Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 iul 2010 - Anul XV, nr. 164 (4455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mobilizare

Sinistraţii din Moldova, ajutaţi de creştinii de pretutindeni

Credincioşii din ţară şi străinătate au realizat mai multe colecte în bani, alimente neperisabile, materiale de construcţii sau îmbrăcăminte pentru sinistraţi, informează „Ziarul Lumina”, Ediţia de Moldova. Preoţii şi enoriaşii din parohiile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi din alte eparhii ale Patriarhiei Române au oferit până în prezent hrană, îmbrăcăminte sau electrocasnice persoanelor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor.

Preoţii din Protopopiatul Iaşi 1 au efectuat, până în prezent, colecte în bani, alimente neperisabile, materiale de construcţii etc., necesare pentru sinistraţii din zonele Moldovei afectate de ape. „După datele pe care le avem până în prezent constatăm cu bucurie un sentiment de solidaritate frăţească. Din parohiile din Protopopiatul Iaşi 1 s-au strâns până acum 27.000 de lei. Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a venit cu propunerea ca imediat ce banii se colectează să fie viraţi către Centrul eparhial pentru ca ulterior să fie distribuiţi acolo unde este nevoie. Sunt parohii care au donat direct. La acestea se adaugă colecta de cereale, alimente neperisabile, pături, plapume etc. Multe din acestea au fost aduse la Biserica Bărboi din Iaşi, acolo unde este sediul Frăţiei Ortodoxe Române, filiala Iaşi”, a amintit pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1. Parohia Popeşti a oferit două tone de cereale; părintele Ioan Amarandei de la parohia Alexandru cel Bun a colectat ulei, zahăr, făină, cereale; parohia „Învierea Domnului” din cartierul ieşean Dacia a dat comandă de 20 de paturi; părintele Toma Gradinaciuc de la parohia „Sf. Toma” a strâns cu ajutorul credincioşilor atât alimente neperisabile, cât şi bani; în parohia „Sf. Nectarie” din cartierul Alexandru cel Bun s-au colectat alimente, îmbrăcăminte sau pături.

 

„Deşi trecem printr-o perioadă de criză, bunătatea şi dragostea creştinilor se cunosc”

Până vinerea trecută în parohiile din Protopopiatul Iaşi 2 s-au colectat 20.000 de lei, bani care au fost trimişi la Centrul eparhial pentru centralizare. În continuare, preoţii, pe măsură ce colectează alte fonduri, le vor depune la sediul protopopiatului, iar de aici vor fi direcţionate către Centrul eparhial. La nivel de cercuri pastorale vor fi strânse ajutoare care constau în alimente, îmbrăcăminte, materiale de construcţii şi alte bunuri necesare sinistraţilor. „La final se va face o situaţie la nivel de protopopiat pentru a se cunoaşte activitatea, munca şi dăruirea depusă de către credincioşii şi preoţii din protopopiatul nostru. Sunt persoane care au mers personal ca să-i sprijine pe cei aflaţi în necaz. Deşi trecem printr-o perioadă de criză, bunătatea şi dragostea creştinilor se cunosc. Din puţinul lor au oferit celor care sunt în nevoi”, a spus pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2.
În Protopopiatul Botoşani au fost afectate de inundaţii parohiile Pădureni, Coşula, Buimăceni, Buhăceni şi Truşeşti. Familiile care au suferit de pe urma inundaţiilor sunt alcătuite fie din persoane vârstnice fără sprijin, fie au în întreţinere copii şi au nevoie, în principal, de materiale de construcţii pentru consolidarea sau refacerea locuinţelor şi de alimente, întrucât inundaţiile le-au afectat producţia agricolă din acest an.

Protopopiatul Botoşani a luat mai multe măsuri pentru sprijinirea sinistraţilor: s-a colectat suma de 15.360 de lei care a fost virată Centrului eparhial, s-au trimis în zona Dorohoi ajutoare constând în alimente, apă minerală, îmbrăcăminte, cereale şi materiale de construcţii de către parohiile Vorona Mare, Zlătunoaia, Ipoteşti, Corni II, Poiana Vorona şi Vorona Teodoru. După cum ne-a relatat Dorina Raţă, asistent social al Protopopiatului Botoşani, în parohii se colectează alimente neperisabile, bani, îmbrăcăminte şi obiecte de uz casnic care sunt aduse la sediul Protopopiatului Botoşani, de unde se vor distribui în zonele afectate.

 

„Sprijinul este direcţionat către parohiile cu cele mai mari urgenţe”

În cadrul şedinţei cu preoţii din Protopopiatul Dorohoi de pe 12 iulie, pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a solicitat de la preoţi rapoarte mai ample referitoare la acţiunile de întrajutorare. În acelaşi timp, pr. protopop Stelian Ciurciun a cerut ca în fiecare parohie în care au fost inundaţii preoţii să raporteze datele exacte cu privire la familiile sau gospodăriile afectate. După cum a relatat pr. Adrian Creţu, secretar al Protopopiatului Dorohoi, în zilele precedente a fost întocmit un tabel cu toate ajutoarele primite şi zonele în care au fost distribuite. „Sprijinul care vine prin protopopiat de la credincioşii din parohii este direcţionat către parohiile cu cele mai mari urgenţe. Avem peste 30 de transporturi de ajutoare primite. Avem parohii care au venit cu hrană caldă. S-au implicat în mod deosebit Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Sf. Ioan Iacob Hozevitul” din Dorohoi şi Mănăstirea Gorovei din judeţul Botoşani. Din partea Episcopiei Spaniei şi Portugaliei se pregăteşte un transport pentru zona Dorohoiului. Avem un număr mare de parohii care au venit cu tot felul de ajutoare”, a spus pr. Adrian Creţu.

 

Creştinii din ţară şi străinătate, solidari cu sinistraţii

Creştinii din ţară şi străinătate au fost solidari şi cu sinistraţii din parohia Săuceşti, Protopopiatul Bacău, care au avut de suferit în urma inundaţiilor provocate de ieşirea din matcă a râului Siret. „Am primit ajutoare constând în alimente, haine, îmbrăcăminte, cereale, etc. Am primit ajutoare din toate zonele ţării de la parohii, preoţi, societăţi comerciale. O familie de preoţi din Satu Mare a adus 200 de costume bărbăteşti. Noi gestionăm toate ajutoarele care sunt trimise de parohii şi de Biserică. Am observat că sunt preoţi care distribuie ajutoarele în mod independent prin parohie pe diferite străzi. Inundaţiile au distrus aici doar bunurile casnice şi pardoselile din case. Oamenii au nevoie de produse alimentare, lenjerie, covoare etc.”, a spus pr. paroh Ioan Vădană.

(www.basilica.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sinistraţii din Moldova, ajutaţi de creştinii de pretutindeni.
 Vizualizări articol: 382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sinistraţii din Moldova, ajutaţi de creştinii de pretutindeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei