Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 nov 2010 - Anul XV, nr. 268 (4559)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pregătire spirituală

Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului

Duminică, pe 14 noiembrie, este ultima zi în care se mănâncă "de dulce" - lactate, ouă, carne, adică "lăsatul secului". Timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie, creştinii ortodocşi vor consuma numai produse de origine vegetală.
Practicat de mii de ani, transmis din generaţie în generaţie, postul a devenit parte integrantă a vieţii creştinului practicant.
Motivat sentimental şi religios de exemplul lui Iisus Hristos, precum şi de evenimentele legendare din viaţa Bisericii Creştine, postul se ţine în diferite perioade ale anului, având durate şi grade de severitate diferite. Postul Crăciunului începe de fiecare dată pe 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
 

 

Multe dezlegări la peşte

Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este mai uşor decât cel al Paştelui, având mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se pot mânca preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, inclusiv pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării in biserica a Maicii Domnului, şi în zilele de prăznuire a unor sfinţi cinstiţi în toată lumea ortodoxă.
Aşadar, este dezlegare la peşte şi pe 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zamislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul).
În afară de peşte şi produse din peşte, în zilele cu dezlegare se poate consuma şi ulei şi vin. Postul Crăciunului este mai uşor şi pentru că în această perioadă sunt accesibile mai multe alimente, având în vedere că gospodinele au umplut cămările cu zacuscă şi dulceţuri de tot felul. În plus, în comerţ se găsesc foarte multe produse vegetale.

 

Sărbătoarea bucuriei

Abia după aceste 40 de zile de post - care trebuie completate cu rugăciuni curate şi fapte bune - creştinii ortodocşi se pot bucura pe deplin de Sărbătoarea Naşterii Domnului, pe 25 decembrie.
Alături de Sfintele Paşte, Crăciunul este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. După cum fusese binevestită de Dumnezeu prin Sfântul Arhanghel Gavriil, Sfânta Fecioară Maria îl naşte în ieslea din Bethleem pe pruncul Iisus, Mântuitorul lumii.
Steaua vesteşte din ceruri naşterea sa în ieslea încălzită de animale, îngerii şi păstorii se bucură laolaltă, iar cei trei magi de la Răsărit vin să-i mărturisească, să i se închine şi să-i aducă daruri - aur, smirnă şi tămâie.
Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea bucuriei, când se cântă colinde cu "Leru-i ler" şi fiecare dintre noi este mai bun, mai blând, mai înţelegător.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului.
 Vizualizări articol: 1367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei