Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 sep 2010 - Anul XV, nr. 219 (4510)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Toamna se numără bobocii, în „Inmemoriam”

O străveche vorbă din bătrâni adunată spune că „toamna se numără bobocii”, adică roadele strădaniilor omeneşti cumulate în vară. Roadele duhovniceşti, culese în toamnă, s-au concretizat şi de această dată în apariţia, recentă, a unui nou număr al publicaţiei parohiale „Inmemoriam”, revista ortodoxă de opinie şi renaştere moral spirituală, care, ca de fiecare dată, oferă cititorilor săi noi titluri provocatoare şi de actualitate, într-o lume, din păcate, tot mai secularizată: 15 august a.c., devine o dată memorabilă, când, cu prilejul sfinţirii picturii Mănăstirii Putna, Prea Fericirea Sa Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a propus că „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare este cel de-al doilea ocrotitor al Mănăstirii Putna”, 2 iulie, devenind, astfel, cel de-al doilea hram al ctitoriei ştefaniene de sub munte.

Mereu actuală, problema „Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina între retrocedare şi tergiversare”, îşi găseşte motivaţia într-un grupaj de articole episodice ce poartă semnătura Înalt Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, iar, când „Poporul e sărac, este şi Biserica săracă”, într-un drept justificat la replică al Patriarhiei Române, vis-a-vis de afirmaţiile tendenţioase ale reprezentanţilor Asociaţiei Secular-Umaniste din România, care văd în BOR un adevărat „paradis fiscal”. Amintirile din temniţa comunistă, ies la iveală şi în acest număr, împărtăşite chiar de un părinte trăitor al lagărelor roşii, Arsenie Papacioc, iar, în „Despre lume, cu simplitate: Exhumarea Epocii de Aur”, aflăm că: ...sezonul nostalgiilor comuniste bântuie, încă, prin ţară...după cum plastic ne formulează opinia sa, Gabriel Andronache, în al său articol.  După ani buni de cenzură, arhivele Vaticanului, văd, în sfârşit lumina tiparului, chiar în publicaţia „Inmemoriam”, într-o ediţie critică şi episodică, semnată de pr. Viorel-Ioan Vârlan.

Dacă v-aţi închipuit o clipă că războiul din fosta Iugoslavie, din anii 90 ai secolului trecut, nu a lăsat urme, aflaţi că vă înşelaţi, tensiunile inter-religioase, ieşind la iveală recent, între musulmanii bosniaci şi un grup de catolici care doreau să ridice o statuie fostului Papă Ioan Paul al II-lea, la Sarajevo, în Bosnia-Herzegovina, din fericire, conflictul purtându-se la „primărie” şi nu pe câmpul de luptă. Ne îndoim sau nu, cert este că „Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au fost aduse într-o biserică din oraşul bulgar Sozopol” sau ce altă descoperire poate fi mai importantă decât să aflăm că, în Etiopia, s-a găsit cea mai veche Biblie ilustrată din lume, după cum ne asigură editorii revistei şi, ca să nu uităm vreodată de  farmecul poemului religios, poetul Marcel Miron ni-l redă în pastelul „Chipul lui Iisus în goblen”. Toate aceste titluri, ca şi altele, le puteţi parcurge, răsfoind, în culorile vii ale toamnei, paginile revistei „Inmemoriam”.

(Adrian POPOVICI)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toamna se numără bobocii, în „Inmemoriam”.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toamna se numără bobocii, în „Inmemoriam”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei