Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 nov 2010 - Anul XV, nr. 280 (4571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Convorbiri duhovniceşti cu părintele profesor Constantin Necula

Părintele Constantin Necula, conferenţiar universitar doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”-Sibiu, autor a numeroase studii şi cărţi de exegeză (interpretare-înţelegere), apologetică(apărare) şi catehetică (învăţătură) creştin-ortodoxă, s-a aflat din nou, în mijlocul sucevenilor, la seara duhovnicească cu tema: „Postul Crăciunului, Postul Bucuriei”, susţinută de sfinţia sa, sub egida A.S.C.O.R. filiala Suceava, în sala de conferinţe (aula) Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Ce este de fapt Postul Crăciunului şi cum îl trăim fiecare dintre noi?

„Pentru foarte mulţi dintre noi este un Crăciun al porcului prăjit, întrebându-ne ce punem pe masă, nu în suflet. Vedeţi, am devenit un fel de cercetători în soia...iar Crăciunul este o „faianţă” a societăţii comerciale. Lumea comercială nu mai este una creştină.

Dar, de ce ne-am bucura postind? Ortodoxia şi Postul,  reprezintă un fel de desăvârşire de sine. Bucuraţi-vă, spune Hristos refăcând drumul Magilor dinspre Persia spre Bethleem. „Steaua Polară” este Hristos.

Să ne punem şi noi pe lista pruncilor din Bethleem. Hristos  se aşează în omenire ca un punct real pe harta lumii. Simplitatea Întrupării, nu că ca vine pe o navă extraterestră din Cosmos. Hristos are o trăsătură adâncă de smerenie. Vedem atâta nesimţire în lume: Sibiul e capitala bunelor maniere, dar, asta nu înseamnă că, pe stradă, nu te înjură nimeni. Ar trebui să avem un Creştinism natural, fără aditivi sau conservanţi, deoarece, Hristos coboară El la tine. Dincolo de sarmale şi cârnaţi, Întruparea lui Hristos înseamnă reconstruirea familiei. România a crescut foarte mult la capitolul spectacular: ne gândim mereu la ce bem, la ce mâncăm. Biserica există, pentru că ea este în toţi. Biserica este Trupul cel tainic al lui Hristos în mădulare. Dormim mult duminica, vedem la televizor chipuri de patriarhi, episcopi. Şi, atunci, de ce ar trebui să ne bucurăm de Crăciun? Nu colindăm de dragul colindului, ci de dragul lui Hristos care se revelează prin colind. Există frumoasele colinde:”... sculaţi boieri, nu dormiţi, vremea e să vă treziţi...”. Ce este boierul? Cel care stă la masă, iar în capul mesei este Hristos. Intimitatea lui Hristos, Cel care le cerceta casele şi le aducea bucurie. De ce bucuria Crăciunului? Noi suntem dincolo de sfârşitul lumii, care, nu înseamnă distrugere, ci Eshaton sau deschiderea unei noi veşnicii în Hristos. Avem ascunderea Învierii în Taina Naşterii Mântuitorului”, a spus celor prezenţi, părintele Necula.

(Adrian POPOVICI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Convorbiri duhovniceşti cu părintele profesor Constantin Necula.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Convorbiri duhovniceşti cu părintele profesor Constantin Necula5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei