Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 sep 2010 - Anul XV, nr. 208 (4499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eveniment

PF Daniel sfinţeşte duminică noua catedrală ortodoxă din Blaj

Patriarhul Daniel va sfinţi, duminică, noua catedrală ortodoxă din Blaj, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, unde va oficia şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, vechiul lăcaş fiind cedat greco-catolicilor în 1991.

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va face, în perioada 4-5 septembrie, o vizită canonică în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Andrei, se arată într-un comunicat de vineri al Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, momentul central al vizitei va avea loc duminică, când Patriarhul Daniel va sfinţi noua catedrală ortodoxă din Blaj, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, şi va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

La începutul anului 1991, catedrala ortodoxă din Blaj a fost cedată greco-catolicilor, iar un an mai târziu au fost puse bazele unui nou lăcaş de cult ortodox. Noua catedrală ortodoxă a fost terminată în acest an.

Într-un interviu acordat de IPS Andrei al Alba-Iuliei despre acest eveniment, care a fost postat pe site-ul instituţiei, ierarhul spune că "orice sfinţire de biserică e importantă, însă sfinţirea bisericii din Blaj are o importanţă aparte, pentru că în istoria culturii româneşti numele Blajului are rezonanţă, cu toate că până la 1926 era o localitate mică, doar de atunci fiind declarat oraş".

"Totuşi, a fost o localitate de cărturari, iar în perioada interbelică, când s-a edificat minunata biserică bizantină din centru, creştinii ortodocşi din Blaj erau mai puţini, însă, cu ajutorul lui Dumnezeu, acum sunt mulţi. Şi cele patru bisericii, unde se slujeşte actualmente în Blaj, erau prea puţine pentru credincioşii ortodocşi din Blaj", a spus IPS Andrei.

Potrivit ierarhului, la recensământul din 2002, din populaţia Blajului de aproximativ 13.000 de locuitori, mai mult de 9.000 sunt ortodocşi, respectiv 75 la sută.

"Ei, nouă mii şi ceva de credincioşi, nu încap în patru bisericuţe mici, de aceea era nevoie de o biserică mare, de o catedrală pentru nevoile spirituale ale credincioşilor din Blaj. Atunci, în perioada interbelică, când s-a sfinţit biserica bizantină din centru, cel ce stătea în fruntea soborului era vestitul Mitropolit Nicolae Bălan, care a şi ţinut o cuvântare frumoasă atunci. A fost ales ca an de sfinţire 1936, când se împlineau 75 de ani de la întemeierea ASTR-ei, după sfinţirea Bisericii, atunci s-au desfăşurat alte activităţi culturale legate de Astra. Iată că de data aceasta biserica monumentală ridicată în cartierul dinspre gară, pe artera principală, catedrala Blajului, va fi sfinţită de Întâistătătorul Bisericii noastre. Şi acest lucru ne bucură şi ne onorează, de aceea am dori ca, la sfinţire să participe cât mai mulţi credincioşi şi preoţi din eparhia noastră", a mai spus IPS Andrei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PF Daniel sfinţeşte duminică noua catedrală ortodoxă din Blaj.
 Vizualizări articol: 503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PF Daniel sfinţeşte duminică noua catedrală ortodoxă din Blaj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei