propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ba s-avem pardon ! trimis de
(10 ian 2011, 12:07:07
Oricare om ARE DATORIA SA CITEASCA BIBLIA SI SA PROPAVADUIASCA ACESST MINUNAT CUVANT ! Nicaieri nu scrie ca NUMAI "PREOTII"au voie sa faca acest lucru!Din aceasta cauza,crestinii sunt FOARTE GRESIT SFATUITI sa nu care cumva sa citeasca Biblia,iar cei care o fac sunt,din pacate chiar preotii ! Dar sa-L lasam pe Dumnezeu sa ne spuna cum e:..."CERCETATI SCRIPTURILE CA IN ELE GANDITI CA AVETI VIATA VESNICA SI CHIAR ELE VORBESC DESPRE MINE" !S-atunci,CINE ARE DREPTATE,PREOTII SAU DUMNEZEU ?! De asta se intampla atatea ticalosii fiindca oamenilor li se interzice aproape sa citeasca si sa propavaduiasca Sfanta Scriptuira,fapt ce INTRA IN MOD FLAGRANT CU CEEA CE PORUNCESTE DE FAPT DUMNEZEU ! DAR CINE MAI CREDE ACUM IN CEEA CE NE SPUNE DUMNEZEU ?!
1.1  RE: Ba s-avem pardon ! trimis de
(10 ian 2011, 12:39:38
Hai sa nu ne mai ascudem pe dupa visin si spune-mi, te rog, din ce secta esti? Uite, eu sunt crestin-ortodox!
1.2  RE: Ba s-avem pardon ! trimis de
(10 ian 2011, 16:39:15
Draga Chronos,iti raspund: fac parte din secta lui IISUS HRISTOS,COPIL AL LUI DUMNEZEU,asa dupa cum ii numeste EL pe cei care-l au ca Mantuitor personal,care crede NUMAI IN CUVANTUL SAU,ASA DUPA CUM O CERE BIBLIA SI NU OAMENII,ASA CUM FOARTE GRESIT CREZI TU ! ORTODOX ESTE DOAR ACEL CARE CITESTE SI STUDIAZA BIBLIA,DAR MAI ALES,TRAIESTE DUPA CUVANTUL EI !Daca tu nici n-ai citit-o vreodata,CE ORTODOX poti sa fii,SI CE POTI SA-MI PROPAVADUIESTI TU DACA NICI TU NU CUNOSTI APROAPE NIMIC !?Ca te-ai nascut "ORTODOX" ca si mine NU INSEAMNA NIMIC DACA NU CUNOSTI SI NU FACI VOIA LUI DUMNEZEU ! Fa lucrul acesta si dupa aia vorbim TOT ce doresti
1.3  RE: Ba s-avem pardon ! trimis de
(10 ian 2011, 17:51:54
"Ei zic, că sunt fraţi cu noi. Eu nu sunt frate nici cu lupul, nici cu câinele, nici cu porcii, nici cu lupii îmbrăcaţi în piei de oaie, nici cu leii, nici cu vulpile, eu sunt prieten numai cu oamenii, voi sectarii nu sunteţi oameni. Voi sunteţi draci fără de coarne, că voi căutaţi să distrugeţi Biserica şi să-i rupeţi pe oameni de la ea, ca să-I duceţi în iad. Măcar dracii au coarne, iar voi nu aveţi deşi faceţi ca ei."
Parintele Cleopa
1.4  RE: Ba s-avem pardon ! trimis de
(10 ian 2011, 19:00:02
Cuvinte pline de dragoste dumnezeiasca. Daca as fi fara frica de Dumnezeu, mi-as permite sa fac o gluma sarcastica si sa zic "Cuvintele astea parca le-a rostit Dumnezeu, nu [parintele] Cleopa, atat de pline de dragoste sunt". Dar ma tem de Dumnezeu si va zic asa: oare cine cauta sa dezbine Biserica? "Pocaitii" cum ii numiti voi, sau "POPII" care ne pun sa avem cea mai mare ura posibila pe cei care studiaza Sfintele Scripturi cat pot ei de des? Sa imi aratati si mie in Sfanta Evanghelie unde se vorbeste MACAR INTR-UN SINGUR LOC ca vreunul din apostoli sau din urmasii lui au numit vreun preot IN SENSUL IN CARE IL TINETI VOI?
1.5  RE: Ba s-avem pardon ! trimis de
(10 ian 2011, 20:00:59
Chronos,dragul meu,cum de tot citezi tu din "cleopa"de parca ar fi insusi Dumnezeu,desi,cu o asemenea "iubire crestinesca"e cu siguranta un inger al celuilalt,despre care Biblia spune ca e" TATAL MINCIUNII" (S-AL URII INTRE OAMENI !)si nu-l citezi pe MANTUITORUL IISUS HRISTOS care ne spune ca:..."VOI SUNTETI PRIETENII MEI DACA FACETI CE VA PORUNCESC EU"...(Ioan,15 cu 14). Si ia s-a vedem ce NE PORUNCESTE EL, nu un om de rand:..." ACEASTA ESTE PORUNCA MEA (A LUI IISUS HRISTOS, nu a unui cleopa care n-a prea citit despre IUBIREA LUI DUMNEZEU!) SA VA IUBITI UNII PE ALTII CUM V-AM IUBIT EU"(Ioan,15,12) Oare care-i mincinosul Dumnezeu sau cleopa ? Ti-am mai spus,lasa povestile si zicerile popesti si lasa-te coplesit de Cuvantul si dragostea lui Dumnezeu! CINE INDEAMNA PE OAMENI LA URA ESTE UN FIU AL DRACULUI,CA SA STII SI TU ! Biblia ne spune ca : "DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE", E CLAR ,NU ?!
1.6  RE: Ba s-avem pardon ! trimis de
(10 ian 2011, 20:26:12
Deschide bine ochii si priveste la Cuvitele Domnului care TE FACE SI PE TINE(SI PE MOS CLEOPA,si pe altii ca voi!)) VRAJMASI AI LUI,fiindca,pur si simplu,AMANDOI CALCATI PORUNCA LUI, SI NU-I IUBITI PE OAMENI ( fie ei,ticalosi,hoti,criminali,homosexuali etc...,ori..."sectanti",asa cum le spuneti voi celor care CRED NUMAI IN DUMNEZEU,nu si in BALIVERNELE OAMENILOR,CARE,DUPA CUVANTUL DOMNULUI,NU SUNT DECAT ..."TARANA" ! Auzi,ca mai sunteti si mincinosi..."Daca zice cineva: " EU IL IUBESC PE DUMNEZEU,SI URASTE PE FRATELE SAU ESTE UN MINCINOS,CACI CINE NU IUBESTE PE FRATELE SAU PE CARE-L VEDE,CUM POATE SA IUBEASCA PE DUMNEZEU,PE CARE NU-L VEDE"...(1Ioan,4cu20) In concluzie,NUMAI pentru "calitati" crestinesti ale voastre...SUNTETI CA SI IN IAD !!! Tu mai ai sansa DE A TE POCAI,dar mosu',din pacate,nu prea...chiar daca-i dai de...pomana INTREG UNIVERSUL !C-ASA ZICE DUMNEZE,NU UN NEVREDNIC PRECUM SUBSEMNATUL!
2.   Oare asa sa fie ? trimis de
(10 ian 2011, 14:28:03
Stimate Cleopa (cu toata stima, insa nu va numesc Parinte pentru ca Unul singul ne este Parinte, adica Tata) o scurta intrebare: cand exista sansa sa se greseasca (in orice lucru, nu numai in intelegerea Sfintelor Scripturi)? Cand 5 oameni incearca sa inteleaga un lucru? Sau atunci cand 500 de oameni incearca sa o faca? In Sfintele Scripturi am citit ca TOTI crestinii din vechime (Noul Testament), dupa ce li se predica Cuvantul lui Dumnezeu, mergeau acasa si cautau sa vada daca ce s-a predicat este in concordanta cu Sfintele Scripturi. Ce inseamna asta? Inseamna ca toti erau CAPABILI sa INTELEAGA Sfintele Scripturi si mai mult, sa DISCEARNA daca ceea ce s-a vorbit este corect sau nu. ASTA ESTE INVATATURA NOULUI TESTAMENT! Voi, cei carora va place sa vi se faca plecaciuni prin piete si sa vi se sarute mainile ati schimbat-o. De ce? Normal ca e convenabil pentru voi sa propovaduiti ca nu oricine are voie sa citeasca Biblia ca sa ii puteti voi mani ☭ cum vreti.
3.   Oare asa sa fie ? - PARTEA_2 - trimis de
(10 ian 2011, 14:29:19
Eu apartin de o religie pe care voi o numiti secta, iar statul o numeste CULT, la fel ca si ortodoxismul. Motivul pentru care apartin de acest cult, este pentru ca am citit Sfintele Scripturi si dupa ce am inteles ce scrie acolo, am cautat oameni care respecta ce scrie acolo. Cand mi se predica ceva, caut in Biblie sa vad daca e asa. Daca vreodata cineva ar incerca sa ma manipuleze, as observa imediat si stiu ce masuri sa iau. De ce? Pentru ca citesc Biblia. De cealalata parte, in Biserica Ortodoxa, doar preotul are voie sa se atinga de Biblie si toti sa faca cum ZICE el (apropo.. nu cum face). Mai incorect mi se pare asta. Dumnezeul nostru nu e o statuie sau o icoana, ci un Dumnezeu care e aproape de om si prin ruperea perdelii din interiorul Templului, avem intrare directa la Tatal, asa cum scrie in Sfanta Envanghelie! Nu mai induceti oamenii in eroare, din moment ce voi stiti adevarul!!!
4.   Pt. CHRONOS trimis de
(10 ian 2011, 21:06:27
iti amintesti oare de Ilie cum a taiat cu sabia pe preotii lui Baal?sau de sf Nicolae cum i a dat o palma lui Arie pt nerusinarea cu care il dezbraca pe Hristos de Dumnezeirea lui?ravna lor a placut lui Dumnezeu...dar asta e un lucru pe care il intelege cineva care are radacini crestine,nu niste indivizi care au o credinta de un veac sau doua.obraznicia si nesimtirea sunt...:)))...tipice pt o grupare formata din manipulatori si ignoranti(despre pr cleopa stie o tara intreaga cine este,Dumnezeu sa l odihneasca!)
p.s.eu nu mai intervin cu comentarii,desi ma scarbeste insistenta lor calomniatoare,pt ca pur si simplu sectarii nu cunosc ce i aia dialog.DOAR EI AU DREPTATE,DOAR EI TREBUIE SA AIBA ULTIMUL CUVANT.asa ca hai sa nu le mai dam satisfactia bagarii in seama,sa i ignoram!nu merita atentia unui ortodox atata timp cat jignesc voluntar credinta acestuia
5.   Preoti trimis de
(10 ian 2011, 21:21:54
ba popa, Cleopa sau cum te numesti, cronos, tu habar n-ai ce o biblie este. Ai citit-o vreo data? De asta romania este in urma cu 500 ani fata de alte tari din cauza ca tara este condusa de popi ortodocsi tolomaci. Religia Ortodocsa este responsabile pentru situatia precara a tarii. Si ca sa clarific cine are voie sa propovaduiasca cuvantul lui dumnezeu, numai cei calificati de spiritul sfant. In nicu un caz preotii, lupi imbracati in piei de oi, pui de vipere, hipocriti, iliterati, fii ai diavolului.
6.   Comentariu trimis de
(10 ian 2011, 23:37:29
E de-a dreptul comica argumentatia biblica folosita pentru a dovedi ca numai clasa clericala trebuie sa predice.''Si cum vor propovădui de nu vor fi trimişi''. ????
Se foloseste numai o fraza dintr-un verset, se citeaza pe fuga o expresie care in realitate demonstreaza opusul si uite gata argumentatia pentru a sustine o traditie.
In schimb iata doar CATEVA dintre versetele care vorbesc despre obligativitatea tuturor crestinilor de a predica Cuvantul lui Dumnezeu:
1 Corinteni 9:16
Evrei 13:15
Matei 24:14
Luca 8:1
Dar cand a fost revarsat duhul sfant peste crestini in anul 33 en ce-au facut toti prezentii? Toti, barbati si femei deopotriva? A se citi toata cartea Faptele Apostolilor.
7.   Comentariu trimis de
(10 ian 2011, 23:38:24
Nemai tinand cont de toate sursele laice si istorice care vorbesc despre viata cotidiana a crestinilor din vechime.

History of the Christian Church, The Glorious Ministry of the Laity sunt doar unele dintre cele cateva sute de carti care descriu dpdv istoric intr-un mod obiectiv si dezinteresat cum stateau intr-adevar lucrurile.
8.   ....... trimis de
(11 ian 2011, 00:11:36
MOARTE CAT MAI CURAND RELIGIEI VA DORESC ^_^

SCIENCE FTW!
8.1  RE: ....... trimis de
(12 ian 2011, 23:53:56
Interesant, desi nu e o carte de stiinta, ori de cate ori abordeaza un subiect de natura stiintifica, Biblia se demonstreaza exacta.
9.   Asta-i adevarul! trimis de
(11 ian 2011, 09:06:26
Eu stiu una si buna! Sfintii bisericii noastre au facut si fac minuni! Lumina Sfanta a Invierii se pogoara doar la Pastele nostru si doar in biserica noastra din Ierualim. Apa Iordanului curge inapoi doar la Boboteaza noastra. Pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului in fiecare an se intampla minuni pe insula Kefalonia din Grecia. Demonizatii vostri vin in Biserica Ortodoxa sau Catolica pt slujbe de exorcizare. De ce nu-i vindecati voi daca aveti atata putere si dragoste? Astea sunt lucruri adevarate, povestite, vazute si filmate! Nu sunt haine purtate si acadele ce le dati voi pe la saraci in scop propagandistic.
9.1  RE: Asta-i adevarul! trimis de
(11 ian 2011, 09:27:14
Stii una si proasta rau...Mai cerceteaza si lasa povestile de adormit babele...Numai pe IISUS nu-l reprezinti tu,dupa cum reiese din comentariile tale..Du-te cu sfintii tai ca in Biblie nu scrie nicaieri sa ma rog la ei sau la maica Domnului sau cui mai crezi tu sau ai auzit pe nu stiu unde...
9.2  RE: Asta-i adevarul! trimis de
(11 ian 2011, 09:28:57
Da,mai,tu stii una si buna, ca traditia este inaintea Bibliei,exact cum ai pune caruta inaintea cailor,si ca,de fapt Sfanta Scriptura a fost facuta,asa,ca nu avea Dumnezeu ce sa faca si DOAR numai pentru "mintea luminata"a popimii care a inecat in minciuna veacuri la rand multimile nestiutoare!Intradevar,NUMAI la ortodocsi si catolici am auzit ca se scot draci din oameni,dar auzi ce zice Domnul IIsus despre "marii duhovnici'..."facatori de minuni"..."DOAMNE,DOAMNE,OARE NU NOI AM SCOS DRACI DIN OAMENI,NU NOI AM FACUT MARI MINUNI IN NUMELE TAU...ATUNCI,LE VOI SPUNE CURAT,NU V-AM CUNOSCUT NICIODATA PE VOI. PLECATI DE LA MINE TOTI CARE FACETI FARADELEGE" (Matei) In aceasta categorie intra TOTI ,MARII FACATORI DE MINUNI,CATOLICI SI ORTODICSI !Te-ai intrebat si de ce ? ...Si mai lasa Iordanul sa curga normal(ca asta-i prea gogonata!)si nu mai umblati cu "iordane" de astea care mai merg numai la gradinita,si nici acola...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei