Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 dec 2010 - Anul XV, nr. 284 (4575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rolul postului pentru credincioşi

În această perioadă, credincioşii îşi pregătesc sufletul şi trupul pentru a întâmpina marea sărbătoare a creştinătăţii ce încheie şi anul calendaristic. Sâmbăta, duminica şi în zilele de pomenire a anumitor sfinţi mai importanţi, notate cu cruce în calendar, dacă nu se întâmplă a fi miercurea sau vinerea, este dezlegare la peşte. Acesta este un aliment simbol ce marchează sărbătorile din perioada posturilor, amintind despre faptele Mântuitorului, între care înmulţirea peştilor, ori pescuirea minunată, acesta fiind şi alimentul pe care l-a cerut Iisus Hristos ucenicilor, după Învierea Sa.

În zilele obişnuite ale postului, se recomandă abţinerea de la mâncare de frupt (sau de dulce) şi anume carne, ouă şi produse lactate, precum şi de la ulei vegetal şi vin, în afară de zilele de dezlegare la peşte.
Dar primul lucru pe care trebuie să-l ştie un bun creştin, după cum mărturisesc preoţii, este ca postul să fie abţinerea nu numai de la mâncare, ci şi de la celelalte desfătări trupeşti, astfel postul fizic să fie însoţit de postul spiritual. Faptele bune, milostenia şi rugăciunile din timpul celor şase săptămâni ce preced Sărbătoarea Crăciunului sunt făcute după modelul dat de Mântuitor care s-a rugat timp de 40 de zile în pustie pentru neamul omenesc.

Rugăciunile ce se citesc în postul Crăciunului, atât pentru sufletul celor vii cât şi pentru cei răposaţi, în mănăstiri, schituri, ori biserici se numesc sărindare, iar pomana care se dă săracilor trebuie să fie de post, ori de peste în zilele de dezlegare.
Cea mai frumoasă răsplată pentru credincioşii care respectă postul este împărtăşania, primită ca o încununare a strădaniei creştineşti. Preoţii hotărăsc, la spovedanie, dacă pot sau nu să se împărtăşească cei care vin la ei ca să-si mărturisească faptele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rolul postului pentru credincioşi.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Rolul postului pentru credincioşi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei