Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 aug 2010 - Anul XV, nr. 179 (4470)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi

400 de tineri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au stat două zile la Nemţişor

În perioada 29-31 iulie, la Nemţişor, aflat în vecinătatea Mănăstirii Neamţ şi a Schitului Icoana Nouă, s-a derulat Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB), cu tema "Tânărul - între reuşită şi eşec". Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a doi ierarhi ai Bisericii noastre şi a mai multor clerici care au conferenţiat sau au dialogat cu tinerii. Vineri seara, tinerii au asistat la un foc de tabără şi la un program artistic.

 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu sprijinul mai multor instituţii din judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bacău şi a Direcţiei Judeţene pentru Tineret a organizat de joi până sâmbătă Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din MMB. Evenimentul s-a derulat sub titlul "Tânărul - între reuşită şi eşec".

Vineri dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, pe un podium special amenajat, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de IPS Serafim, Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

“Mă bucur din toată inima pentru că Biserica noastră e tot mai sensibilă faţă de nevoile tinerilor şi că încearcă prin toate mijloacele să îi apropie pe aceştia. În tineri avem un potenţial spiritual foarte mare. Faţă de ei trebuie să ne îngrijim din toate punctele de vedere dar mai întâi aş zice să le dăm o orientare solidă pentru viaţa lor viitoare. Tinerii sunt în momentul în care îşi formează identitatea lor şi de credinţă şi de neam. Biserica are un rol important, noi trebuind să îi apropiem pe tineri, să le transmitem credinţa, să îi ajutăm să o aprofundeze, să fie consecvenţi în credinţă, să se roage, să postească, să ţină tradiţiile Bisericii noastre ortodoxe. Fără credinţă şi fără rugăciune, fără tradiţie, omul se desrădăcinează foarte uşor şi se pierde foarte uşor. Omul nu-şi poate păstra identitatea şi echilibrul sufletesc, nu poate să se bucure de ajutor de la Dumnezeu şi de un dinamism al vieţii şi de o tărie şi o putere decât dacă practicăm credinţa şi suntem consecvenţi să împlinim poruncile lui Dumnezeu. Oriunde am trăi, dacă Îl avem pe Dumnezeu în suflet, dacă ne respectăm credinţa, dacă suntem conştienţi de identitatea noastră, atunci să ştiţi că vom fi biruitori şi vom reuşi. Fără credinţă, fără conştientizarea identităţii noastre ne pierdem foarte uşor”, ne-a spus IPS Serafim.


"Fiecare segment din viaţă în care suntem în eşec, pentru Hristos este o posibilitate să-şi arate bunătatea"

Vineri după amiază a avut loc o sesiune de discuţii pe marginea temei "Tânărul - între reuşită şi eşec", moderată de maica Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de Consiliere şi Formare "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Iaşi şi de IPS Serafim. După ce a fost servită cina, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Andrei Şaguna” din Sibiu.

“Dar dacă te uiţi la Hristosul care e viu în Biserică ca icoană a Învierii, eşecul se transformă în singurul ideal pentru care chiar merită să mori în viaţă. Am încercat în clasa a VIII-a să mă pregătesc pentru Liceul Militar dar am descoperit că am discramatopie. Am vrut să dau la Liceul Pedagogic însă mama mi-a spus că sunt prea multe fete în clasă şi astfel am mers la un liceu de chimie-fizică. În clasa a X-a am fost convins că voi face altceva însă am crezut că e mai bine să rămân la chimie-fizică din dorinţa de a face medicină. M-am apucat de învăţat medicina, dar când am constatat că în spitale oamenii mai mult mor decât sunt vindecaţi, mi-am zis că nu-i de mine. M-am apucat să învăţ pentru ASE. Pentru că eram secretar UTC al liceului în vremea aceea, m-am trezit bruscat că trebuie să învăţ economie politică. N-am intrat la ASE, am picat primul sub linie. Acestea erau două şocuri unul după altul. M-au luat în armată după ce am lucrat câteva luni într-o fabrică de cauciuc. De câţiva ani cochetam foarte bine cu Sfânta Scriptură, nu atât cu citirea cât cu ascultarea ei. Eram foarte entuziasmat de ceea ce descoperisem în Biserică. Toate eşecurile însumate de mine până atunci au devenit o biruinţă pentru că uitându-mă pe lista la Teologie am intrat primul. Acest lucru a însemnat singura şansă de a merge cu demnitate mai departe. Atunci când aveţi eşecuri în viaţă, sunt parte integrantă din credinţa voastră. Fiecare segment din viaţă în care suntem în eşec, pentru Hristos este o posibilitate să-şi arate bunătatea. Să fii şchiop nu înseamnă nu vei merge în Împărăţia lui Dumnezeu, dar să fii prost... Cele mai mari eşecuri ale tinerilor sunt în ceea ce numesc dragoste. Ceea ce se construieşte înaintea voastră ca un eşec trebuie să-şi aştepte de fiecare dată izbăvitorul. Cred că acest izbăvitor este Hristos. Voi încă bănuiţi că e El. Vă place să auziţi numele lui, vă place să mergeţi la biserică să-i cântaţi. În inima voastră nu s-a aşezat încă Hristos, cum s-ar aşeza pe un tron. De cele mai multe ori, Singurul care vă va ţine inima vindecată va fi Hristos” a subliniat pr. conf. univ. dr. Constantin Necula.

 

Patru sesiuni de discuţii în două zile

După conferinţă a avut loc rugăciunea de seară care a fost urmată de un foc de tabără, pe parcursul căruia au fost intonate mai multe cântece de către Grupul folk al Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români (ATOR), filiala Târgu Neamţ şi de grupul de copii "Şezătoarea" din localitatea Vânători – Neamţ.

Sâmbătă dimineaţă, după rugăciune şi micul dejun, a avut loc prima sesiune a zilei cu o prezentare a Gabrielei Pipirig cu privire la realizarea unui proiect şi la ce paşi trebuie îndepliniţi pentru a putea duce un proiect la capăt (ex.: hrănirea unor oameni în vârstă dintr-un sat pentru o perioadă de jumătate de an). Pentru realizarea unui astfel de proiect este nevoie de un plan, de bătrâni, etc. Gabriela Pipirig a prezentat câteva etape ale unui astfel de proiect.

Tinerii au intrat pe atelierele de lucru să facă proiectul propriu-zis. Toate cele 20 de grupuri cu câte 20 de participanţi au primit patru teme, după ce fiecare grup s-a împărţit în patru. Fiecare grupuleţ a primit o temă (ex.: realizarea unui concert de binefacere în urma căruia, cu banii obţinuţi, să se construiască un spaţiu de joacă pentru copii). Tinerii s-au retras, timp de 40 de minute studiind proiectul lor, după care au venit şi au raportat în 15 minute cum au găsit ei posibilitatea de a face un proiect.

Începând cu ora 11:00 au fost trase concluziile în grupul mare, moderatori fiind protos. Nicodim Petre şi maica Siluana Vlad. Convorbirea cu tinerii a fost încheiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan care a rostit un cuvânt la finalul manifestării, după care s-a cântat “Cuvine-se cu adevărat” şi imnul taberei, Troparul Ortodoxiei.

“Dumnezeu, prin sfinţii săi, Sf. M. Mc. Gheorghe şi Sf. Parascheva, ne-au ajutat foarte mult. IPS Teofan a venit la momentul cel mai potrivit. Nu puteam să programăm aşa de bine astfel că Dumnezeu ne-a ajutat. Ne-am ocupat de hrană, corturi, apă, etc., dar nu am avut nici o putere în a programa vremea, care a fost extraordinar de potrivită. Ploaia a încetat înainte de a veni aici. Consider că programul a creat o intensitate de bucurie, de spirit, care va rămâne pentru participanţi o amintire frumoasă”, a declarat protos. Nicodim Petre, coordonatorul principal al manifestării.

 

O datorie a Bisericii

Tinerii care participă la Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din MMB provin din ATOR, ASCOR (filialele Iaşi, Suceava, Bacău, Chişinău), Asociaţia Studenţilor Basarabeni şi din mai multe parohii din Arhiepiscopia Iaşilor. Organizatorii au susţinut gândul Înalt Preasfinţitului Teofan de a realiza acest eveniment. S-au alăturat Unitatea militară de transmisiuni din Bacău, Regimentul 151 "Lupii Negri" din Iaşi, Garnizoana din Iaşi, Unitatea militară din Piatra Neamţ, Primăria Piatra Neamţ, Primăria Târgu Neamţ, Jandarmeria Botoşani, Primăria Botoşani, CJ Piatra Neamţ, Primăria Iaşi, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport din Iaşi, iar mănăstirile Vlădiceni, Secu, Sihăstria, Neamţ au contribuit cu alimente.

"Această adunare s-a realizat pentru că Biserica doreşte să iasă în întâmpinarea căutărilor credincioşilor care vor să-L găsească pe Dumnezeu sau care au nevoie de prezenţa Lui în viaţa lor. Biserica a creat acest cadru în care tinerii s-au întâlnit, unde fac cunoştinţă cu Dumnezeu şi unii cu alţii. A fost nevoie de această adunare pentru că este o datorie a Bisericii. Participanţii au simţit să-şi manifeste tinereţea într-un spaţiu. Considerăm că acest spaţiu este propice", a explicat protos. Nicodim Petre, coordonatorul principal al manifestării.

"Având în vedere că tinerii sunt din mai multe zone, un rol important în procesul de intercunoaştere îl are activitatea sportivă. Prin aceste activităţi sportive tinerii sunt implicaţi, ajungând să se cunoască şi să relaţioneze mult mai uşor", a declarat pr. Cristian Ştefan, unul dintre organizatori.

 

Campionat de fotbal în cadrul adunării

Sâmbătă, după sesiunile de discuţii, a avut loc un campionat de fotbal la care au concurat 12 echipe. Campionatul s-a disputat în sistem eliminatoriu. După cum ne-a declarat pr. Cornel Elisei, moderator în cadrul manifestării şi preot la Colegiul Henri Coandă din Bacău, pe primul loc a fost clasată echipa parohiei Vorona Centru, locul al doilea a fost ocupat de parohia Holmi, iar pe locul III s-a clasat echipa parohiei Podoleni II. „Am participat la campionatul de fotbal pentru că îmi plac activităţile sportive pentru că fac bine sănătăţii. Cred că voi repeta ideea de a veni într-o astfel de tabără, mai ales că e prima dată când particip la astfel de activităţi. M-am distrat de minune” a afirmat Daniel Priocope din parohia Podoleni II.

 

 

„Plecăm de aici cu multă bucurie, speranţă şi nădejde”

Tinerii care au venit pentru prima dată la Adunarea Tinerilor Creştini Ortodocşi din MMB şi-au manifestat bucuria pentru faptul că au avut posibilitatea să înveţe lucruri noi sau să se recreeze prin intermediul diferitelor activităţi. „M-am simţit foarte bine la această adunare. A fost ceva nou, ceva interesant. Mi-a plăcut amabilitatea reciprocă a românilor. Am rămas impresionat de apropierea dintre preoţii de aici şi tineri, de alocuţiunile referitoare la Dumnezeu, credinţă, Biserică etc., Plecăm de aici cu multă bucurie, speranţă şi nădejde spre un viitor mai bun”, a spus Nicolae Ciobanu, membru ASCOR Chişinău. „Am mulţumirea sufletească că m-am implicat atât cât a fost cu putinţă în activităţile acestei adunări a tinerilor ortodocşi. M-am bucurat de lucrurile frumoase care ne înfrumuseţează existenţa de toate zilele. Am învăţat că alături de cei de vârsta mea pot să-mi însuşesc din caracteristicile lor sufleteşti pe cele care mi se potrivesc şi mie. Nu ne-am plictisit dar nici nu am fost obosiţi pentru că am fost antrenaţi în mai multe activităţi. Cei care au venit în faţa noastră pentru a vorbi şi a discuta cu noi au fost foarte aproape de sufletul nostru. Au ştiut să ne transmită mesajul într-o manieră propice astfel încât noi să-l percepem şi să-l putem perpetua la rândul nostru. Mulţumirile noastre se îndreaptă către cei care au organizat această tabără şi către cei care s-au alăturat acestui proiect pentru că ei ne-au înţeles şi ne sprijină mai ales acum când avem nevoie de îndrumare” a mărturisit Laura Atomei din parohia Adormirea Maicii Domnului din Târgu Neamţ şi membru ATOR Târgu Neamţ.

(Ziarul Lumina)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 400 de tineri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au stat două zile la Nemţişor.
 Vizualizări articol: 1061 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
400 de tineri din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au stat două zile la Nemţişor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei