Dovlecei cu orez
Câţiva dovlecei potriviţi, o ceaşcă orez, 1 morcov, 1 ceapă, 3 linguri suc de roşii, 2 linguri untdelemn, 1 legătură mărar, 1 linguriţă griş sau pesmet, sare, piper.
Spălăm şi curăţăm dovleceii. Îi tăiem în jumătăţi, apoi îi scobim cu atenţie ca să nu se strice pereţii. Ceapa şi morcovul tocate mărunt le călim, adăugăm orezul spălat şi bine scurs, miezul de la dovlecei şi stingem cu 3 ceşti cu apă.
Adăugăm o linguriţă cu griş sau pesmet, mărarul tocat mărunt şi potrivim de sare şi piper. Această umplutură o ţinem în cuptor la un foc potrivit, aproximativ 25 min., până se umflă bine orezul. După ce s-a răcit, umplem dovleceii, pe care îi aşezăm într-o tavă unsă. Băgăm tava în cuptor la un foc potrivit, până se rumenesc puţin.
După ce s-au rumenit, turnăm sosul de roşii şi mai lăsăm încă 10 min. în cuptor. În umplutură putem adăuga şi 200 g. ciuperci tăiate mărunt. Îi servim calzi.
Supă de roşii
12 Roşii, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri chili, sare, piper, 1 l apă minerală, 2 linguri suc de limette, 1/2 ardei gras galben, 1/2 ardei gras verde, 1 castravete.
Se pun 2 roşii deoparte, restul se crestează, se opăresc şi se trec prin jet de apă rece. Se decojesc. Se toacă ceapa şi usturoiul. Se pasează roşiile decojite cu ceapa, usturoiul şi uleiul de măsline; se adaugă chili, sare, piper şi suc de limette; se completează cu apă minerală şi se dă supa la frigider. Cele 2 roşii rămase se taie felii. Se curăţă de cotoare şi seminţe, ardeii graşi şi castravetele; se taie cuburi. Supa rece de roşii se repartizează în 4 farfurii adânci şi se aşează deasupra legume proaspete.
(sursa: http://gospodinacasei.wordpress.com/2009/08/09/dovlecei-cu-orez/)