Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 aug 2010 - Anul XV, nr. 183 (4474)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Astăzi este sărbătoarea „Schimbarea la Faţă”

Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare are un brâu, cu care este încinsă de-a lungul anului. Pe acest brâu se găsesc douăsprezece mărgăritare preascumpe şi preasfinte, adică cele douăsprezece praznice împărăteşti.

De aceea, la aceste dumnezeieşti praznice, predicile sunt mai grele şi mai dogmatice, pentru că în aceste praznice este arătată toată taina iconomiei în trup a lui Iisus Hristos şi toată mântuirea neamului omenesc.

 

Astăzi, 6 august, creştinii ortodocşi serbează „Schimbarea la Faţă” a Domnului, Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Acest mare eveniment din viaţa Mântuitorului nostru, această mare sărbătoare şi prealuminat praznic s-a petrecut în anul treizeci şi trei al vieţii Domnului nostru Iisus Hristos şi în ultimul an al propovăduirii Sale.

Mântuitorul era pe atunci în partea Cezareei lui Filip, unde marele Apostol Petru L-a mărturisit ca fiind Fiul lui Dumnezeu cel adevărat. El i-a întrebat pe apostoli: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Iar apostolii ziceau: Doamne, unii zic că Tu eşti Ilie, alţii zic că eşti Ieremia sau alţii, că Tu eşti unul din prooroci (Matei 16, 13-14).

Iar Mântuitorul, vrând să scoată din mintea lor această mare greşeală, că El ar fi unul din prooroci, care s-ar fi reîntrupat, (ca să scoată din mintea lor şi a tuturor popoarelor creştine de mai târziu), a binevoit să-i ia pe cei trei apostoli, pe Petru, pe Ioan şi pe Iacov, fratele său, şi să-i suie pe vârful Muntelui Tabor.

Acolo, cei trei apostoli, fiind obosiţi de călătoria muntelui - că muntele este mare, lung şi înalt -, când au ajuns cu Mântuitorul sus, de mare oboseală, au stat jos şi s-au odihnit până au adormit. Apoi, trezindu-se ei, prin iconomia lui Dumnezeu, Mântuitorul S-a schimbat la faţă înaintea lor. Hainele Lui s-au făcut ca lumina, faţa Lui strălucea mai mult decât soarele, iar ei, văzând aceasta, s-au spăimântat foarte şi au văzut că stătea în văzduh şi vorbea cu doi mari prooroci, cu Moise şi cu Ilie.

 

„Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care bine am voit. Pe Acesta să-L ascultaţi”

Moise era icoana şi închipuirea Mântuitorului, care a condus poporul lui Israel prin pustie până la primirea legii, mai înainte de venirea lui Hristos; şi Ilie, cel mai slăvit dintre prooroci, care va veni şi la a doua venire să predice Evanghelia trei ani şi jumătate pe pământ, împreună cu Enoh şi Ioan, pe vremea lui Antihrist, ca să întoarcă poporul evreiesc la dreapta credinţă.

Stând ei aşa şi privind la Mântuitorul, auzeau cum vorbea Mântuitorul cu Ilie şi cu Moise în limba aramaică, limba lui Adam, pentru intrarea care avea s-o facă El în Ierusalim şi pentru preaslăvita Lui patimă, pentru răstignire, pentru moarte şi înviere.

Apostolii auzeau, dar erau îmbătaţi de lumină, de frică şi de cutremur, ca un nor deodată a cuprins vârful Taborului. Dar norul acesta nu era întunecat, ci luminos ca soarele şi se întindea de la cer până la pământ şi un glas din nor, de sus, s-a auzit: Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care bine am voit. Pe Acesta să-L ascultaţi! ( Matei 17, 5 ).

Dar, stand ei, deodată au dispărut cei doi prooroci. Ilie s-a dus în ţara sa şi Moise s-a ridicat la cer, iar ei au rămas uimiţi, înţelegând că Hristos nu-i Ilie, ci este Dumnezeul lui Ilie; Hristos nu-i Ieremia, ci este Cel Care l-a sfinţit pe Ieremia în pântecele maicii lui, şi iarăşi că Hristos nu este Moise, ci este Cel care a dat lege lui Moise, pentru că Dumnezeu anume a voit să se arate aceşti doi prooroci, că El este Dumnezeul proorocilor şi nu unul din prooroci.

O, minunile Tale, Doamne ! Ce era pe Tabor acum? Taborul luase forma Bisericii. Acolo se vedeau cele doua Testamente: Testamentul Vechi era reprezentat prin Ilie şi prin Moise, Iar Testamentul Nou, prin cei trei apostoli: Ioan Evanghelistul, Iacov şi Petru.

" Acolo - zice dumnezeiescul părinte Efrem Sirul - au văzut apostolii pe prooroci şi proorocii pe apostoli. A văzut iconomul Tatălui, adică Moise, pe epitropul lui Dumnezeu, pe marele Apostol Petru, căruia i s-au dat cheile împărăţiei cerurilor. Acolo feciorelnicul Legii Vechi, Ilie, a văzut pe feciorelnicul Legii Noi, pe Ioan Evanghelistul, şi s-a făcut Muntele Taborului în chipul Bisericii".

Acolo se aude şi glasul Tatălui, după ce pleacă cei doi prooroci, Care zice: Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit; pe Acesta să-L ascultaţi!

Petru Apostolul, care iubea mult pe Mântuitorul, ca şi Ioan Evanghelistul, neştiind ce vorbeşte - cum spune Evanghelia -, ar fi vrut ca bucuria, lumina şi dulceaţa aceea pe care o văzuse acolo, să rămână cu el totdeauna. De aceea, când a văzut pe Tabor pe cei doi prooroci, îi spune Mântuitorului: Doamne, bine este să stăm noi aici ! Să facem aici trei colibe ! Ţie una, lui Moise una şi una lui Ilie! (Matei 17, 4). Dar uitase că-i trebuie şi lui coliba şi lui Ioan Evanghelistul şi lui Iacov! Dragostea lui era să-i umbrească pe cei trei pe care-i văzuse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea „Schimbarea la Faţă”.
 Vizualizări articol: 672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astăzi este sărbătoarea „Schimbarea la Faţă”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei